«Επιστρέφουμε, αν και εφόσον…»

Αρχές Μαρτίου, αν και εφόσον θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί. Ο στόχος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα των Καθολικών παραμένει, αν και πλέον ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάποιοι εκτιμούν πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στο ΔΝΤ και τις σκληρές του θέσεις αποδίδουν στην κυβέρνηση την καθυστέρηση που πλέον γίνεται επικίνδυνη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την ίδια ώρα όμως χάος φαίνεται να χωρίζει την ελληνική πλευρά με εκείνη των Θεσμών, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. «Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, για να θέσει στη συνέχεια ζητήματα κυρίως αναφορικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος.

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας επένδυσε –ατυχώς¬¬– στην παρέμβαση των Μέρκελ και Ολάντ, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, μόνο που το Βερολίνο για ακόμα μια φορά παρέπεμψε στους Θεσμούς υποδεικνύοντάς τους ως το μόνο αρμόδιο όργανο. Εκείνο που κέρδισε ήταν μια άτυπη συμφωνία πάνω στην ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι Θεσμοί, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, συμφώνησαν Τσίπρας – Μέρκελ – Ολάντ κατά τη συνάντησή τους χθες (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες), η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Αυτό, τουλάχιστον, έδωσαν ως κλίμα κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας μάλιστα την ανάληψη πρωτοβουλιών από κοινού με τη Γαλλία και τη Γερμανία σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι λεπτομέρειες και ο… διάβολος  
Στον σωστό δρόμο προχωρούν οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Φαίνεται ότι οι συζητήσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα το σημείωσαν αυτό. Την επιστροφή των επικεφαλής της αντιπροσωπείας Κοστέλο στις Βρυξέλλες, δεν θα πρέπει να την ερμηνεύουμε ως αποτυχία ή σαν τιμωρία. Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό: Επιστρέφουμε – συνεχίζονται οι τεχνικές επαφές, ώστε να δοθεί συνέχεια όσο γίνεται πιο γρήγορα. Και η εκτίμηση στο Eurogroup είναι ότι πράγματι, είμαστε, μάλλον, στον σωστό δρόμο, αλλά κι εδώ “ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες”», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Όπως σημείωσε, «επιθυμητό είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία για την αναθεώρηση πριν το Πάσχα. Μη με ρωτήσετε αν θα είναι το Καθολικό ή το Ορθόδοξο, αλλά πάντως όσο γίνεται πιο γρήγορα», υπονοώντας εκείνο των Καθολικών.

Τα «αγκάθια»
Μεγάλο αγκάθι παραμένει το ασφαλιστικό, αν και σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν το δημοσιονομικό κενό, οι φορολογικοί συντελεστές και τα κόκκινα δάνεια. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως στο θέμα του δημοσιονομικού κενού παραμένει ανοιχτή «μια διαφορά περί το 1 δισ. ευρώ» – από μέτρα που υπάρχουν μεν στον προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν εκτελεστεί, ενώ πέραν αυτού του ποσού μένει να προσδιοριστεί ποιο θα είναι και το τίμημα της ύφεσης του 2015.

Οι επιπλέον απαιτήσεις προσαρμογής προσδιορίζονται αυτήν τη στιγμή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ από την πλευρά της Κομισιόν και στο €1,5 δισ. από το μαξιμαλιστικό ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να αναζητά τους πλέον «ανώδυνους» τρόπους κάλυψης. Ωστόσο, και το νέο σενάριο για αύξηση της έκτακτης φορολογικής εισφοράς από το 8% στο 10% φαίνεται να απορρίπτεται από τους δανειστές, που αντιπροτείνουν μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους με το επιχείρημα της… διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις –τη βαριά «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης–, ενώ το κουαρτέτο εξακολουθεί να αντιτίθεται και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Τελευταίο, αλλά μείζον, εμπόδιο σ’ αυτήν τη φάση αναδεικνύονται και τα κόκκινα δάνεια, όπου όχι μόνον το ΔΝΤ αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεών τους σε ξένα funds, χωρίς ουσιαστικές εξαιρέσεις και για τα στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στο προσκήνιο το χρέος αλλά με πολλούς αστερίσκους
Εν τω μεταξύ στο προσκήνιο έστω και με πολλούς αστερίσκους ήρθε το θέμα του χρέους με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να τονίζει ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις, θα χρειαστεί να βρούμε τρόπους προκειμένου να μειώσουμε περαιτέρω τα χρέη της Ελλάδας». Εξήγησε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση χρέους, π.χ. με τη μορφή μεγαλύτερων χρόνων και μειωμένων επιτοκίων».

Διότι, όπως ανέφερε, «οι συνεχόμενες περικοπές εισοδήματος δεν θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί, αλλά, αντιθέτως, θα έχουν ως αποτέλεσμα κοινωνικές διαμαρτυρίες και θα κάνουν τη χώρα μη κυβερνήσιμη».

Και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάτι που όμως ερμηνεύεται από πολλούς ως κλείσιμο του ματιού προς το ΔΝΤ, για το οποίο τόνισε πως η συμμετοχή του είναι επιθυμητή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα