Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα για το 2018

Η Φινλανδία, είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για το 2018, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα σε εκδήλωση στην Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών στο Βατικανό ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας, στις 20 Μαρτίου.

Σε αντίθετο κλοιό βρίσκεται το Μπουρούντι, το οποίο βρίσκεται στο τέλος της λίστας ενώ οι ανάμεσα σε 156 χώρες, οι δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες είναι: η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 18η θέση, από την 14η που είχαν πέρσι ενώ η Βρετανία βρίσκεται στην 19η και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην 20η. Τα κριτήρια είναι το κατά Κεφαλήν Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς.

Ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα στις ΗΠΑ τα τελευταία πενήντα χρόνια, ο δείκτης ευτυχίας επλήγη από εξασθενημένα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, μια αύξηση στην αντίληψη για τη διαφθορά στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματικό χώρο και μια μείωση της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς.

«Προφανώς έχουμε μια κοινωνική κρίση στις ΗΠΑ: περισσότερη ανισότητα, λιγότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής της Καθηγητής Τζέφρι Ζακς, του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Οι ενδείξεις αυτές δεν είναι καλές για τις ΗΠΑ. Η χώρα γίνεται όλο και πλουσιότερη αλλά δεν γίνεται πιο ευτυχισμένη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα