Φουλ επίθεση ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ

Κρίσιμος μήνας ο Ιανουάριος, όπου ανακοινώνονται οι υποψήφιοι, ενώ ετοιμάζεται εκδήλωση για την έλλειψη φαρμάκων

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα ξεδιπλωθεί μία μίνι καμπάνια δύο μηνών, πριν από την κανονική προεκλογική που θα τεθεί σε ισχύ όταν επιτέλους ο πρωθυπουργός ανακοινώσει το πότε θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο τριήμερο, καθώς προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν στην Κωνσταντινούπολη για την εορτή των Θεοφανείων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη το μεσημέρι επισκέφθηκε διαδοχικά τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης συναντήθηκε με εκπρόσωπους της ελληνικής κοινότητας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Χθες Παρασκευή ο κ. Ανδρουλάκης προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, παρέστη στη θεία λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στον Αγιασμό των Υδάτων στον Κεράτιο κόλπο. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής του αγιασμού των υδάτων ο κ. Ανδρουλάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ παρακάθισε και στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πρόκειται για μία επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία για την Χαριλάου Τρικούπη, αφενός γιατί δείχνει την πάγια στήριξη του κόμματος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφετέρου γιατί είναι μία πολύ καλή ευκαιρία ανάδειξης των θέσεων του κόμματος για τα ελληνοτουρκικά.

Ας μην λησμονούμε ότι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ως ένα προνομιακό πεδίο για το Νίκο Ανδρουλάκη τα ελληνοτουρκικά, καθώς πολλάκις με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή έχει θέσει το ζήτημα του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας από το σύνολο των χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές να «παγώσει» η ειδική σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία, μέχρι να σταματήσει ο Ερντογάν και οι υπουργοί του σταματήσουν την επιθετική ρητορική και τις απειλές προς την Ελλάδα.

Αλλεπάλληλες επισκέψεις

Με την λήξη της εορταστικής περιόδου στην Χαριλάου Τρικούπη ξεκινά αυτή η μίνι προεκλογική καμπάνια με την ονομασία «πορεία στον λαό». Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματός, ξεκινούν τις περιοδείες ανά την χώρα, και τις κατ’ ιδίαν επαφές τους με τους πολίτες. Ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η εντατική επαφή του ίδιου του προέδρου του κόμματος, αλλά και των βουλευτών και των στελεχών του, με τους πολίτες, είτε γενικώς μιλώντας μαζί τους στον δρόμο, είτε ειδικώς στους χώρους δουλειάς.

Εντάσσοντας δε, στο καθημερινό τους πρόγραμμα, επισκέψεις ανά την Ελλάδα, όπου ο κύριος σκοπός τους είναι να σφίγγουν τα χέρια των πολιτών, κοιτώντας τους στα μάτια, στο ΠΑΣΟΚ έχουν διττό στόχο.  Αφενός μεν να αποδείξουν εκ νέου ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει, όπως άλλωστε υπήρξε και στο παρελθόν, στο πλευρό των μη προνομιούχων, εκφράζοντάς τους αποκλειστικά αυτό, αφετέρου δε η βάση του κόμματος να ξεπεράσει την «παγωμάρα» από το ευρωπαϊκό σκάνδαλο που εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.

Τόσο αυτή η δίμηνη «μίνι καμπάνια», όσο και η νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής μέσα στον Ιανουάριο, προκειμένου να ανακοινωθούν και να εγκριθούν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενόψει εθνικών εκλογών, είναι αυτά στα οποία ποντάρει η ηγεσία, προκειμένου να κάνει τη βάση του κόμματος να κοιτάξει μπροστά, όπως είναι το σύνθημα της Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό, ακριβώς επειδή οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι εκείνοι έχουν το βλέμμα μπροστά, πολύ μετά από τις εκλογές, στην αλλαγή του πολιτικού παραδείγματος και των κακώς κειμένων στην χώρα και όχι με ορίζοντα μόνο τις κάλπες, όπως κατηγορούν τα δύο πρώτα κόμματα ότι κάνουν, αδιαφορώντας στην πραγματικότητα για την σταθερότητα στην χώρα και στοχεύοντας μόνο στην ανάληψη της εξουσίας.

Εκδήλωση για τα φάρμακα

Επιπλέον, μέσα στον Ιανουάριο προγραμματίζεται να γίνει μία μεγάλη εκδήλωση του κόμματος για την έλλειψη φαρμάκων, στο πρότυπο αυτής που είχε γίνει προ μηνών για την Υγεία, στη μνήμη της εκλιπούσης προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά. Ήδη στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την έλλειψη φαρμάκων, τονίζοντας πως «θα έπρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη αναφορικά με την επάρκεια στις προμήθειες φαρμάκων και δη αυτών που σχετίζονται με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού». Μιλώντας για το ίδιο θέμα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, έκανε κι εκείνος λόγο για μεγάλη ολιγωρία της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, και για άλλη μια φορά, τρέχει εκ των υστέρων πίσω από τις εξελίξεις, προσπαθώντας να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες μιλώντας για διεθνή κρίση».

Ο κ. Σπυρόπουλος όμως, δεν έμεινε εκεί. Εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης με αφορμή το ζήτημα της ακρίβειας, θυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έλεγε από την πρώτη στιγμή «πάρτε μέτρα για την αισχροκέρδεια», προτείνοντας μεταξύ άλλων τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, προκειμένου να μη φτάσουμε στο σημείο το εισόδημα του πολίτη να μην επαρκεί για τις βασικές του ανάγκες. Μιλώντας για την ενέργεια, ο ίδιος, υποστήριξε ότι μπήκαμε σε μία κρίση, όντας στις χαμηλότερες θέσεις της Ε.Ε. στις ΑΠΕ και τη διασυνδεσιμότητα, με την κυβέρνηση να μην κάνει καμία μακροχρόνια πολιτική, ενώ την ίδια ώρα δεν εφαρμόζει και το πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, θέτουν συχνά και το ζήτημα των επιτοκίων των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ότι δίνει μία μάχη με τους τραπεζίτες, με την πραγματικότητα όμως να δείχνει ότι στο τέλος το πληρώνει πάλι ο πολίτης, με τις τεράστιες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων, που οδηγούν σε υπερκέρδη των τραπεζών.

Όπως γίνεται αντιληπτό στο επόμενο δίμηνο το ΠΑΣΟΚ θα ανεβάσει τους τόνους, θεωρώντας ότι η μίνι αυτή δίμηνη καμπάνια θα αναδείξει και τις διαφορές με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πείσει και τους πολίτες ότι έχει και πρόγραμμα και σχέδιο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα