Ετοιμάζεται η ατζέντα Σαμαρά, ενόψει ΗΠΑ

Μπορεί ακόμη η 8η Αυγούστου να φαντάζει μακρινή, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να τεθούν σε νέα τροχιά επιθυμεί οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ιδίως μετά τα θετικά μηνύματα που άφησε πίσω της η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, στην Αθήνα.

Μία επίσκεψη που αποτέλεσε μια ακόμα τονωτική ένεση για την κυβέρνηση που βγήκε από μια σκληρή πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο το επίμαχο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο δεν θα είναι απλά και μόνο μία ευκαιρία για φωτογραφίες με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά μπορεί να φέρει κέρδη για την Ελλάδα. Αλλωστε, αποτελεί στρατηγική επιδίωξη να ανοίξει ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας των δυο κυβερνήσεων.

Κάτι που μάλλον θέλουν και οι ΗΠΑ, καθώς η επίσκεψη Λιού δεν ήταν απλά μία τυπική «αποστολή», αλλά προπαρασκευαστική για την ατζέντα επί των οικονομικών της συνάντησης Σαμαρά – Ομπάμα. Ταυτόχρονα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να δώσει πλήρη αναφορά στον Λευκό Οίκο για το κλίμα στην Αθήνα.

 

Υπό διαμόρφωση το πρόγραμμα

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, ενώ μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορεί λόγω πρωτοκόλλου να είναι παρών στις συναντήσεις με την αμερικανική ηγεσία στο Λευκό Οίκο, αφού θα απουσιάζει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν.

Η ατζέντα της επίσκεψης, εκτός από τις επενδύσεις που είναι στο τραπέζι, αλλά και το πώς μπορούν αμερικανικές επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν, έχει στο επίκεντρο και τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οφείλει σε πρώτη φάση να επαναλάβει τη σημασία που έχει για τα δυτικά συμφέροντα η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ και να παρουσιάσει σχέδιο για το πώς η χώρα μας μπορεί μελλοντικά να μετατραπεί σε ασφαλή κόμβο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πλευρά επιδιώκει την συνεργασία, καθώς θα μεταφέρει και τεχνογνωσία σε διάφορα επίπεδα, ακόμη και στο θεσμικό κομμάτι οργάνωσης της ενεργειακής αγοράς, ενώ θα έχει και σημαντικό μερίδιο. Η αποχώρηση της ρωσικής Gazprom από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ανέτρεψε δεδομένα και δεν αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Ουάσιγκτον ενεργότερο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση αυτή.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες για τα εθνικά θέματα, καθώς έως τον Δεκέμβριο επιθυμία των ΗΠΑ είναι να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και εκεί θα γίνει μεγάλο παιχνίδι. Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ένα θέμα που ανοίγει από το φθινόπωρο, πιθανότατα με ένα σχέδιο Ανάν ΙΙ, είναι ξεκάθαρο ότι η αμερικανική πλευρά θα ενεργοποιηθεί στο ζήτημα αυτό έντονα από τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα