Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας αποκτά η Ελλάδα

Άμυνα για επιθέσεις DoS

Σύσταση Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Η νέα Αρχή, η οποία θα συσταθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, θα εποπτεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές.

Στόχος είναι η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έρχεται λίγους μήνες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση» που ακολούθησε την τακτική DoS (επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών) ήταν ο λόγος που σταμάτησε να λειτουργεί η Τράπεζα Θεμάτων στη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Εφαρμογή Οδηγίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η νέα δομή θα επιτρέψει στη χώρα να ανταποκριθεί σε μια σειρά από εθνικές ανάγκες και ενωσιακές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Η εφαρμογής της Οδηγίας 2022/2555 (Οδηγία NIS2) με την οποία θα αυξηθούν κατακόρυφα οι εποπτευόμενοι φορείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από περίπου 50 σήμερα σε περισσότερους από 2.000. Παράλληλα ο νέος θεσμός θα λειτουργεί ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης και Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την κυβερνοασφάλεια.
  • Η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες.
  • H θεσμική και τεχνολογική θωράκιση έναντι των κυβερνοαπειλών και συνολική αναβάθμιση του επιπέδου της κυβερνοασφάλειας στη χώρα
  • Η προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητας άντλησης ευρωπαϊκών πόρων
  • Η ενίσχυση του οικοσυστήματος ψηφιακής καινοτομίας
  • Η προαγωγή της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας, καθώς και η αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων στην κυβερνοασφάλεια.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα