Έβαλε στον αυτόματο πιλότο το κόμμα «η θεία από το Σικάγο»

Έχουν τρελαθεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τα καμώματα του Κασσελάκη, ο οποίος ξεκίνησε νωρίτερα τις έτσι κι αλλιώς μεγάλες Χριστουγεννιάτικες διακοπές

Την μυθική ατάκα του αείμνηστου Βασίλη Αυλωνίτη «ωρέ που πάμε», στην παλιά ελληνική ταινία «Η ωραία των Αθηνών», όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Γεωργία Βασιλειάδου, θυμήθηκαν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το απρόσμενο ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη (συνοδευόμενος από τον Τάιλερ Μάκμπεθ και την σκυλίτσα Φάρλι)στο Παρίσι αφήνοντας όλους σύξυλους στην Κουμουνδούρου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι όπως δήλωσε και ο Λάκης Λαζόπουλος «η θεία από το Σικάγο» αποφάσισε να ξεκινήσει νωρίτερα τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του σε μία εποχή όπου το κόμμα του άγεται και φέρεται δίχως ξεκάθαρη πυξίδα και αναζητώντας κάτι για να πιαστεί και να γλιτώσει την συντριβή από την ελεύθερη πτώση.

Ήδη εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει οριζόντια και κάθετη δυσφορία, ακόμη και από τους φανατικούς «Kasselakistas», που πρέπει να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα στα τηλεοπτικά πάνελ για την νέα μακρόχρονη απουσία του αρχηγού. Στην Αθήνα, ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα με την είδηση της απόδρασης του κ. Κασσελάκη στο Παρίσι, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ειδοποιήθηκαν για την αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (τελικά έγινε χθες), την οποία οι συμμετέχοντες περίμεναν ήδη εδώ και δέκα ημέρες, προκειμένου να εκκινήσει η προετοιμασία του Συνεδρίου.

Πολύ περισσότερο, όταν εν αναμονή της συνεδρίασης της Επιτροπής, που υποκαθιστά την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος μέχρι το Συνέδριο, κυκλοφόρησαν διαρροές περί μη εκλογής Συνέδρων και απόδοσης «πανηγυρικού» χαρακτήρα στο όλο εγχείρημα, το οποίο, σε μια τέτοια περίπτωση, θα σήμαινε την ματαίωση των οποίων προσδοκιών επανεκκίνησης. Εντέλει, ματαιώθηκε η συνεδρίαση που θα άνοιγε την όποια οργανωτική συζήτηση, καθώς τα μέλη της Επιτροπής είχαν σχεδόν προεξοφλήσει ότι στη συνεδρίαση θα παρενέβαινε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, σαλπίζοντας την αντεπίθεση του κόμματος. Αντίθετα, το σάλπισμα της μεταφοράς της εσωκομματικής διαδικασίας για χθες το απόγευμα, προκάλεσαν δυσφορία σε ουκ ολίγα στελέχη, που προγραμμάτιζαν τις υποχρεώσεις τους «στο παρά πέντε των Χριστουγέννων», όπως σχολίαζαν.
Περισσότερο από έκδηλη, μετά την αναβολή της ΚΟΕΣ, υπήρξε η δυσφορία και στο περιβάλλον του Διονύση Τεμπονέρα. Πηγές από το περιβάλλον του έκαναν λόγο για «υποβάθμιση της συνεδριακής διαδικασίας», εντείνοντας τον προβληματισμό για την υλοποίηση του οδικού χάρτη προς το Συνέδριο.
Ανάστατα, ωστόσο, εμφανίζονται και κομματικά στελέχη που υποστήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές την νέα ηγεσία, αναφορικά με την εκπομπή του πολιτικού μηνύματος. Όπως εξηγούσαν, «τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι και εργάζεται για την παραγωγή έργου, αλλά εξακολουθεί να αιφνιδιάζεται», με δεδομένο ότι συνεδρίασε η Επιτροπή Θέσεων και αυτή για τα Περιφερειακά Συνέδρια, σε μια απόπειρα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και του προγραμματικού λόγου του κόμματος.

Απαξίωση

Ανάλογα συναισθήματα μοιράστηκαν μεταξύ τους και στελέχη της ομάδας των παλιών «Προεδρικών», τα οποία είχαν επισημάνει προβληματικές εκδοχές της κομματικής λειτουργίας, όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν ήταν μόνο οι καταδρομικές εμφανίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, αλλά και προηγούμενες επιλογές του, όπως η αποχώρησή του από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατά την ομιλία Τεμπονέρα, που οδηγούν αρκετά στελέχη στο συμπέρασμα της υποτυπώδους κομματικής λειτουργίας.

Με εντολή του ο κ. Κασσελάκης έθεσε τους δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη υπεύθυνους για τη δρομολόγηση των επεξεργασιών των κειμένων που θα τεθούν σε διαβούλευση στον προσυνεδριακό διάλογο. Όπως μάλιστα ενημέρωσε η Κουμουνδούρου, συγκροτήθηκε τετραμελές συντονιστικό που θα διαμορφώσει το προσυνεδριακό κείμενο. Το συντονιστικό απαρτίζουν οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας. Στόχος της επιτροπής είναι μέσα τις επόμενες μέρες να καταλήξουν στη δομή του κειμένου, ώστε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου να προχωρήσουν οι επιμέρους χρεώσεις για τη συγγραφή των κειμένων. Ωστόσο η νέα φιλοσοφία που εισάγεται και φαίνεται να υιοθετείται από όλους στη διαδικασία μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή μετά τη διάσπαση τελειώνουν όπως σημειώνουν και οι μακρόσυρτες συζητήσεις και διαδικασίες με κείμενα και αναλύσεις και το κείμενο που θα προκύψει από το Συντονιστικό θα είναι όπως αναφέρεται ένα «συμπαγές και στιβαρό κείμενο, όχι απαραίτητα μακροσκελές, το οποίο θα αναλύει την σημερινή πραγματικότητα, διεθνή και ελληνική, τους λόγους της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και θα συγχρονίζεται με τις ανάγκες και τις συνθήκες της νέας εποχής».

Παραμένει η διακήρυξη

Δεν είναι λίγοι πάντως που ανησυχούν για τη φυσιογνωμία του κόμματος και τη μετάλλαξή του. Στις διαρροές που γίνονται σημειώνεται ότι το κείμενο που θα φτάσει στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου θα «επαναβεβαιώνει τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος και θα αποτελεί το πολιτικό εφαλτήριο για την πολιτική αντεπίθεση με στόχο την πολιτική και κοινωνική αλλαγή».

Κυρίως, όμως, πέρα και πάνω από τον αιφνιδιασμό, τα περισσότερα στελέχη φέρονται προβληματισμένα αναφορικά με την συγκυρία, καθώς η απουσία του κ. Κασσελάκη συνέπεσε με την ανακοίνωση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, τα μέτρα για την οπαδική βία, αλλά και τις επιτυχίες της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, αφήνοντας «άοπλα» τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις.

Ειδικά στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, η απουσία συντονισμένης κεντρικής αντίδρασης είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν θέση κατά μόνας στελέχη του κόμματος, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας που σχολίασε στα κοινωνικά του δίκτυα πως «να το πούμε απλά και κατανοητά. Τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα. Σημαίνει ότι μόνο ο έχων σπουδάζει στα πανεπιστήμια του ενός ορόφου».

Νωρίτερα, τις εξελίξεις σχολίασε με δήλωση της η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια πως «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα. Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη».
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η αντιπολίτευση που θα κάνει ο Κασσελάκης μέσω των social media από τις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνει για 15 τουλάχιστον ημέρες θα διογκώσει το κλίμα απαξίωσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι θα εξελιχθεί κάτι σαν ανέκδοτο ότι το κόμμα έχει μπει στον αυτόματο πιλότο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα