«Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι – Η Τουρκία, η οικονομία και οι πρόωρες εκλογές»

Μεγάλη ανηφόρα για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα “βλέπει” το Economist, αφού κάνει λόγο για δύσκολο καλοκαίρι αφού, εκτός  από την προβλήματα με την οικονομία, πρέπει να αντιμετωπίσει και εκείνα  που έχουν προκύψει με την πΓΔΜ και την Τουρκία ενώ βάζει στο τραπέζι και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσουν» και υπότιτλο «από την οικονομία στα προβλήματα με τους γείτονες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με ένα δύσκολο καλοκαίρι», αν και οι σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους δανειστές έχουν βελτιωθεί, στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Τσίπρας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις.

Μάλιστα, όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σε κίνδυνο λόγω του Σκοπιανού, καθώς ο Πάνος Καμμένος είναι κατά των προσπαθειών του Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ.

Επίσης, ο κ. Καμμένος έχει αντίθετη άποψη και για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τουρκία, που «αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών στο Αιγαίο».

Το σκάνδαλο Novartis

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας ήλπιζε ότι θα υπήρχε κάποιος αποπροσανατολισμός από αυτά τα προβλήματα μετά το σκάνδαλο Novartis.
«Ωστόσο το σκάνδαλο δεν κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και έκαναν λόγο για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

«Ξεπερασμένο” το αφήγημα της οικονομικής επιτυχίας

Την ίδια στιγμή, όμως, «ξεπερασμένο» είναι και το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί οικονομικής επιτυχίας, καθώς η οικονομία αναπτύχθηκε κατά μόλις 1,7% το 2017, έναντι προβλέψεων 2,5%.
Ο στόχος για το 2018 έχει ήδη μειωθεί σε σχεδόν 2%.

«Η ελπίδα του πρωθυπουργού για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο φαίνεται μη-ρεαλιστική, επίσης.Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσουν το αφορολόγητο και να προχωρήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις το 2019.
Μια συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει μια σειρά προϋποθέσεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφυγή πισωγυρίσματος», επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Economist.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Εν τω μεταξύ, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Κάποιοι προβλέπουν ότι ο κ. Τσίπρα θα περιορίσει τις απώλειες του και θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, σχεδόν ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας του.Η ΝΔ έχει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις.
Το εάν η ΝΔ μπορεί να έχει πλειοψηφία εξαρτάται από το πόσοι ψηφοφόροι μπορούν να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα επιμένουν ότι το αφεντικό τους δεν τα παρατάει εύκολα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει αρκετός χρόνος για να κερδίσει πίσω τους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης