Ευρωεκλογές 2019: Τα κρυφά μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν το δικό τους «τόνο» στην προεκλογική αντιπαράθεση, Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταυρώνουν τα «ξίφη» λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις προεκλογικές παροχές.

Με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα και δεν ανατρέπεται η διαφορά. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, η Πειραιώς θεωρεί ότι δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα οι παροχές που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, οι απόψεις διίστανται. Ορισμένα στελέχη εκφράζουν την άποψη ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν τη σωστή εικόνα και επομένως περιμένουν να ανοίξουν οι κάλπες και να δουν το αποτέλεσμα. Υπάρχουν, όμως, και κάποια στελέχη που υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει την ανατροπή και η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι μικρή.

 

Στη Νέα Δημοκρατία, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα θα είναι τέτοια που θα δημιουργήσει στην κυβέρνηση εσωτερικές αντιδράσεις, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει αποφάσεις.

Μάλιστα, θεωρούν πως εάν η διαφορά είναι τέτοια, τότε οι βουλευτικές εκλογές δεν θα αργήσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός χαμήλωσε τον πήχη του νοήματος των ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι θα πρόκειται για δημοσκόπηση κι όχι για απόφαση περί εθνικών εκλογών. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για δημοψήφισμα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να συνδυαστεί με τις πολιτικές εξελίξεις.

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός θέλει να υποβιβάσει το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου, έτσι ώστε να μην υποστεί τις συνέπειες και να αποφύγει να λάβει οδυνηρές αποφάσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άλλη, φροντίζει να αναδεικνύει την εκλογική κάλπη. Και αυτό γιατί εάν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από έξι μονάδες, τότε θα μπορέσει πιο εύκολα -όπως πιστεύουν στη ΝΔ- να παρασύρει τον Αλέξη Τσίρπα στο δικό του γήπεδο προκειμένου να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο.

Τι βλέπουν οι δημοσκόποι…

Οι δημοσκόποι, 10 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, κάνουν εκτιμήσεις για τα δύο κόμματα και τα ποσοστά που θα λάβουν. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η ΝΔ θα έχει μπροστά τον αριθμό 3 που αυτό σημαίνει η βάση θα είναι το 30.

Ωστόσο, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταποντιστεί εκλογικά γιατί θα βρίσκεται σε ικανοποιητική βάση κάπου ανάμεσα με 22-24%. Σε ό,τι αφορά στο ΚΙΝΑΛ, εκτιμούν ότι τα ποσοστά που θα λάβει θα είναι διψήφια, αφού φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του 2015.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν κερδίζει από τις παροχές που εξαγγέλλει σε ό,τι αφορά στα προεκλογικά μέτρα ενώ χάνει, όπως όλα δείχνουν και τους ψηφοφόρους που είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και τώρα επιστρέφουν αφού κατά βάση είναι αντιδεξιοί και δεν πάνε στη Νέα Δημοκρατία.

Φυσικά, ο κ. Τσίπρας, βλέποντας το κενό που έχει δημιουργηθεί στους ψηφοφόρους που είχε στις εθνικές εκλογές του 2015, προσπαθεί να τους κρατήσει με τη δημιουργία του «μετώπου» κατά της ΝΔ με τη συγκρότηση της προοδευτικής Συμμαχίας -κάτι που ωστόσο δεν δημιούργησε συνθήκες εκλογικού «αέρα», το οποίο θα δημιουργούσε πολιτικό ρεύμα υπέρ του.

Κάπως έτσι εκτιμούν τα κόμματα πως θα κινηθεί το εκλογικό σώμα με βάση αυτά που εισπράττουν από τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες διενεργούν καθημερινά τα κομματικά επιτελεία ώστε να έχουν το δυνατόν πιο καθαρή εικόνα για το πώς θα καθορίσουν την στρατηγική τους τις ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Διαβάστε επίσης