Έρχεται(;) «Τειρεσίας» για όσους χρωστούν στους παρόχους ενέργειας  

Οι εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι ότι τα… βερεσέδια υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ - Τι ζητούν οι εταιρείες

Με την ενεργειακή ακρίβεια να μην λέει να σταματήσεις τον ξέφρενο καλπασμό της και τις ευρωπαϊκές ηγεσίες  να μην έχουν βρει ακόμη μία κοινή «απάντηση» στο πρόβλημα το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς τις εταιρείες παρόχους ενέργειας παίρνει δυσθεώρητες διαστάσεις.

Ενδεικτικές του μεγέθους του προβλήματος είναι οι εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ότι τα… βερεσέδια υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα δεν προκαλεί έκπληξη ότι το θέμα των οφειλών αποτέλεσε το κύριο πιάτο στο μενού της τηλεδιάσκεψης που είχε μεσοβδόμαδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τους εκπροσώπους των παρόχων. Συγκεκριμένα συζητήθηκε ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και κυρίως το πώς αυτός θα αλλάξει ώστε οι καταναλωτές να μην μπορούν να αλλάξουν πάροχο αν έχουν «κοκκινισμένους» λογαριασμούς. Στο τραπέζι φέρεται επίσης να συζητήθηκε η υπάρχουσα εισήγηση της ΡΑΕ που αφορά τη θέσπιση ενός «Τειρεσία» για την ενεργειακού, όπως ισχύσει και σε άλλα κράτη της Ε.Ε.. Ειδικότερα, προτείνεται η διαμόρφωση μιας βάσης δεδομένων «Debt Flagging», την οποία θα «τρέχει»  ο ΔΕΔΔΗΕ και η οποία θα μπορεί να διαχωρίζει τους «κόκκινους» από τους «ενήμερους» πελάτες.  Εφόσον ο πελάτης δεν είναι συνεπής και αφήσει απλήρωτους δύο λογαριασμούς, τότε ο προμηθευτής θα μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης με παράλληλη σήμανση του πελάτη ως οφειλέτη στο σύστημα. Αυτό θα λειτουργεί αποτρεπτικά για να μετακινηθεί σε άλλο δίκτυο. Επίσης η ΡΑΕ για οφειλέτες που έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλο πάροχο και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει επίσης κυρώσεις.

Πέρα από τις αλλαγές αυτές  στον Κώδικα Προμήθειας, εξετάζεται και το πώς θα ρυθμιστεί η λεγόμενη καθολική υπηρεσία, το λεγόμενο τελευταίο καταφύγιο ηλεκτροδότησης, που είναι η τέταρτη σε αριθμό «δεξαμενή» μετρητών μετά τους τρεις πρώτους παρόχους.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα