Επτά χρόνια τρόμος, προσφυγιά και χιλιάδες θάνατοι στη Συρία

Σοκάρουν τα στοιχεία για τον πόλεμο στη Συρία. Επτά χρόνια τρόμος, προσφυγιά και χιλιάδες θάνατοι.Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 350.000 νεκροί, 5,4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μια χώρα που έχει καταστραφεί είναι ο τραγικός απολογισμός του πολέμου που μαίνεται εδώ και 7 χρόνια στη Συρία.

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου 2011, όταν εκδηλώθηκε εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η εξέγερση εξελίχθηκε σε έναν καταστροφικό και περίπλοκο πόλεμο, που αφήνει πίσω του «μια ανθρώπινη τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων» σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

Τα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί 353.935 άνθρωποι. Εξ αυτών, οι 106.390 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους 19.811 παιδιά και 12.513 γυναίκες.

Πριν τον πόλεμο, η χώρα μετρούσε 23 εκατομμύρια κατοίκους. Όμως, οι μισοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις. Η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International εξέφρασε την ανησυχία της κυρίως για τα θύματα των εκρηκτικών, από τα οποία μόνο το 2017 τραυματίστηκαν 1.000 άνθρωποι.

Χώρες προορισμού η Τουρκία, το Λίβανο και η Ιορδανία

Από την αρχή του πολέμου περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια Σύροι έφυγαν από τη χώρα, αναζητώντας καταφύγιο κυρίως στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων έχει δεχθεί η Τουρκία, όπου έφτασαν πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Στον Λίβανο η επιβίωση αποτελεί καθημερινό αγώνα για σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες που ζουν χωρίς καθόλου ή με μικρά εισοδήματα, διευκρινίζει ο ΟΗΕ.

Ακολουθούν η Ιορδανία, που έφτασαν 657.000 πρόσφυγες καταγεγραμμένους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ή 1,3 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές, το Ιράκ, με περισσότερους από 246.000, και η Αίγυπτος με 126.000.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν καταφύγει επίσης στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα