«Γαλάζια» στήριξη στο «κόκκινο» ψηφοδέλτιο

H κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του αντιπρόεδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και προέδρου της Super League Γιάννη Μώραλη είναι πανθομολογούμενο ότι τάραξε τα αυτοδιοικητικά νερά στον Πειραιά και άλλαξε τις ισορροπίες της εκλογικής αναμέτρησης.

Και οι ισορροπίες «διαταράχθηκαν» καθώς αυτό που μέχρι πρότινος μπορεί να έμοιαζε με περίπατο –ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονταν όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο μεγάλο λιμάνι– για τον νυν δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο, σήμερα φαντάζει ντέρμπι. Σε αυτή, λοιπόν, τη μάχη που έχει ως λάφυρο τον δημαρχιακό θώκο της πόλης του Πειραιά και όπου όλα παίζουν τον ρόλο τους, τα επικοινωνιακά όπλα ήταν αυτά που οι δύο μονομάχοι ακούμπησαν πρώτα πάνω στο τραπέζι.

Είναι φανερό ότι και στο επιτελείο του Βασίλη Μιχαλολιάκου και στο επιτελείο του Γιάννη Μώραλη γνωρίζουν ότι σε πρώτη φάση έπρεπε να κερδηθεί το παιχνίδι των εντυπώσεων και προς τα ’κεί έριξαν το βάρος τους. Τρανή απόδειξη των παραπάνω αποτελεί ο τρόπος που διοργανώθηκαν οι αντίστοιχες εκδηλώσεις για την παρουσίαση των υποψηφίων που συμμετέχουν στους δύο συνδυασμούς.

Τι συνέβη την περασμένη Δευτέρα; Τόσο ο συνδυασμός του υποψήφιου δήμαρχου Γ. Μώραλη, όσο και η δημοτική παράταξη του νυν «άρχοντα» της πόλης Β. Μιχαλολιάκου, επέλεξαν να παρουσιάσουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών τους την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα και σχεδόν… μεσοτοιχία. Συγκεκριμένα, οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα (στις 19:00), για μεν τον συνδυασμό «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» του Β. Μιχαλολιάκου στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»τουΣΕΦ, για δε τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ» του Γ. Μώραλη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ. Η «σύμπτωση» δεν είναι καθόλου περίεργη. Από τις παραμονές των δύο συγκεντρώσεων ήταν κοινό μυστικό ότι όλα παίζονταν στο ποια από τις δύο εκδηλώσεις θα μάζευε τον περισσότερο κόσμο.

Το κρας τεστ

Προφανώς το πλήθος των συγκεντρωμένων σε μια προεκλογική συγκέντρωση δεν καθορίζει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Πριν όμως μιλήσει η κάλπη, η «μάχη της εξέδρας» που θα έλεγαν και οι αθλητικογράφοι δίνει τον τόνο σε επίπεδο εντυπώσεων. Τι έδειξε το κρας τεστ των συγκεντρώσεων των συνδυασμών του Γ. Μώραλη και αντίστοιχα του Β. Μιχαλολιάκου;

Καταρχήν, στον ΟΛΠ όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» του Γ. Μώραλη, κυριάρχησε το κόκκινο χρώμα του Ολυμπιακού, καθώς το «παρών» έδωσαν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σάββας Θεοδωρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Γιάννης Βρέντζος, ακόμη και ο προπονητής και παίκτες (εν ενεργεία και παλαίμαχοι) του Ολυμπιακού. Αυτό που δεν ήταν δεδομένο, ήταν η πολιτική «πολυχρωμία» των παρευρισκομένων, μιας και εθεάθησαν βουλευτές και πολιτικοί σχεδόν όλων των παρατάξεων. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε η παρουσία τού νυν υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, των βουλευτών της Ν.Δ. Γεράσιμου Γιακουμάτου, Λευτέρη Αυγενάκη, Μάξιμο Σενετάκη, Γιάννη Καράμπελα και Ανδρέα Μαρίνου, του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτη Μελά, των ανεξάρτητων βουλευτών Ανδρέα Λοβέρδου και Βύρωνα Πολύδωρα, του Γιώργου Παπανικολάου, ευρωβουλευτή και υποψήφιου δημάρχου Γλυφάδας, της Εύας Καϊλή, υποψήφιας ευρωβουλευτή ΕΛΙΑΣ, του Δημήτρη Καρύδη, γραμματέα επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, πρώην υπουργού, του Γρηγόρη Νιώτη, πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, του Γιάννη Διαμαντίδη, πρώην υπουργού Ναυτιλίας, του Χρήστου Φωτίου, πρώην υπουργού, του πρώην βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ. (και πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού) Γιώργου Ανατολάκη και του ομογενή πρώην γερουσιαστή και προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κρις Σπύρου.

Αν στους παραπάνω προστεθούν, τώρα, και τα «βαριά» επιχειρηματικά ονόματα του επιχειρηματία και εμβληματικού πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη, και του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη, το κάδρο ολοκληρώνεται.

Μια… γειτονιά παραπάνω, τώρα, στο ΣΕΦ και στην εκδήλωση για την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της παράταξης Μιχαλολιάκου,παραβρέθηκαν ο βουλευτής Α΄ Πειραιά της Ν.∆. Κώστας Κατσαφάδος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστας Κούβαρης, ο διοικητής του νοσοκομείου «Μεταξά» Νίκος Βλαχάκος, η διοικήτρια του νοσοκομείου «Αττικόν» Λίτσα Γιαννακάκου, ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ Δημήτρης Μαθιός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού Γιάννης Διάκος, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Κυριάκος Καλογεράκος, ο πρόεδρος του ΝΑΤ Γεώργιος Ν. Θεοτοκάς, ο δήμαρχος Κυθήρων Θοδωρής Κουκούλης, πρόεδροι σωματείων εργαζομένων του δήμου Πειραιά κ.ά.

Μια πρώτη ανάγνωση αποδεικνύει το προφανές: η μεν συγκέντρωση του Γ. Μώραλη συγκέντρωσε περισσότερο αναγνωρίσιμα πρόσωπα, σε αντίθεση με αυτή του Β. Μιχαλολιάκου στην οποία υπήρξε προσέλευση κυρίως εκπροσώπων από κοινωνικούς και μαζικούς φορείς του Πειραιά.

Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση και σχόλια είναι η απουσία «γαλάζιων» υπουργών και βουλευτών από τη συγκέντρωση του επίσημου κομματικού υποψήφιου της Ν.Δ. στον Πειραιά. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η Συγγρού δεν έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, δύσκολα κάποιος θα πήγαινε κόντρα στην κεντρική «ντιρεκτίβα». Από την άλλη, όμως, ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι μόλις δύο μήνες πριν, τον Φλεβάρη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέβηκε στο Πασαλιμάνι και αφού συνέφαγε με τον νυν δήμαρχο σε γνωστό ουζερί, μετά δήλωσε ξεκάθαρα τη στήριξή του στον Β. Μιχαλολιάκο;

Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι εύλογα: έχει αλλάξει κάτι από τότε; Και αν όχι, πώς για παράδειγμα ένα βασικός υπουργός της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, πηγαίνει στη συγκέντρωση άλλου υποψηφίου δημάρχου αντί να στηρίξει με την παρουσία του τον υποψήφιο στον οποίο δόθηκε επισήμως το «γαλάζιο» χρίσμα, και μάλιστα χωρίς αυτό να έχει σχολιαστεί από κανέναν στο κόμμα; Ίσως, τελικά, την απάντηση να την έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ερωτώμενος για το θέμα είπε με απολύτως φυσικό τρόπο τα εξής:

«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν χωρούν κομματικές ταμπέλες. Ως πολίτης του Πειραιά ζητώ το καλύτερο για την πόλη μου. Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον συγκεκριμένο συνδυασμό εγγυώνται την υπέρβαση».  Ονοών νοείτω(;)…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ

«Ο Πειραιάς των μεγάλων δυνατοτήτων έγινε ένα αποκλεισμένο λιμάνι»

Ασκώντας έντονη κριτική κατά του νυν δημάρχου, Βασίλη Μιχαλολιάκου, και υψώνοντας τους τόνους, ο υποψήφιος Γιάννης Μώραλης παρουσίασε στον ΟΛΠ τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς τον εκλογικό του αντίπαλο, τονίζοντας πως από αυτά που είχε υποσχεθεί ελάχιστα κατάφερε να υλοποιήσει, μιλώντας μάλιστα για συγκεκριμένες εξαγγελίες.

«Ο Πειραιάς των μεγάλων δυνατοτήτων έγινε ένα αποκλεισμένο λιμάνι, ο Πειραιάς έγινε πέρασμα και όχι προορισμός, ενώ οι αφίξεις τουριστών είναι πολλαπλάσιες στο λιμάνι μας. Υποσχέθηκε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο. Δεν έγινε κανένας! Υποσχέθηκε υπογειοποιήσεις κεντρικών δρόμων. Δεν προχώρησε καμία!  Υποσχέθηκε υπόγειους χώρους στάθμευσης. Δεν έγινε κανένας! Υποσχέθηκε “Πολυχώρο Ψυχαγωγίας για παιδιά με ειδικές ανάγκες και στέγη σε πειραϊκούς συλλόγους ΑμεΑ”. Δεν έγινε τίποτα! Υποσχέθηκε ολοήμερο παιδικό σταθμό. Δεν έγινε! Υποσχέθηκε πλήρη απαλλαγή των πολύτεκνων οικογενειών από τα δημοτικά τέλη. Δεν έγινε! Υποσχέθηκε κοινωνικό φαρμακείο. Δεν έγινε, σε αντίθεση με δεκάδες άλλους δήμους που το έχουν κάνει πράξη!».

Επιπρόσθετα, μίλησε για το όραμα που έχει για το λιμάνι του Πειραιά, μη διστάζοντας να θέσει πολύ υψηλά τον πήχη, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη μέσω της οποίας θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας.
«Ο Πειραιάς οφείλει να συγκριθεί με πόλεις όπως το Ρότερνταμ και το Λίβερπουλ, την Αμβέρσα και τη Βαρκελώνη. Η θάλασσα σημαίνει ανάπτυξη. Σημαίνει οικονομικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τους Πειραιώτες».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο για την καταπολέμηση της φτώχειας σε συνεργασία με την Εκκλησία του Πειραιά, αξιοποιώντας τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου «Καραϊσκάκη», αλλά και του εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, να προχωρήσει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ έως τα σύνορα του Πειραιά με τη Δραπετσώνα, να αξιοποιηθούν μεγάλα ακίνητα του δήμου (της Ραλλείου, του Πύργου, του ακινήτου της Ρετσίνας, της Βίλλας Ζαχαρίου και του στρατόπεδου Σακκελίων), να αναδειχτεί το υποβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και τα Αρχαία Τείχη της πόλης και να παραμείνουν τα δικαστήρια στην πόλη με τη στέγασή τους σε κτίριο του δήμου Πειραιά.

Β. Μαρινάκης: «Ο Πειραιάς ψήφισε»

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, Βαγγέλης Μαρινάκης, που είπε ότι ήρθε ώρα για έργα και πράξεις.

«Ο Πειραιάς ψήφισε! Πάμε να νικήσουμε. Να κάνουμε έργα. Με πράξεις, όχι με λόγια. Τα ψέματα τελειώνουν. Φτάνει η μιζέρια, η ανεργία και η υποβάθμιση. Αλλάζουμε τον Πειραιά, το λιμάνι της καρδιάς μας. Να αισθανθούμε ξανά περήφανοι Πειραιώτες. Εδώ, από το λιμάνι, ξεκινάει η μεγάλη ανατροπή. Πάμε δυνατά. Πάμε Πειραιώτικα. ΖΗΤΩ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ».

Ανδρέας Ανδριανόπουλος: «Πολυσυλλεκτικό και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο»

«Ελπίζω πως σήμερα ξεκινά μια καινούργια εποχή για τον Πειραιά. Πολλά οράματα και φιλοδοξίες που είχαμε κατά το παρελθόν και για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν.

»Πιστεύω πως με αυτόν τον καινούργιο συνδυασμό που συνδυάζει ένα πολυσυλλεκτικό και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, την Ολυμπιακή οικογένεια και ανθρώπους των επιχειρήσεων, μπορεί να δώσει νέα πνοή και ο Πειραιάς να γίνει εξωστρεφής, να κοιτάζει προς τη θάλασσα και να δημιουργεί ένα πολύ καλύτερο αύριο για τον κόσμο».

Πέτρος Κόκκαλης: «Δυνατή ομάδα…»

«Είμαστε μια μεγάλη, δυνατή ομάδα και βρισκόμαστε όλοι εδώ να αναδείξουμε, ο καθένας όπως μπορεί, τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξουμε τον Πειραιά. Η ανταπόκριση του κόσμου στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου ήταν καταπληκτική».

Υπερασπίστηκε το έργο του ο Μιχαλολιάκος

Είναι σαφές ότι ο κ. Μιχαλολιάκος έχει ως μοναδικό στόχο να ανανεώσει τη θητεία για άλλα τέσσερα χρόνια και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η ομιλία του στην παρουσίαση τού ψηφοδελτίου του στο ΣΕΦ. Μάλιστα, ο νυν δήμαρχος Πειραιά έκανε λόγο για μια γιορτή της δημοκρατίας, κατά την οποία τον κυρίαρχο λόγο έχει ο πολίτης:

«Οι εκλογές δεν είναι μια εμπόλεμη διαδικασία, είναι γιορτή, είναι γιορτή της δημοκρατίας, είναι η ώρα του πολίτη, είναι η ώρα του λαού. Σε αυτήν την εκλογική μάχη δεν έχω κανέναν αντίπαλο, κανένα κόμμα, κανέναν βουλευτή, κανέναν πρόεδρο σωματείου, κανέναν υποψήφιο δήμαρχο προπαντός».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πολλά οικονομικά προβλήματα που είχε και εξακολουθεί να έχει το ταμείο του δήμου, εξαίροντας τη σημασία που είχε η συμμαχία των εργαζομένων:

«Μοναδικός μου αντίπαλος είναι η ηττοπάθεια και τα προβλήματα του Πειραιά. Η δημοτική αρχή πέτυχε σε συνθήκες εθνικής χρεοκοπίας και με τη συμμαχία των εργαζομένων να μειώσει το χρέος του δήμου, να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην ώρα τους και να απαλλάξει την πόλη από τα σκουπίδια, στα οποία ήταν στην κυριολεξία πνιγμένη».

Δεν παρέλειψε μάλιστα ο υποψήφιος δήμαρχος να χρησιμοποιήσει ρητορική, που σκοπό είχε να αγγίξει τους ψηφοφόρους του Πειραιά, κάνοντας λόγο για επιτυχημένη αλλαγή ρότας, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα που έγιναν επί θητείας του:

«Ανατρέψαμε, όπως λένε οι ναυτικοί, τη ρότα που οδηγούσε στην ξέρα. Χαράξαμε τη νέα ρότα του Πειραιά που τη διασχίζουμε όλοι μαζί από την πρώτη ημέρα χωρίς κομματικά λάβαρα, χωρίς μικρά και μεγάλα συμφέροντα, χωρίς παρωπίδες». Και συμπλήρωσε: «Αναπλάσαμε 11 πλατείες ενισχύοντας την κοινωνική αλλά και εμπορική ζωή της πόλης. Δημιουργήσαμε τέσσερα νέα πάρκα για τη γυμναστική, τη βόλτα ,το παιχνίδι. Ανακαινίσαμε 33 παιδικές χαρές κατεστραμμένες. Δημιουργήσαμε εκ του μηδενός 18 καινούργιες δημοτικές χαρές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα