Φόβοι για πολεμικό «μπαμ» στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας  

Αντιγράφοντας την… τεχνογνωσία της Τουρκίας, ο Λουκασένκο εργαλειοποιεί επικίνδυνα τις μεταναστευτικές ροές δίχως να υπολογίζει τις συνέπειες

Αντιγράφοντας την… τεχνογνωσία της Τουρκίας στην εργαλειοποίηση των προσφυγικών -μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, η Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο αυξάνει το θερμόμετρο της έντασης στα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία «χρησιμοποιώντας» τους μετανάστες και καθιστώντας την περιοχή ένα εν δυνάμει θέατρο πολεμικής αναμέτρησης.

Ο παραπάνω φόβος του ξεσπάσματος μίας στρατιωτικής σύγκρουσης είναι διάχυτος στις κυβερνήσεις των όμορων με τη Λευκορωσία χωρών και μάλιστα είναι τόσο μεγάλος που τα υπουργεία Άμυνας της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν το οποίο γίνεται λόγος για «σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος» που «αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Σημειωτέον, η Λιθουανία έχει επιβάλει –όπως και η Πολωνία– κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορά της.

Οι φόβοι που εκφράζουν δεν είναι υπερβολικοί δεδομένου ότι χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ δύο συνόρων, προσπαθώντας να επιβιώσουν υπό συνθήκες ψύχους σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς Μάλιστα κάποιοι δεν τα έχουν καταφέρει και σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές τουλάχιστον 7 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι που ακόμη αντέχουν αντιδρούν όπως εκείνοι που τον Φεβρουάριο του 2020 συνωστίστηκαν στις Καστανιές του Έβρου απαιτώντας να περάσουν βίαια τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως και τότε, οι σκηνές που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας είναι πανομοιότυπες: μετανάστες εκτοξεύουν πέτρες και ξύλα εναντίον των Πολωνών συνοριοφυλάκων και χρησιμοποιούν κούτσουρα για να ρίξουν το συρματόπλεγμα που χωρίζει τις δύο χώρες προσπαθώντας να περάσουν στην Πολωνία.

Εκβιάζει με το αέριο ο Λουκασένκο

Μπροστά στην αντίδραση της Πολωνίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, απείλησε την Πέμπτη ότι θα απαντήσει σε κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση, ακόμη και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (…), οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λευκορώσος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta, συμπληρώνοντας και έναν εκβιασμό: «Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι’ αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν».

Η εμπλοκή της Ρωσίας

Το μείγμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό και από την έμμεση εμπλοκή της ρωσικής «αρκούδας». Συγκεκριμένα, η Μόσχα την Τετάρτη έστειλε δύο πυρηνικών δυνατοτήτων βομβαρδιστικά αεροσκάφη προκειμένου να περιπολούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Παράλληλα λευκορωσικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση στρατιωτικά γυμνάσια.

«Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση στα σύνορα. Αφήστε τους να τσιρίζουν, αφήστε τους να φωνάζουν. Ναι, αυτά τα βομβαρδιστικά μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουν εκεί πέρα από τα σύνορα», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Τις κυρώσεις που ανέφερε ο Λουκασένκο τις προανήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας,  σημειώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν συνέπειες για την Λευκορωσία. «Στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν συνέπειες τώρα. Θέλουμε να το κάνουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας» σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα διευρύνει και θα ενισχύσει τις κυρώσεις της κατά του λευκορωσικού καθεστώτος.

Εδώ και μήνες οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Μινσκ ότι δίνει σκοπίμως βίζες σε μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ώστε να διασχίσουν τα σύνορα και στη συνέχεια να εισέλθουν στην ΕΕ προκειμένου να την εκδικηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης που ξέσπασε έπειτα από την αμφιλεγόμενη νίκη τον Αύγουστο του 2020 του Λουκασένκο.

Θυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες κατηγορούν το Μινσκ ότι σκοπίμως μοιράζει βίζες σε μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ώστε να διασχίσουν τα σύνορα και στη συνέχεια να εισέλθουν στην Ευρώπη προκειμένου να την εκδικηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης που ξέσπασε έπειτα από την αμφιλεγόμενη νίκη τον Αύγουστο του 2020 του Λουκασένκο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα