Εξαδάκτυλος: Ανεμβολίαστο το 25% των ατόμων άνω 55 ετών

«Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είναι πάρα πολύ απλός: να εμβολιαστούμε. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων για τον κορωνοϊό.

«Και είμαστε όλοι προνομιούχοι ανεξαιρέτως, που ζούμε σε μια χώρα όπου έχουμε τη δυνατότητα εμβολιασμού και το εξαιρετικό προνόμιο επιλογής εμβολίου, Αυτό δεν είναι δεδομένο προνόμιο. Τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μέχρι τώρα μεταλλάξεις, και αν –ω μη γένοιτο – παρουσιαστεί μετάλλαξη που δεν καλύπτεται, θα χρειαστούν 100 ημέρες οι φαρμακοβιομηχανίες για να προσαρμοστούν», υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων άνω των 15, είπε ότι στόχος δεν είναι αυτές οι ηλικίες, αλλά οι άνω των 55, όπου ακόμη ο 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστος.

«Στόχος είναι και οι μεγαλύτερες ηλικίες που παρουσιάζουν ποσοστά 30 με 35% ανεμβολίαστοι. Οι ενήλικες πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν περίπου το 44%, και το 38% στο σύνολο του πληθυσμού», σημείωσε.

«Να μη χαλαρώσουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστου, να διατηρήσουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού και να τους αυξήσουμε, για να συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα ποσοστά και να φτάσουν εκεί που θέλουμε», επισήμανε.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγο, τόνισε ότι μεταδίδεται ταχύτατα ειδικά στους ανεμβολίαστους οι οποίοι και θα νοσήσουν.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας ανεμβολίαστοι έχουν σοβαρές πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά όπως νοσούσαν με τις προηγούμενες μορφές του κορωνοϊού, οι νεότερες ηλικίες θα νοσήσουν με ένα τρόπο ελαφρύ και ανοσοποιηθούν. «Αφορά κυρίως τους ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι- οι εμβολιασμένοι είτε δεν θα νοσήσουν, είτε ένα μικρό ποσό θα νοσήσει ελαφρά και δεν θα κινδυνεύσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος συμπλήρωσε ότι τις τελευταίες 2 ημέρες τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι σταματά η πτώση της πανδημίας και σταθεροποιείται.

«Δεν ξέρουμε αν μετά θα ακολουθήσει πτωτική ή ανοδική πορεία», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα