Διαίρει (τα μπλόκα) και… ανάσαινε

Τα εσωτερικά κοινωνικά προβλήματα της χώρας παίρνουν τη σκυτάλη τις επόμενες μέρες και με αρχή την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος σήμερα στη Βουλή. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος όμως για τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος για λύση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Να ανοίξει τους δρόμους το συντομότερο δυνατόν από τα μπλόκα είναι αποφασισμένος ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση το μεσημέρι της Δευτέρας που ήδη έχει οριστεί για το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πιέσεις που δέχεται η χώρα και από τις Βρυξέλλες να λήξει το πρόβλημα αυτό, αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να κάνει κάποιες υποχωρήσεις γνωρίζοντας προκαταβολικά πως δεν θα ικανοποιήσουν τους αγρότες.

Ο στόχος όμως είναι άλλος: στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως ο «στρατηγός» Μπούτας, δύσκολα θα συμμετείχε σε κάποια συνάντηση και ακόμα πιο δύσκολα θα δεχόταν απλές υποχωρήσεις. Επίσης, γνωρίζουν πως θα είναι ο τελευταίος που θα φύγει από τα μπλόκα, αφότου πρώτα όλοι οι άλλοι έχουν αποσυρθεί. Ο στόχος λοιπόν είναι οι άλλοι που εμφανίζονται έτοιμοι να υποχωρήσουν, κερδίζοντας έστω μια παράταση χρόνου, καθώς αυτό θα προσφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. «Έχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πως δεν θα συμμετάσχουν από όλα τα μπλόκα στη συνάντηση.

Εκείνο που προβληματίζει το Μαξίμου είναι στα υπόλοιπα μπλόκα πλην της Νίκαιας να μην πειστούν όλοι οι συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα να υπάρξει διάσπαση και κάποιοι να παραμείνουν στα σημεία.

Η αντιπρόταση
Σε κάθε περίπτωση, η αντιπρόταση που λέγεται πως θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός σε όσους αγρότες κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου περιλαμβάνει περιορισμό του ποσοστού της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στο 10% για το 2017, από 14% που ήταν το αρχικό σενάριο. Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι οι αγρότες σήμερα καταβάλλουν εισφορές 7%, προτείνεται να υπάρξει μια περιορισμένη αύξηση στο 10%, η οποία θα ξεκινήσει από το 2017 και θα διαρκέσει μια διετία, και όχι στο 12%-14% που ήταν η αρχική πρόταση.

Στη συνέχεια, η νέα κυβερνητική πρόταση θέλει το 2019 η αύξηση στις εισφορές να ανέλθει στο 15%-16% και όχι στο 17%, όπως αρχικά προβλεπόταν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εισφορές που θα καταβάλλουν στο εξής οι αγρότες θα ανέλθουν στο 20%, το αργότερο έως το 2021. Η πρόταση θα έχει και τη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, έτσι ώστε να δίνεται το δικαίωμα για όσους επιλέξουν να διατηρηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα εισφορών, να γνωρίζουν ότι θα καρπωθούν αντίστοιχα χαμηλότερες συντάξεις, με τη λήξη του εργασιακού τους βίου.

Τη δέσμη των βελτιωμένων προτάσεων συμπληρώνουν οι χαμηλότερες εισφορές για τους νέους αγρότες, αλλά και η δυνατότητα οι σύζυγοι και τα τέκνα των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων να ασφαλίζονται με εργόσημο – αντί για το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα. Ερωτηματικό αποτελεί η διαχείριση των οφειλών προς τον ΟΓΑ, με τους θεσμούς να τάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη να υπάρξει συμψηφισμός με τις επιδοτήσεις, κάτι που δεν αποδέχεται, προσώρας τουλάχιστον, το Μαξίμου.

Επικοινωνιακά οφέλη από το παράλληλο πρόγραμμα
Το βράδυ του Σαββάτου και εκτός απροόπτου ψηφίζεται, εξάλλου, το νομοσχέδιο με το Παράλληλο Πρόγραμμα, το οποίο εκτιμάται πως θα βοηθήσει και επικοινωνιακά την κυβέρνηση.

Οι 16 τροπολογίες που περιλαμβάνονται σε αυτό αφορούν ρυθμίσεις για:
# Τους οδηγούς ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας
# Το Ηλεκτρονικό Αρχείο Υπηρεσιών Υγείας
# Την προαγωγή του μητρικού θηλασμού
# Θέματα διά βίου μάθησης
# Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
# Τη συνεργασία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) με επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα καθώς και με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
# Την εκλογή Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων-Αντικυθήρων
# Τον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και διάφορες εξουσιοδοτικές διατάξεις
# Τον επανακαθορισμό της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Προστασίας Κωφαλάλων
# Την κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών των Δημόσιων Δομών Υγείας από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και Νομικών Προσώπων τους
# Τη συμπλήρωση-τροποποίηση του άρθρου 17 του ν. 3329/2005 σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
# Ρυθμίσεις σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ
# Ρυθμίσεις για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)
# Ρυθμίσεις θεμάτων μονάδων αποτέφρωσης οστών νεκρών και διαχείρισης της τέφρας
# Την παράταση ισχύος του Μέρους Β΄ του ν. 4281/2014 σχετικά με τους κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών έως 30/4/2016
# Την αντικατάσταση του κειμένου της Συμφωνίας Τροποποίησης Διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε χθες, με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη να κάνει λόγο για μέτρα που έχουν κοινωνικό πρόσωπο και τον εισηγητή της Ν.Δ., Βασίλη Οικονόμου, να κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. «Θα μπορούσε να είναι πιο ολοκληρωμένο, αν δεν νομοθετούσαμε εν μέσω διαπραγμάτευσης. Το παράλληλο πρόγραμμα ούτε ξεκίνησε ούτε θα τελειώσει με αυτό το νομοσχέδιο», υπογράμμισε η κα Τζούφη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα