Εύη Καπάταη: Η Κύπρια τραγουδίστρια που όρθωσε το ανάστημά της στον Κόφι Ανάν

Η γνωστή καλλιτέχνις και Πρέσβειρα Τουρισμού της Κύπρου ανοίγει την καρδιά της στην «Α», λίγο πριν από το «Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2019»  

«Μια επανάσταση μπορεί να γίνει και μέσα από μία συνέντευξη», δηλώνει στην αρχή της συζήτησής μας, με αποφασιστικότητα και δυναμισμό που έρχονται σε αντίθεση με τη γλυκύτητα και την τρυφερότητα που υπάρχουν σε αφθονία στην ψυχή της και αποτυπώνονται εύστοχα στον τρόπο που ερμηνεύει τα τραγούδια εδώ και τριανταπέντε χρόνια.

Η Κύπρια ερμηνεύτρια Εύη Καπάταη, ανάμεσα στις πρόβες και τις πυρετώδεις προετοιμασίες για το «Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2019», τις δραστηριότητές της ως Πρέσβειρα Τουρισμού της χώρας της, και τις πολύτιμες στιγμές, τις οποίες σε αυτή τη φάση της ζωής της επιδιώκει να αφιερώνει στον εαυτό της, βρήκε τον χρόνο και μίλησε στην «Α» για όλα. Τη μουσική διαδρομή της, τις σπουδαίες συνεργασίες, τον έρωτα και την υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα της, που το 2000 την όπλισε με τέτοιο θάρρος, έτσι ώστε όταν της δόθηκε η ευκαιρία δεν δίστασε να ρωτήσει τον ίδιο  τον Κόφι Ανάν, πότε θα κάνει επιτέλους κάτι για να κλείσει η «ανοιχτή πληγή» της Κύπρου, που ακόμη αιμορραγεί.

Και κάπου εκεί ήταν που, καθώς κυλούσε η κουβέντα μας, η φωνή της φανέρωσε τον λυγμό που κρύβει μέσα της από την ημέρα της τουρκικής εισβολής στο λατρεμένο νησί της…

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Ποιο είναι το κύριο μέλημα μιας Πρέσβειρας Τουρισμού, και μάλιστα της Κύπρου, με όλα όσα συμβαίνουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

«Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το προσεχές διάστημα θα με ενημερώσουν για το αν από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιούμε τον όρο Υφυπουργείο Τουρισμού ή Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, καθώς βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Από το 2012 έχω αναλάβει καθήκοντα ως Πρέσβειρα Τουρισμού της Κύπρου και προσπαθώ να προωθώ τη χώρα μου “παντρεύοντας” τη θέση μου αυτή με την ιδιότητά μου ως ερμηνεύτρια. Έχει ένα μεγάλο προσόν το νησί μου: τον θεσμό της φιλοξενίας. Και πολλά ακόμη, όπως τις ομορφιές του τοπίου, τα υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια, το αυθεντικό χαμόγελο των συμπατριωτών μου, και τη ζεστή αγκαλιά που προσφέρουν σε όσους το επισκέπτονται».

 

Ποια θα λέγατε ότι ήταν μέχρι στιγμής η εντονότερη καλλιτεχνική σας στιγμή;

«Νιώθω ευλογημένη που έχω συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες, όπως είναι ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Κώστας Χατζής, ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Τάκης Σούκας. Από αυτούς τους δασκάλους ήταν που έμαθα να υπηρετώ σωστά, με συνέπεια, σεβασμό, ήθος, ευγένεια και ρομαντισμό, όλη τη μουσική διαδρομή μου μέχρι σήμερα. Πολλές ήταν οι στιγμές που χαράχτηκαν έντονα μέσα μου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά μία είναι αυτή που με “σημάδεψε” περισσότερο. Ήταν το 2000, όταν η χώρα μου με τίμησε με την πρόσκληση να τραγουδήσω μπροστά σε πρεσβευτές των Ηνωμένων Εθνών, μπροστά στον Κόφι Ανάν, σε ανθρώπους, που έκριναν το αύριο της χώρας μου, συμφωνίες που την αφορούν και έχουν στα χέρια τους το μέλλον της. Της χώρας μου, που είναι ακόμη κατεχόμενη… 

»Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα ανάμεικτα και εξίσου έντονα συναισθήματα που με κυρίευσαν εκείνες τις στιγμές. Συναισθήματα περηφάνιας για τη χώρα μου αλλά και πίκρας, οργής, θυμού, αγανάκτησης για το ότι το εθνικό μας ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει μια “ανοιχτή πληγή”. Μου ήρθαν στο μυαλό εικόνες από όσα έχουμε περάσει μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Μέσα σε όλη αυτή τη συναισθηματική φόρτιση δεν γινόταν να μην πλησιάσω τον ίδιο τον Κόφι Ανάν λέγοντάς του: “Εγώ απόψε θα βάλω τα δυνατά μου για να τραγουδήσω πολύ όμορφα για όλους εσάς και να γνωρίσετε μέσα από τη φωνή μου, την Κύπρο! Εσείς, όμως, πείτε μου: Τι θα κάνετε για τη χώρα μου; Θα το λύσετε το Κυπριακό;”. Και φυσικά, δεν πήρα καμία απάντηση…»

 

Φέτος συναντηθήκατε δισκογραφικά με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και προέκυψε το τραγούδι «Βελούδο και ατσάλι». Μιλήστε μας γι’ αυτήν την καλλιτεχνική σύμπραξη.

«Είναι μια συνεργασία που μου προκαλεί μεγάλη χαρά και προέκυψε εντελώς τυχαία, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα τα όμορφα στη ζωή. Είναι αυτό που λέμε ότι από εκεί που δεν το περιμένεις, σου χαρίζει το Σύμπαν το κατάλληλο πράγμα για εσένα, την κατάλληλη στιγμή! Με τον Λαυρέντη ανταμώσαμε καλλιτεχνικά σε ένα τραγούδι –σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη και μουσική του Λαυρέντη– πολύ ρομαντικό, το οποίο μου εμπιστεύτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη! Μέσα από αυτό το τραγούδι, που το ερμηνεύουμε παρέα, προσπαθώ να “παντρέψω” και τη δική μου “βελούδινη” πλευρά με την πιο “ατσάλινη”. Η ζωή σήμερα είναι πολύ σκληρή και γι’ αυτό χρειάζεται και το “ατσάλι”».

 

Η πρώτη σας ολοκληρωμένη δισκογραφική παρουσία έγινε με το CD «Χωρίς Κανόνες». Πού ενεργείτε στη ζωή σας “χωρίς κανόνες”;

«Την αγαπώ αυτή τη δουλειά, την οποία υπέγραψε ως παραγωγός ο Μάνος Ξυδούς. Ήταν εκείνα τα χρόνια που έκανα καριέρα με πιο εμπορικά τραγούδια, πριν περπατήσω αργότερα και σε πιο ποιοτικά ερμηνευτικά μονοπάτια. Υπηρέτησα και αυτόν τον χώρο με αξιοπρέπεια και απεριόριστο σεβασμό, και δεν θα ξεχάσω ποτέ τους εκπληκτικούς ανθρώπους από τον πιο εμπορικό χώρο, με τους οποίους έχω συνεργαστεί, όπως τον Χάρρυ Κλυνν, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τους αδελφούς Διονυσίου.

»Όσον αφορά τους κανόνες, ενεργώ χωρίς αυτούς, όταν έχω δώσει πολλά περιθώρια και μετά αναγκάζομαι να πάρω πρωτοβουλίες, που τα χάνω κι εγώ η ίδια με τον εαυτό μου, όπως το να φεύγω από σχέσεις και συνεργασίες, που δεν με εκφράζουν».

 

Έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι «όσον αφορά στο κομμάτι του έρωτα, δεν είμαι και το πιο ήσυχο παιδί». Πώς συμπεριφέρεστε σε μια συντροφική σχέση;

«Είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος –όπως είπα και πριν– δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες σε έναν σύντροφο, αλλά πλέον έχω φτάσει σε ένα στάδιο της ζωής μου, που όταν διαπιστώσω ότι όλες οι προσπάθειές μου πέφτουν στο κενό, τότε αποχωρώ. Παλαιότερα έφευγα πιο δύσκολα, “τσαλάκωνα” τον εαυτό μου και έδινα περιθώρια σε ανθρώπους που δεν ήταν οι κατάλληλοι για εμένα, όχι όμως πια. Τώρα έχω αλλάξει, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσω μέσα από πάρα πολύ μεγάλο κόπο για να το πετύχω. Άλλωστε, μέχρι στιγμής δεν άλλαξα τίποτα στη ζωή μου χωρίς να έχω κουραστεί πολύ».

 

Υπάρχει κάποιο όνειρο, το οποίο δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμη;

«Επειδή έχω πάρα πολύ καιρό να ερωτευτώ, και επειδή ο έρωτας ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου, θα πω κάτι που ίσως ξαφνιάσει αρκετούς. Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να έρθει στη ζωή μου ένας αληθινός έρωτας, γιατί τώρα πια είμαι έτοιμη να τον υποδεχτώ με “ανοιχτά τα παντζούρια της καρδιάς μου”. Ένας έρωτας “θύελλα”, που σε ταρακουνάει αλλά συγχρόνως σε κάνει να πετάς και στον ουρανό!»

 

Ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σας σχέδια;

«Η συμμετοχή μου στο “Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2019”, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου –στο θέατρο “Ριάλτο” Λεμεσού και στις 4 Σεπτεμβρίου στο θέατρο “Παλλάς” Λευκωσίας– όπου θα ερμηνεύσω τραγούδια του Mεσοπολέμου. Χαίρομαι ιδιαίτερα, που στο πλαίσιό του θα συνυπάρξω με σπουδαίους και βραβευμένους καλλιτέχνες του εξωτερικού. Θα σας εκμυστηρευτώ και ποιο από όλα είναι το τραγούδι εκείνο, που θα ερμηνεύσω και κάθε φορά με συγκινεί. Το είχε γράψει ο Αττίκ για έναν παλιό του έρωτα: “Ζητάτε να σας πω, τον πρώτο μου σκοπό, τα περασμένα μου γινάτια, ζητάτε, είδα μάτια, με σκίζετε κομμάτια. Σε μια παλιά πληγή, που ακόμα αιμορραγεί, μη μου γυρνάτε το μαχαίρι, αφού ο καθένας ξέρει, τι πόνο θα μου φέρει…”».

 

Ακούστε στο βίντεο, που ακολουθεί, την Εύη Καπάταη να ερμηνεύει μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, το τραγούδι «Βελούδο και ατσάλι»:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα