Εκτόξευση καθαρών κερδών στο +287% για τα ΕΛ.ΠΕ.

Με κεκτημένη ταχύτητα από το 2016, όπου τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν την οικονομική χρήση με ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών, μοιάζει να συνεχίζει την «κούρσα» του ο μεγάλος ελληνικός ενεργειακός όμιλος και το 2017.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο όμιλος για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα καθαρά κέρδη έχουν εκτοξευθεί στο +287% και στο συν βρίσκονται τόσο η αύξηση της παραγωγής όσο και των πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη στο α’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 124 εκατ. ευρώ, από €32.000.000 που ήταν το α’ τρίμηνο 2016 (αυξημένα κατά 287,5%), τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA της εξεταζόμενης περιόδου ανήλθαν στα 229 εκατ. ευρώ –αυξημένα κατά 35%– και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 80%, συγκρινόμενα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Ωστόσο τα θετικά πρόσημα δεν σταματούν στα παραπάνω. Για παράδειγμα και η παραγωγή και οι πωλήσεις του ομίλου (σ.σ. οι συνολικές πωλήσεις ξεπερνούν τα 4 εκατ. τόνους) αυξήθηκαν σε ποσοστά 11% και 16% αντίστοιχα, απόρροια της βελτιωμένης με αριστοποιημένη ποιότητα αργών λειτουργίας των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ..

Αύξηση σημειώθηκε σε όλες τις επί μέρους αγορές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 18%, στα 2,2 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις εσωτερικής αγοράς κατά 13% στα 1,3 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης μεριδίων αγοράς και ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα Πετροχημικά σημείωσαν την υψηλότερη τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία, παρά τη μικρή υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων, ενώ και η Εμπορία κατέγραψε αύξηση όγκων πωλήσεων και συνεισφοράς στον Όμιλο.

Ψηλά στην εταιρική ατζέντα οι υδρογονάνθρακες

Δεδομένου του χρηματοοικονομικού ράλι που πραγματοποιεί σε επίπεδο αποτελεσμάτων ο Όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. πολύ ψηλά στην εταιρική ατζέντα της διοίκησης ΤσοτσορούΣτεργιούλη παραμένει ο φάκελος των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Εν προκειμένω, οι προγραμματισμένες έρευνες στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου συνεχίζονται, ενώ ολοκληρώθηκε και μονογραφήθηκε η Σύμβαση Μίσθωσης για τη θαλάσσια περιοχή 2 (επιχειρηματικό σχήμα από Total operator, Edison και ΕΛ.ΠΕ.) και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις θαλάσσιες περιοχές 1 και 10.

Οι Συμβάσεις Μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» αναμένεται να υπογραφούν στις επόμενες βδομάδες. Όπως εξηγούν από τη οδό Χειμάρρας στα ΕΛ.ΠΕ. αναμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την κύρωση των συμβάσεων από τη Βολή, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη των ερευνητικών εργασιών.

Αναφορικά με την έμμεση συμμετοχή του (μέσω της ΔΕΠΑ) κατά 35% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, ο Όμιλος, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το υπόλοιπο 65%, εξετάζει τις εναλλακτικές του επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της αξίας της συμμετοχής του.

Παραμένει προτεραιότητα η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους

Για τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. η μείωση του χρηματοδοτικού κόστους παραμένει εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση της συνέχισης των καλών αποτελεσμάτων του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, «στήθηκε» και εφαρμόστηκε η χρηματοοικονομική στρατηγικής των ΕΛ.ΠΕ. το 2016, με την ομολογιακή έκδοση και τη δημόσια πρόταση εξαγοράς των ομολόγων λήξης 2017, αλλά και τη βελτίωση των όρων των δανειακών συμβάσεων, κινήσεις που συνέβαλαν τα μέγιστα στη βελτίωση του ομιλικού ισολογισμού.

Σημειώνεται ότι βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, οι λειτουργικές ταμειακές ροές (συγκρίσιμα κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) είναι σταθερά υψηλές –διαμορφώθηκαν στα €211.000.000 έναντι €143.000.000 πέρυσι–, γεγονός που και αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων και του κεφαλαίου κίνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο συνολικός δανεισμός συνέχισε να μειώνεται κατά τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η αποπληρωμή του ευρωομολόγου λήξης 2017, με επιτόκιο 8%, που έγινε στις 10 Μαΐου 2017, οδηγεί τον συνολικό δανεισμό του Ομίλου σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Υπογραμμίζεται ότι ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2017, σε επίπεδα αντίστοιχα με το τέλος του έτους. Επιπλέον, τα χρηματοοικονομικά έξοδα στο α’ τρίμηνο σημείωσαν μείωση 4%, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί στα επόμενα τρίμηνα του 2017.

Υπό αυτό το πρίσμα ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα ΕΛ.ΠΕ. να προχωρήσουν στην έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου, σε μία περίοδο, μάλιστα, που δυνητικά θα μπορούσε να «βρεθεί» επιτόκιο χαμηλότερο του 5% με το οποίο είχαν δανειστεί ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος την εποχή που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνταν στο 9%. Σε κάθε περίπτωση χρόνος υπάρχει για να ζυγιστούν οι κινήσεις και να αποφασιστεί η καλύτερη δυνατή επιλογή για την απομείωση του κόστους δανεισμού καθώς μέχρι το 2019 δεν υπάρχουν μεγάλες λήξεις δανείων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα