Έβαλαν στο στόχαστρο τους μικρούς

Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου «ξύπνησαν» οι μεγάλοι και αύξησαν την πόλωση ενόψει των εκλογών

Στην δεύτερη προεκλογική περίοδο το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν να πολώσουν το κλίμα, λόγω και την γιγαντιαίας διαφοράς των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Την μεγαλύτερη διαφορά από το 1974, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει με 32,30% διαφορά της Ένωσης Κέντρου του Γεώργιου Μαύρου. 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο ήταν διαφορετική εποχή. Τότε ήταν οι πρώτες εκλογές μετά την επταετή δικτατορία και αποτελεί μέρος της ιστορίας η υποδοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974, όταν έπεσε η χούντα. Οπότε πολύ λογικά οι πολίτες συντάχθηκαν πίσω από τον ηγέτη. Τώρα όμως ήταν μία άλλη εποχή. Εξάλλου για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία ένα κόμμα της αντιπολίτευσης όχι μόνο έχασε (έχει συμβεί αρκετές φορές στην μεταπολίτευση), αλλά γνώρισε και μία κάθετη πτώση των δυνάμεων του.

Έτσι, λοιπόν, σε αυτή την προεκλογική περίοδο, που ολοκληρώθηκε χθες με την κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα, απουσίασε η έννοια της πόλωσης. Κάτι που ήταν λογικό λόγω και του αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ναι μεν τα κόμματα έθεσαν τα διλλήματα τους στους πολίτες, ειδικά η Νέα Δημοκρατία που επιθυμεί μία άνετη αυτοδυναμία, αλλά η έννοια της πόλωσης απουσίασε σε όλη την δεύτερη προεκλογική περίοδο. Η κόπωση της κοινωνίας προφανώς επηρέασε και τους κομματικούς μηχανισμούς. Οπότε αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως δεν είναι απίθανο να αυξηθεί η αποχή, καθώς σε ένα κομμάτι της κοινωνίας υπάρχει η πεποίθηση ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Σε αυτό συνετέλεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για το ναυάγιο στα διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Πύλου θεώρησε υπεύθυνη της Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει παραιτηθεί από τις 24 Μαΐου και την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας έχει η υπηρεσιακή υπό τον κ. Σαρμά.

Επίσης στην έλλειψη πόλωσης συνετέλεσε και στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή ισχυρής αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Το επιχείρημα περί ανεξέλεγκτης κυβέρνησης που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ως σοβαρό η κοινωνία.

Αυξήθηκε η πίεση

Όμως πώς να το κάνουμε, εκλογές έχουμε. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πόλωση. Έτσι την τελευταία εβδομάδα οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να θερμάνουν λίγο το κλίμα, ίσως περίμεναν και την αύξηση του υδραργύρου μετά την αστάθεια με βροχές, μπουρίνια και καταιγίδες. Προς ώρα η πόλωση που επιχειρούν οι τρεις μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί είναι προς τα μικρότερα κόμματα. Έχουν αυξήσει την πίεση σε Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, ΜέΡΑ 25, αλλά και σε άλλα κόμματα που διεκδικούν τις ψήφους των πολιτών.

Τα της… «δεξιάς πολυκατοικίας» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για «ντεμέκ πιστούς και ντεμέκ πατριώτες», επιδιώκοντας να διαφυλάξει τα «νώτα» της Νέας Δημοκρατίας από «νεόκοπους ψευτοπατριώτες» και από «ηγετίσκους που επικαλούνται την πίστη της αγάπης αλλά με λόγια μίσους». Στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκης είναι ο συνονόματος του Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά και το κόμμα Νίκη, που φέρεται ότι έχει ιδιαίτερες σχέσεις με εκκλησιαστικούς κύκλους, αλλά και διάφορους ρωσόφιλους.

Η αλήθεια είναι ότι η περιδίνηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση του τουρκικού προξενείου και την αβάντα στους υποψήφιους σε Ξάνθη και Ροδόπη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ, αντίστοιχα. Η πίεση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το όντως πολύ σοβαρό ζήτημα την βοήθησε διότι έβαλε στην γωνία τους υπερπατριώτες από τις γκαρσονιέρες της δεξιάς πολυκατοικίας που παρακολουθούσαν αμήχανε την αντιμαχία των μεγάλων.

Η χαμένη ψήφος

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας με κάθε τρόπο προσπάθησε να τονώσει το ηθικό και του κομματικού μηχανισμού του κόμματος του, αλλά και των πιστών οπαδών του. Ταυτόχρονα επιδίωξε να διατηρήσει στο… «μαντρί» και κάποιους από τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια και είτε αποφάσισαν να φύγουν, είτε το σκέφτονται γι’ αυτές τις εκλογές. Έκλεισε το μάτι ότι θα φτιάξει ένα άλλο κόμμα μετά, ενώ με άκομψο τρόπο προσπάθησε να πολώσει το κλίμα κατηγορώντας τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς ότι ευθύνονται για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανέφερε την θεωρία της χαμένης ψήφου που πρώτος έβαλε στον πολιτικό διάλογο ο Ανδρέας Παπανδρέου την δεκαετία του ’80.

Η μεγάλη διαφορά ήταν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έκαναν υψηλές πτήσεις και στις μεγάλες κόντρες του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη διεκδικούσαν την κυβέρνηση της χώρας. Εξάλλου καλό είναι να υπενθυμίσουμε το δημόσιο στοίχημα του Κώστα Λαλιώτη πριν από τις εκλογές του 1985, όταν προέβλεψε ότι το ΚΚΕ θα πέσει κάτω από το 10%. Όπως κι έγινε. Το 1981, το ΚΚΕ είχε πάρει 10,93%, ενώ το 1985 έπεσε στο 9,89%. Αυτή η διαφορά προσέφερε μία ισχυρή αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ με 161 βουλευτές.

Τότε ο Χαρίλαος Φλωράκης δεν αντέδρασε στο επιχείρημα του Ανδρέα Παπανδρέου για την χαμένη ψήφο. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας τα βρήκε μπαστούνια με το ΚΚΕ, καθώς ο Περισσός εκσυγχρονίστηκε και απάντησε με επιθετικό τρόπο. Οπότε η έννοια της πόλωσης για τον κορμό της κεντροαριστεράς δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς στις κάλπες. Παράλληλα, εντείνει τον «πόλεμο» εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, αποκαλώντας τον «συνήγορο» του Μητσοτάκη και μη παραλείποντας να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ «συμπλήρωμα» της Δεξιάς από το 2012. Φυσικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κρύψει την συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κάτι που φαίνεται ότι το πληρώνει τώρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του επέμενε στον διμέτωπο κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τους Μητσοτάκη και Τσίπρα ένα «τοξικό δίπολο» και επιδιώκοντας να επανακτήσει μέρος της χαμένης αίγλης του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ. Υποσχόμενος ότι η παράταξη έχει και πάλι ως βασικό της αντίπαλο τη Δεξιά, διεκδικεί το ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία και όχι του «χρυσού χορηγού» της, όπως έχει χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια «100% μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση», που μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ, υπόσχεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στέλνοντας μήνυμα στον Μητσοτάκη πως «ήρθαν και άλλοι καβάλα στο άλογο, αλλά απότομα ξεπέζεψαν». Παράλληλα, ο γραμματέας του ΚΚΕ ζητά να μην χαθεί ούτε μία ψήφος, εξαπολύοντας επιθέσεις σε Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη, τα οποία χαρακτήρισε ως δεκανίκια του συστήματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα