Συμπόρευση Τουρκίας-Ιράν για Γάζα

«Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ουκρανία και Γάζα» λέει η ευρωπαϊκή ένωση

Τα πυρά του εναντίον της Δύσης έστρεψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στο ζήτημα του βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας, επαναλαμβάνοντας τη διάθεση της χώρας του να λειτουργήσει ως εγγυήτρια στην εξεύρεση λύσης.

Ειδικότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε ο Χακάν Φιντάν με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν επεσήμανε ότι η τραγωδία στη Γάζα ήταν το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

«Δυστυχώς, η παράνομη πολιορκία στη Γάζα, που στερεί από τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας τα πιο βασικά δικαιώματά τους, συνεχίζεται. Οι κάτοικοι της Γάζας υφίστανται σφοδρό βομβαρδισμό εδώ και μέρες, με διακοπή ρεύματος και νερού και αποκλεισμό των προμηθειών τροφίμων και φαρμάκων. Άνθρωποι των οποίων τα σπίτια καταστρέφονται δολοφονούνται βάναυσα και ανοιχτά μπροστά σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, ακόμη και προσφυγικοί καταυλισμοί, σχολεία, χώροι λατρείας και νοσοκομεία στοχοποιούνται» είπε.

«Οι άνθρωποι απελαύνονται από τα σπίτια τους. Αυτές οι απάνθρωπες πολιορκίες εναντίον των αδελφών μας από τη Γάζα αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο Φιντάν.

Πυρά στην ΕΕ

Κατηγορώντας τη Δύση για τον χειρισμό της κρίσης, σε αντίθεση με την αμέριστη υποστήριξή της στην Ουκρανία, είπε πως δεν μπορεί να υπάρχει ξεχωριστό πρότυπο για την Ουκρανία και ξεχωριστό πρότυπο για την Παλαιστίνη.

Ειδικότερα, σημειώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται σε έντονη διπλωματική κίνηση με αρμόδια μέρη, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ξεχωριστό πρότυπο για την Ουκρανία και ξεχωριστό πρότυπο για την Παλαιστίνη. Αν θέλουμε έναν δίκαιο κόσμο, πρέπει πάντα να ενεργούμε με αρχές και συνέπεια».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλευόμενος την κλασική έλλειψη ενότητας στην ΕΕ σε διεθνή ζητήματα, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι δεν θέλουν να ακούσουν για κατάπαυσης του πυρός.

«Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό με τον ίδιο τρόπο με την ΕΕ. Αλλά δυστυχώς, η ΕΕ, λόγω της συλλογικής της θέσης, δεν θέλει να ακούσει τον όρο κατάπαυση του πυρός. Δεν δέχεται καμία καταναγκαστική πίεση σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια» επεσήμανε, τονίζοντας ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμπορεύονται όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ

Σημείωσε ότι η Δύση έχει χάσει πλέον την ηθική της υπεροχή σε ζητήματα καταπίεσης των λαών.

Η Άγκυρα ζητά να μεσολαβήσει

Ο Φιντάν, τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες, είπε πως, «εάν υπάρχει ένας ρόλος που μπορεί να παίξει η Τουρκία σε αυτό το θέμα, ειδικά μέσω της διπλωματίας των ηγετών, δεν διστάζουμε να τον παίξουμε».

«Έχουμε ξαναπεί ότι, ως Τουρκία, στον πρώτο και στον δεύτερο πόλεμο της Γάζας, ειδικά στη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός, ο Πρόεδρός μας ήταν Πρωθυπουργός στον πρώτο πόλεμο της Γάζας και μετά Πρόεδρος,[…]. Εργαζόμασταν εντατικά για τη διπλωματία των διαμεσολαβήσεων με τα αρμόδια μέρη για να δούμε αν θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην κατάπαυση του πυρός» είπε.

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις που έχει υποβάλει η Τουρκία υπό το φως των διδαγμάτων που πήρε από το παρελθόν από την αραβοϊσραηλινή διένεξη.

«Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε αυτό που μας αναλογεί, σε συντονισμό με τους φίλους μας, για την καθιέρωση πρώτα εκεχειρίας και μετά μόνιμης ειρήνης» δήλωσε ο Φιντάν προσθέτοντας «ότι είμαστε επίσης έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη ως εγγυητές κατά την εφαρμογή μιας συμφωνίας».

Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών, είπε, είναι η ίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με γεωγραφική ακεραιότητα, βασισμένο στα σύνορας του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο τρόπος για την επίτευξη ειρήνης τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ είναι μέσω μιας λύσης δύο κρατών, είπε ο Φιντάν.

«Έχουμε έντονη διπλωματική κίνηση, ειδικά με όλες τις χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί τόσο η κατάπαυση του πυρός όσο και η ανθρωπιστική βοήθεια» τόνισε.

Ο Χακάν Φιντά είναι αρνητικός και στο ανατίθεται η επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων σε άλλους, σημειώνοντας ότι η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης θα είναι η καταλληλότερη πλατφόρμα για αυτό το έργο.

Φόβοι για επέκταση των γεγονότων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες του ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα θα εξαπλωθούν γεωγραφικά. «Θέλουμε άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι αυτός ο κύκλος βίας θα επανεμφανιστεί μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, εκτός εάν συνοδεύεται από προσπάθειες για μια μόνιμη λύση».

Επαναλαμβάνοντας την απαίτηση για εξεύρεση μόνιμης λύσης στην αραβοϊσραηλινή διένεξη έστρεψε τα πυρά του στο Ισραήλ και τους συμμάχους του που «ως μόνιμη λύση» θεωρούν «εξάλειψη των παλαιστινιακών ενόπλων στοιχείων που βλέπουν ως απειλή».

Ωστόσο είπε πως τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Δυτικοί πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι μια τέτοια λύση δεν θα φέρει ασφάλεια. «Πρέπει να προωθηθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τους Παλαιστίνιους και οι χώρες της περιοχής να αποδεχθούν μια λύση που θα αναλάβουν την ευθύνη. Διαφορετικά, αυτός ο κύκλος της βίας θα συνεχίσει στην περιοχή.

Επισημαίνοντας πως ο ίδιος με τον Ιρανό ομόλογό του έχουν ενδείξεις για εμπλοκή άλλων ένοπλων στοιχείων στη σύγκρουση είπε πως η κατάπαυση του πυρός και η ειρήνη έχουν γίνει πιο ουσιαστικές από ποτέ. «Ενώ επιζητούμε σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή μας, το να είμαστε σε έναν κύκλο βίας που επαναλαμβάνεται συνεχώς δεν είναι μια στρατηγική ισορροπία που θέλουμε να δούμε.

Υπουργός Εξωτερικών Ιράν: «Το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να σφάζει»

Από την πλευρά του ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι η χώρα του εκτιμά την πρόταση εγγυήσεων της Τουρκίας και ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση του στο θέμα. «Αξιολογούμε κάθε πρόταση που θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης και θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», είπε.

Προσέθεσε ότι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και «οι υποστηρικτές των εγκλημάτων πολέμου θα είναι υπεύθυνοι εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, εφόσον ο πόλεμος δεν αποτραπεί».

«Το Σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει τις σφαγές χωρίς διακρίσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα απαγορευμένα όπλα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», είπε.

Προειδοποίησε ότι οι συνέπειες θα ήταν σκληρές εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Γάζα και όσοι εγκρίνουν αυτόν τον πόλεμο, «αυτά τα εγκλήματα» θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Είπε ότι οι ΗΠΑ «διέταξαν» άμεσα τις επιθέσεις του Ισραήλ και, μέσω της CENTCOM, προσπαθούσαν να επεκτείνουν τον πόλεμο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης τις περιφερειακές χώρες να ξεκινήσουν ένα συνολικό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. «Δεν πρέπει να στείλουν καύσιμα στο Ισραήλ και να κόψουν τους δεσμούς με το σιωνιστικό καθεστώς», είπε.

Με πληροφορίες από TRT Haber,  Daily Sabah

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα