«Εξέγερση» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εξέγερση καταγράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές να δηλώνουν «έως εδώ» όσον αφορά τις προβληματικές κυβερνητικές συνεργασίες, τις οποίες και καλούνται να υπερασπίζονται, αλλά και τις επιλογές των υπουργών οι οποίες τους εκθέτουν.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Φέρτε μας στοιχεία να τελειώνουμε μαζί του». Η απόγνωση γινόταν εύκολα αντιληπτή στη φωνή του συνομιλητή μας στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουν ό,τι θέλουν και εμείς να τους καλύπτουμε». Ο κυβερνητικός βουλευτής από την Αττική δεν κρύβει τον θυμό του. Είναι οι μέρες που πρωταγωνιστεί παντού ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, και το αποσυρθέν πια νομοσχέδιό του για τα ζώα συντροφιάς.

Ο Γιάννης Τσιρώνης είναι ένας υπουργός που προήλθε από την εκλογική συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. Και ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα που προκαλούν κατά καιρούς οι βουλευτές (και ο πρόεδρος) των ΑΝ.ΕΛ.. Του έτερου, δηλαδή, κόμματος της κυβερνητικής συμμαχίας.

«Δεν είναι δυνατόν κάθε τρεις και λίγο να τρέχουμε να καλύπτουμε τους συνεργαζόμενους γιατί θεωρούν πως χωρίς αυτούς δεν μπορούμε. Αν όντως δεν μπορούμε να πάμε και εμείς σπίτια μας», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας. Εξηγεί δε πως «η νοοτροπία των μεν με τους δε είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχουν συνεργαζόμενοι οι οποίοι συμπεριφέρονται απαράδεκτα. Ως πότε θα το ανεχόμαστε αυτό; Υπάρχουν όρια».

Σε αυτή την περίπτωση απαιτήθηκε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, οπότε και δόθηκε απευθείας η εντολή στον Βαγγέλη Αποστόλου να αποσύρει το νομοσχέδιο του αναπληρωτή του πριν η κατάσταση βρεθεί παντελώς εκτός ελέγχου.

Η γκέλα στη διοίκηση του ΕΦΚΑ

Αλλά,  πριν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ηρεμήσει από τα… δαγκώματα των φιλόζωων, προέκυψε Στάθης Μαρίνος για τον ΕΦΚΑ προκαλώντας νέο κύκλο αντιπαραθέσεων αλλά κυρίως αναστάτωσης.

Το θέμα ξεκίνησε από καταγγελίες της Ν.Δ. ότι ο προτεινόμενος για αντικαταστάτης του Θανάση Μπακαλέξη, ενώ ήταν τεχνικός σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ έδινε δουλειές με απευθείας αναθέσεις στον συνεταίρο του Γεώργιο Καρκαλή με τον όποιο διατηρούσαν την εταιρεία Safecape ΕΠΕ. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου λέγεται ότι προσπάθησε να τον διασώσει, αλλά στον αγώνα αυτό έμεινε μόνη με τον υφιστάμενο της υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο να διαφοροποιείται.

Οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του κ. Μαρίνου σε έναν πολυδαίδαλο οργανισμό, όπως είναι ο ΕΦΚΑ σε συνδυασμό μάλιστα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε σχέση με την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προκάλεσαν ενστάσεις ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θετική ψήφο αλλά «με επιφύλαξη» έδωσαν στον κ. Μαρίνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος, Μάκης Μπαλαούρας και Νίκος Φίλης. Μάλιστα, ο τελευταίος ζήτησε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο αφενός να τον ενημερώσει γιατί αντικαθίσταται ο κ. Μπακαλέξης αφετέρου να λάβει μια σαφή κυβερνητική δέσμευση για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΛΕΟΝ
ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΝΕΟ ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

 

Εξαντλήθηκε η υπομονή τους

Ίσως είναι και η πρώτη φορά που οι κυβερνητικοί βουλευτές δημόσια στέκονται  απέναντι σε μια κυβερνητική επιλογή, πράγμα που δείχνει πως στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η υπομονή έχει εξαντληθεί σε βάρος κυρίως του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για δύσκολα μέτρα, καθώς αλλιώς τα υπολογίζαμε και αλλιώς προέκυψαν τα πράγματα. Και το κάνουμε για να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Ας λογοδοτήσουμε όμως για αυτό και όχι για την ανοησία άλλων», σημειώνει ο συνομιλητής μας.

Μάλιστα, η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβερνητική συνεργασία επί της ουσίας ολοκληρώνεται με τη λήξη των μνημονίων, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Για αυτό άλλωστε και προκάλεσε αμηχανία στην Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. και την «έκρηξη» στη συνέχεια του βουλευτή της συγκυβέρνησης Δημήτρη Καμμένου. Ο Στ. Κούλογλου πολλάκις έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων βουλευτών, οπότε φαίνεται να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της Κ.Ο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξηγώντας πως η συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛ. προέκυψε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες: δηλαδή, να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται και βαίνει προς το τέλος του και να χτυπηθεί η διαφθορά και η διαπλοκή. «Και τα δύο μέτωπα προχωρούν». «Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι την επομένη των εκλογών θα είμαστε μαζί με τους ΑΝΕΛ, όπως και το αντίθετο», σημείωσε.

Το μόνο δεδομένο είναι πως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα πλέον θα μπορέσει συντονισμένα να καλύψει νέο στραβοπάτημα συνεργαζόμενου (και όχι μόνο) πολιτικού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα