Εξαγγελίες Κυριάκου και Αλέξη: Υπάρχει διαφορά…

Μόνο με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ που υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκε τρόμος στους πολίτες

Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης του 2022 πέρασε στο παρελθόν, όμως έμειναν τα όσα υποσχέθηκαν οι πολιτικοί ταγοί του τόπου. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών μέσω τροπολογίας σε νομοσχέδιο-σκούπα κατέθεσε στην Βουλή προς ψήφιση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από του βήματος της ΔΕΘ. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι επέμεινε ότι το δικό του πρόγραμμα ήταν κοστολογημένο από το υπουργείο Οικονομικών το υπολογίζουν σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με βάση τα όσα είπαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην άμεση μείωση των φόρων σε επιδοτήσεις σε αξιοποιήσεις μέσω των ΣΔΙΤ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προέταξε τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους με κυριότερη την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Και πλέον όλοι καταλάβαμε ότι η χώρα εισήλθε με κάθε επισημότητα σε μία μακρά προεκλογική περίοδο.

Ας δούμε τις διαφορές των δύο σε ό,τι αφορά στις βασικές του προτάσεις.

Ενεργειακή κρίση

Για την κυβέρνηση προέχει η συνέχιση των επιδοτήσεων ως «ανάχωμα» στη δύσκολη συγκυρία, κι έτσι ανακοίνωσε μέτρα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτοντας 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων με το κόστος να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 174 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης προωθείται η μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης με επιδότηση στην πηγή ύψους περίπου 25 λεπτών, αλλά κι επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, όπως και πρόγραμμα στήριξης για εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προέταξε την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%, ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι την ΔΕΗ ως κρατική οντότητα την παρέδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2019 βουτηγμένη στα χρέη και λίγο πριν τινάξει τα πέταλα, όπως λέει και ο λαός μας. Και όλοι κατανοούμε, ότι εάν επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, τότε είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Βέβαια μία χρεοκοπημένη ΔΕΗ είναι αυτό που θέλουν οι ανταγωνιστές της, καθώς τους υπόλοιπους παρόχους το πρόγραμμα Τσίπρα δεν τους ακουμπά. Τουναντίον στην Γερμανία οι παρεμβάσεις γίνονται και σε ιδιωτικές εταιρείες με στόχους να μην κλείσουν .

Επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου, αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών μας πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη, αλλά και μείωση στον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ο κ. Τσίπρας το ξεκίνησε, όπως και το χρηματιστήριο ενέργειας που τώρα το κατηγορεί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για ανακατεύθυνση μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ, με το λεγόμενο μοντέλο prosumer. Όμως προφανώς έκρυψε από τους πολίτες, ότι αυτή η ανακατεύθυνση χρειάζεται νέες μελέτες, οι οποίες θα υποβληθούν στην Κομισιόν και αφού εγκριθούν, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκταμίευσης. Τουναντίον ήδη εδώ και μήνες εισρέουν στα κρατικά ταμεία χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η στέγαση

Για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης η κυβέρνηση προτείνει επιδότηση έως 40% του κόστους ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν και χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων, μέσω συγχρηματοδότησης, θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την «κοινωνική αντιπαροχή» σε συνεργασία με ιδιώτες κατασκευαστές. Επίσης κι αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας GoldenVISA στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, τη δημιουργία τράπεζας γης, ώστε να προωθηθεί το πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών, αλλά και παρέμβαση στο ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όμως με τη λύση που πρότεινε ο κ. Τσίπρας δεν λύνεται το πρόβλημα των ξενοίκιαστων κατοικιών ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα μείνουν έρημα και δεν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν δίνοντας εκ νέου ζωή στην πόλη.

Εργασία

Για τα θέματα στήριξης της απασχόλησης η κυβέρνηση προτείνει μέτρα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων με αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και παροχή κινήτρων για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, για επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Και βέβαια να τονίσουμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεί η ανεργία επί της νυν κυβέρνησης μειώθηκε ήδη κατά 7%, ενώ με τις συνεχείς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό οι νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι σαφώς καλύτερες.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, που είχε θεσμοθετήσει τον υποκατώτατο μισθό, τώρα έκανε λόγο για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ και επαναφορά της ΑΤΑ. Να θυμηθούμε ότι ο μηχανισμός Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής είχε καθιερωθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 και καταργήθηκε το 1990 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Κι εν συνεχεία όταν ο Παπανδρέου επανήλθε στην κυβέρνηση το 1993 δεν επανέφερε την ΑΤΑ, αλλά προώθησε το ενιαίο μισθολόγιο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για την κατάργηση όλων των νόμων που ψηφίστηκαν από το υπουργείο Εργασίας, προτείνοντας νόμους που ίσχυαν επί Ανδρέα Παπανδρέου την πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση (1981-1989). Κι όμως ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι με βάση τα όσα υπέγραψε για την υποτιθέμενη έξοδο της χώρα από τα μνημόνια το 2018, είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων. Όπως επίσης ακόμη και τώρα που χαλάρωσε η εποπτεία από τους δανειστές

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Η κυβέρνηση προτείνει κατά δύο μονάδες μείωση των φορολογικών συντελεστών και αποκλιμάκωση φόρων κεφαλαίου (μερίσματα κτλ) ενώ προτάσσει και το μοντέλο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την προώθηση της αύξησης του ΑΕΠ.

Στον αντίποδα η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτάσσει ενίσχυση των ΜμΕ με αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας ενώ επιφυλάσσει επαυξημένο ρόλο στα χρηματοδοτικά προγράμματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει, το Equifund και το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Παράλληλα αποδίδει στη βιομηχανία ρόλο σημαντικό για την επόμενη μέρα στηρίζοντάς τη με προγράμματα ενεργειακής «θωράκισης».

Για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση, πέρα των εισοδηματικών ενισχύσεων με τη μορφή επιδομάτων, αξιοποιεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ διατηρεί χαμηλό ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων (στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο μέχρι τον Ιούλιο του 2023), αλλά και «παγώνει» την εφαρμογή του μέτρου για ΦΠΑ στο 24% για νέες οικοδομές, έως τέλος του 2024.

Στον αντίποδα η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει μειωμένο ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα στο 6% αλλά και εισοδηματικές ενισχύσεις σε συνταξιούχους, αλλά κι αυξημένα αφορολόγητα σε ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς κτλ.

Ο Τσίπρας απέφυγε να εξηγήσει τα «εγκλήματα» του νόμου Κατρούγκαλου

Για το θέμα των συντάξεων ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις αυξήσεις των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου (το αναφέρει ο νόμος), την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης , αλλά και το επίδομα των 250 ευρώ τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 800 ευρώ μηνιαίως. Τουναντίον ο κ. Τσίπρας το μόνο που ανέφερε ήταν ότι θα επαναφέρει την 13η σύνταξη όπως αποκαλεί το προεκλογικό επίδομα που μοίρασε πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 μπας και διασωθεί από την συντριβή.

Όμως ο κ. Τσίπρας ξέχασε να αναφέρει για ποιο λόγο θέσπισε τη βάρβαρη «προσωπική διαφορά» στερώντας από 1.000.000 συνταξιούχους τις αυξήσεις με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που κατά ένα τμήμα τούς δικαίωσαν. Οι ίδιοι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους θα εισπράξουν αυξήσεις ΜΟΝΟ εφόσον μηδενίσουν την προσωπική διαφορά! Δεν εξήγησε γιατί μείωσε τα ποσοστά αναπλήρωσης, με συνέπεια όλες οι συντάξεις μετά τον Μάιο του 2016 να είναι κατά 20% χαμηλότερες από εκείνες πριν τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου. Για ποιον λόγο νομιμοποίησε την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας).

Καλό είναι κάποιος να θυμίσει στον κ. Τσίπρα ότι με το νόμο Κατρούγκαλου επέβαλε τον επανυπολογισμό όλων των «παλαιών» συντάξεων με βάση τα νέα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της «προσωπικής διαφοράς», που ουσιαστικά είναι μηχανισμός μείωσης των συντάξεων.

Επίσης επί διακυβέρνησης Τσίπρα καθιερώθηκε η «εθνική σύνταξη πολλών ταχυτήτων» . Έτσι οι ανάπηροι λαμβάνουν την εθνική σύνταξη όχι με βάση τα χρόνια εργασίας, αλλά με βάση το ποσοστό αναπηρίας. Στις χήρες με το νόμο Κατρούγκαλου-Τσίπρα επιβλήθηκε μείωση της σύνταξης χηρείας από 70% σε 50% με τον ηλικιακό κόφτη. Ακόμη και για τους ανασφάλιστους υπερήλικες χορήγησε το μηνιαίο επίδομα με βάση το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα.  Ως συνέπεια αυτής της απόφασης είναι οι μισοί και πλέον δικαιούχοι να χάσουν το επίδομα.

Άραγε θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να εξηγήσει για ποιον λόγο επέβαλε και για την εθνική σύνταξη την εξοντωτική ισόβια ποινή ύψους 30% για όσους εξέλθουν με μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας (6% μείωση για κάθε έτος πρόωρης φυγής και μέχρι πέντε έτη); Ή για ποιον λόγο κατήργησε τα κατώτατα όρια των κύριων και επικουρικών συντάξεων;

Επίσης ο κ. Τσίπρας καλό είναι κάποια στιγμή να εξηγήσει για ποιον λόγο τιμώρησε με εξοντωτικές ποινές την εργασία των συνταξιούχων. Δηλαδή να χάνουν το 60% των αποδοχών τους. Τουναντίον με το νόμο Βρούτση η παρακράτηση των αποδοχών στο 30%.

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ

Και βέβαια μετά την παρόλα περί επαναφοράς της ΑΤΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να εξηγήσει για ποιον λόγο κατήργησε το ΕΚΑΣ, που όπως λέει σε όλες του τις δηλώσεις ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) «ήταν ο κοινωνικότερος θεσμός τού Ελληνικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Με το νόμο Κατρούγκαλου θεσπίστηκε για τον υπολογισμό της σύνταξης ο μισθός που λάμβανε κάποιος σε όλο του τον εργασιακό βίο. Κάτι που θα οδηγήσει κυρίως μετά το 2028, σε συντάξεις ύψους 400-500 ευρώ. Επίσης κατήργησε τα οικογενειακά επιδόματα γάμου και τέκνου στις συντάξεις. Μείωσε το εφάπαξ από το 2014 και μετά, αφού από 1-1-2014 και εφεξής το εφάπαξ στερείται της ανταποδοτικότητας και στον δικαιούχο καταβάλλονται ΜΟΝΟ οι άτοκες εισφορές.

Θέσπισε «κόφτη» στις δαπάνες για τις συντάξεις μέχρι το 2060, απαγορεύοντας αυτές να υπερβαίνουν το 2,5% του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009. Και τέλος αύξησε από 4% σε 6% την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε όλες τις κύριες συντάξεις και επέβαλε νέα εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κάθε επικουρική σύνταξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα