Έτσι θα γίνει ο εκσυγχρονισμός των 85 F-16

Την τελική ευθεία μπήκε -μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ- η υπογραφή της σύμβασης για την αναβάθμιση 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο επίπεδο Viper. Οι επόμενες κινήσεις πρέπει να είναι ταχύτατες, αφού η Δευτέρα 30 Απριλίου είναι τελευταία ημέρα για να πέσουν οι υπογραφές.

Αφού λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός» του προγράμματος αναβάθμισης των δύο εκδόσεων των F-16 πλέον το μεγάλο στοίχημα του Ελληνικού Πενταγώνου, είναι εντός του καλοκαιριού Ιούλιο ή Αύγουστο) να φύγει για την Αμερική το μαχητικό το οποίο θα αποτελέσει το πρωτότυπο για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων 84 αεροσκαφών στην έκδοση Viper. Με την πρώτη καταβολή χρημάτων που υπολογίζονται σε 40 έως 50 εκατομμυρίων ευρώ θα ανάψει το πράσινο φως για το ταξίδι του πρωτότυπου αεροσκάφους στις ΗΠΑ. Συνολικά το 2018 θα καταβληθούν στις ΗΠΑ περί τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Η γραμμή παραγωγής και η αναβάθμιση των ΗΠΑ

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προβλέπει ότι από την άφιξη του μαχητικού, που θα επιλεγεί, στην Αμερική θα απαιτηθούν 15 έως και 20 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης. Μεγάλη επιδίωξη πάντως και ταυτόχρονα μεγαλύτερη επιθυμία, είναι οι εργασίες στο πρωτότυπο να τελειώσουν εντός του 2020 και όχι το 2021. Άλλωστε η πρόοδος των εργασιών είναι μια παράμετρος της συμφωνίας που συνδέεται και με τις καταβολές των δόσεων.

Μετά τη δημιουργία του πρωτοτύπου, το ελληνικό F-16 Viper θα ταξιδέψει πίσω στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα ολοκληρώνεται και το στήσιμο της γραμμής παραγωγής στην ΕΑΒ. Βάσει των έως τώρα σχεδιασμών, θεωρείται εφικτή η παράδοση σε ετήσια βάση τουλάχιστον 12 F-16 Viper.

Μα σημειώσουμε, τέλος, ότι ο υπάρχον στόλος F-16 της Αμερικανικής Αεροπορίας προετοιμάζεται για την νέα εποχή με την έλευση του F-35 να είναι πλέον γεγονός, ενώ και οι δύο τύποι θα λειτουργούν συνδυαστικά σε αεροπορικές επιχειρήσεις τουλάχιστον για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Το μοντέλο αυτό συνεργασίας F-16 / F-35 θα ακολουθήσουν -εκτός των ΗΠΑ- άλλες 7 χώρες σε Ευρώπη και Ασία που θα διαθέτουν τους δύο τύπους μαχητικών (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα