«Έχουμε το αντίδοτο για το Μνημόνιο 4»

Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τους στενούς συνεργάτες του να εκτιμούν ότι μετά την ψήφιση του 4ου Μνημονίου η φθορά της κυβέρνησης θα είναι τάχιστη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και να επικοινωνήσει το δικό του εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η στρατηγική στόχευση είναι να ανοίξει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν στη Ν.Δ. διαφορά ακόμα και 10-12 ποσοστιαίων μονάδων. Παρά τις… νουθεσίες του πρωθυπουργού για αλλαγή ρητορικής, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κρατήσει ψηλά την «αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής» και να ζητά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «ως μοναδική σανίδα σωτηρίας για την πατρίδα». Παράλληλα, θέλοντας να δείξει πως δεν περιορίζεται σε στείρα αντιπολίτευση, σε κάθε ευκαιρία θα καταθέτει δημόσια κοστολογημένες προτάσεις που θα αντισταθμίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την επιβολή των πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

Όπως φάνηκε και στη Βουλή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ό,τι ψήφισε κι ακόμα περισσότερα, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει κάποια από τα περίφημα «αντίμετρα» και να αποκτήσει ένα αφήγημα. Ωστόσο, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, αυτή η εμμονή μπορεί να αποτελέσει τον επιθανάτιο ρόγχο της ελληνικής οικονομίας, καθώς στο κείμενο της συμφωνίας περιγράφεται ξεκάθαρα πως για εφαρμοστούν τα «αντίμετρα» θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 5,5% – νούμερο εξωφρενικά υψηλό ακόμη για οικονομίες πολύ καλύτερες από τη δική μας. «Θα οδηγήσουν την κοινωνία στην πλήρη διάλυση», εξηγεί στην «Α» στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης και προσθέτει πως «η χώρα δεν χρειάζεται ούτε μέτρα, ούτε ψευτο-αντίμετρα, αλλά ένα συντεταγμένο σχέδιο όπως αυτό που παρουσιάζει ο πρόεδρος τη Ν.Δ.».

Η μάχη της Βουλής
Την ίδια ώρα, υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για τη μάχη της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης. Όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, «η συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών αποκάλυψε σε πόσο αδύναμη θέση έχει βρεθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σε μια ομιλία που υπερέβη τη μία ώρα, δεν μπόρεσε ούτε μία φορά να ψελλίσει το παραμικρό για τα μέτρα του Τετάρτου Μνημονίου». Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αίσθηση είναι πως πέτυχε τους βασικούς στρατηγικούς του στόχους σε αυτήν τη συζήτηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε –και μάλλον πέτυχε– να εμπεδώσουν άπαντες ότι αυτό που ψήφισαν οι 153 βουλευτές είναι ένα τέταρτο Μνημόνιο, με πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία θίγουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Στη Ν.Δ. τρίβουν τα χέρια τους και για έναν ακόμη λόγο: εκτιμούν πως η ψήφιση του νέου πακέτου σκληρής λιτότητας από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαλύει πλήρως τους δεσμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας με μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που στήριξαν στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια ομάδα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι πλήττονται βαρύτατα από τα μέτρα, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι επαγγελματίες και η νέα γενιά. Εκτιμούν δε ότι με την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε πλήρως το κεντρικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, ότι βγάζει τη χώρα από την κρίση και από τα Μνημόνια, καθώς –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– «η Ελλάδα το 2019, 2020 και 2021 θα συνεχίσει να είναι στο τέταρτο Μνημόνιο των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου».

Ευρωπαϊκές διεργασίες
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις εξελίξεις στο εξωτερικό, καθώς θεωρούν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθεί οριστική πολιτική λύση για την Ελλάδα, αφού υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Ενδεικτικά αναφέρουν τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο –αποφασίζοντας να τηρήσει κατά γράμμα το καταστατικό του– ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν δεν ληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το κούρεμα του χρέους. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα θέλει –κυρίως– το Βερολίνο, με τους Ευρωπαίους να αναφέρουν πως δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν ούτε ευρώ προς την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ.

Τέλος, από την Πειραιώς σημειώνουν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκοπεύει να παρουσιάσει στους εταίρους μας τη δική του πρόταση εξόδου από την κρίση ή, όπως το χαρακτηρίζουν, ένα «ελληνικό σχέδιο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας». «Θα διεκδικήσουμε μικρότερα πλεονάσματα, μειώνοντας φόρους και εισφορές. Σαν ισότιμοι συνομιλητές και όχι σαν επαίτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα