«Φτιάξτε λοταρία, να γεμίσετε τα ταμεία…»

Είδηση από το… πουθενά έβγαλε η πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της INTRALOT, καθώς ο Σωκράτης Κόκκαλης γνωστοποίησε μια ενδιαφέρουσα πρόταση που έκανε η εταιρεία του προς την κυβέρνηση, αναφορικά με τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Σε τι συνίσταται η πρόταση του γνωστού επιχειρηματία; Όπως ο ίδιος αποκάλυψε από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της INTRALOT, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στο Κέντρο Καινοτομίας της εταιρείας στην Αθήνα, εστάλη επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση Εθνικής Λοταρίας τα έσοδα της οποίας θα κατευθυνθούν στη μείωση των ελλειμμάτων του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι το εν λόγω μοντέλο της λοταρίας εφαρμόζεται με επιτυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη και σύμφωνα με τον ισχυρό άντρα της INTRALOT τα δημόσια ταμεία μπορούν να αναμένουν έσοδα ύψους 500-600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

«Σύμφωνα με την πρότασή μας», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Κόκκαλης, «η σύσταση της Εθνικής Λοταρίας πρέπει να γίνει με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, υπό την αιγίδα της νέας Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) που θα πρέπει να αναδιοργανωθεί και να λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα και όχι για τα συμφέροντα του παρόντος ιδιωτικού μονοπωλίου.

»(…)Το αντίτιμο από την παραχώρηση της άδειας σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στον κλάδο διεθνώς μπορεί να κυμανθεί από 100 έως 250 εκατ. ευρώ για περίοδο 10-20 ετών, ενώ τα ετήσια έσοδα για το κράτος μπορεί να ανέλθουν σε 500-600 εκατ. ευρώ, με οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα. Η δημιουργία της Εθνικής Λοταρίας εναρμονίζεται με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπουν την απελευθέρωση των αγορών, ενώ θα μπορέσει να τονώσει τα κρατικά έσοδα και να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Το κόστος ενδεχόμενης αντιδικίας σχετικά με αξιώσεις του ιδιωτικού μονοπωλίου κατόπιν της σύστασης της Εθνικής Λοταρίας προτείνουμε να το επωμιστεί η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση της Λοταρίας».

Ως προς το «ιδιοκτησιακό καθεστώς» του… εγχειρήματος, ο κ. Κόκκαλης εξήγησε ότι «η μετοχική σύνθεση της Λοταρίας μπορεί να είναι αποκλειστικά υπό κρατικό έλεγχο και να περιλαμβάνει ενδεχομένως συμμετοχή ασφαλιστικών Ταμείων ή να είναι σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η διαχείριση της λοταρίας θα πρέπει να δοθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με εγγυημένο business plan σε εταιρεία με διεθνή εμπειρία στον κλάδο μετά από διεθνή διαγωνισμό».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Σ. Κόκκαλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, λέγοντας ότι «μόνο η ανάπτυξη και η παραγωγή εθνικού προϊόντος μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση» και καταδεικνύοντας την INTRALOT ως «ένα απόλυτα πετυχημένο μοντέλο αυτού του είδους της ζητούμενης οικονομικής ανάπτυξης».

Σημειώνεται ότι από τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου INTRALOT για το 2014 προκύπτει αύξηση ύψους 20,4% (+313,7 εκατ. ευρώ) του ενοποιημένου κύκλου εργασιών σε σύγκριση με το 2013 (1.853,2 εκατ. ευρώ από 1.539,4 ευρώ), αύξηση 17,3% των λειτουργικών ταμειακών ροών το δωδεκάμηνο του 2014 (ανήλθαν στα 95,4 εκατ. ευρώ έναντι 81,3 εκατ. ευρώ το 2013), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 175,4 εκατ. ευρώ.

Νέα στρατηγική ανάπτυξης
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. της INTRALOT και διά στόματος του διευθύνοντα συμβούλου του Ομίλου, Αντώνη Κεραστάρη, παρουσιάστηκε η νέα στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας. «Η νέα στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεραστάρης, «δίνει έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας, τοποθετώντας στο επίκεντρο των ενεργειών μας τον πελάτη. Όσον αφορά στη λειτουργία των έργων μας, θα επιδιώξουμε τη βελτιστοποίησή τους δίνοντας έμφαση σε έργα Β2C, ενισχύοντας τη διοίκηση των θυγατρικών, επεκτείνοντας υφιστάμενα συμβόλαια, αλλά και μέσω επιλεκτικής επέκτασης σε νέες περιοχές».

Ο κ. Κεραστάρης πρόσθεσε ότι «η τεχνολογία θα αποτελέσει το μέσο για την επίτευξη των εταιρικών στρατηγικών στόχων της INTRALOT», και έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας τα εξής: «Σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες που έχουν αναδείξει την INTRALOT σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, η νέα στρατηγική της INTRALOT θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας προς όφελος των πελατών της, των εργαζομένων και των μετόχων της».

Διαβάστε επίσης