Europol: To 86% των εγκληματικών οργανώσεων της E.E ξεπλένει χρήμα σε τουρισμό και real estate

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομία αναλύει πάνω από 800 εγκληματικά δίκτυα και 25.000 άτομα βάσει δεδομένων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και 17 τρίτες χώρες

Τουρισμός, επενδύσεις σε ακίνητα, εταιρείες μεταφορών και αγορά ακριβών αγαθών. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες οδοί που χρησιμοποιούν το 86% των πιο επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεπλύνουν χρήματα που απέκτησαν από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) για τα πιο επικίνδυνα εγκληματικά δίκτυα της ΕΕ. Η εν λόγω έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα από την εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κατρίν Ντε Μπόλ, παρουσία του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον, αναλύει πάνω από 800 εγκληματικά δίκτυα και 25.000 άτομα βάσει δεδομένων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και 17 τρίτες χώρες. Καλύπτει τις κύριες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως τη διακίνηση ναρκωτικών, την απάτη, τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, την παράνομη διακίνηση μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων. Παρέχει σε βάθος κατανόηση όχι μόνο των εγκληματικών δραστηριοτήτων αλλά και των υπευθύνων για αυτές, προσφέροντας στις αρχές επιβολής του νόμου πολύτιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργούν τα εγκληματικά δίκτυα στην ΕΕ, χάρη στις οποίες είναι δυνατή η καλύτερη στόχευση της δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση τα εγκληματικά αυτά δίκτυα, που πλέον είναι γνωστά στις αρχές της ΕΕ, χρησιμοποιούν “νόμιμες επενδύσεις” για να ξεπλύνουν τα κέρδη τους, επιλέγοντας κυρίως την αγορά ακινήτων, τον τουριστικό τομέα, τις μεταφορές αγαθών και τον τομέα των κατασκευών.

Συγκεκριμένα, τα πιο εγκληματικά δίκτυα στην ΕΕ επιλέγουν το real estate, σε ποσοστό 41% για να ξεπλύνουν τα κέρδη τους, χρησιμοποιώντας δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι συχνά δεν γνωρίζουν την προέλευση των χρημάτων, ενώ άλλες οργανώσεις επιλέγουν επενδύσεις σε αγαθά υψηλής αξίας, όπως ο χρυσός και τα είδη πολυτελείας (27 %), η χρήση επιχειρήσεων, για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού (20 %) και χρήση κρυπτονομισμάτων (10%).

Οι περισσότερες από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες της Ευρώπης επικεντρώνονται στη διακίνηση ναρκωτικών -κοκαΐνη, κάνναβη, ηρωίνη και συνθετικά ναρκωτικά- και οι δραστηριότητές τους εντοπίζονται συχνότερα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Σύμφωνα με την Europol, τα νυχτερινά κέντρα συνδέονται συχνά με διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμό και εμπορία ανθρώπων και όπλων, ενώ στον τομέα των logistics, ειδικά στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι εργαζόμενοι αποτελούν «τακτικά» στόχους διαφθοράς, καθώς μπορούν να «διευκολύνουν την πρόσβαση σε λιμάνια», κυρίως για ναρκωτικές ουσίες.

Η έκθεση της Europol καταδεικνύει επίσης τον πολυεθνικό χαρακτήρα αυτών των οργανώσεων καθώς το 76% από αυτές δραστηριοποιούνται σε δύο έως επτά διαφορετικά κράτη – μέλη της ΕΕ., ενώ πολλές από αυτές λειτουργούν εδώ και χρόνια, με το 31% να λειτουργεί για πάνω από μια δεκαετία, με ορισμένες οργανώσεις μάλιστα να αποδεικνύονται ικανές να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ακόμα και αν τα κορυφαία μέλη τους βρίσκονται στη φυλακή.

Όπως αναφέρει η έκθεση, συνολικά, το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα παραμένει πραγματικά διεθνές καθώς έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 112 διαφορετικές εθνικότητες στις εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις. Οι εγκληματίες τεκτός ΕΕ προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κίνα, τη Γεωργία, την Ισλανδία, τη Νιγηρία,τη Σερβία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.

Εγκληματικές οργανώσεις που αποτελούνται κυρίως από Ουκρανούς δραστηριοποιούνται κυρίως στην εμπορία ανθρώπων και σε διαδικτυακές απάτες και δραστηριοποιούνται κυρίως στην Πολωνία και την Ουκρανία.

Εγκληματικές οργανώσεις που αποτελούνται κυρίως από πολίτες της Αλβανίας δραστηριοποιούνται κυρίως στη διακίνηση κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης, κυρίως σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ οργανώσεις που αποτελούνται από Γεωργιανούς πολίτες εμπλέκονται κυρίως σε ληστείες και διαρρήξεις, σε Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα