Γεννηματά θέλουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ…

Λίγα 24ωρα πριν από την παρουσίαση της διακήρυξης αρχών και θέσεων του Ανδρέα Λοβέρδου ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, η Φώφη Γεννηματά και οι συν αυτώ είπαν να ξεμουδιάσουν με επαναστατική γυμναστική, μετέχοντας στη συγκέντρωση κατά του εργασιακού νομοσχεδίου. Κι αφού παρέμειναν για μισή ώρα, έβγαλαν τις απαραίτητες φωτογραφίες κι επέστρεψαν υπό αυστηρή συνοδεία στα γραφεία της. Είπαμε, ενδιαφέρονται για επαναστατική γυμναστική, αλλά ελεγχόμενα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Φυσικά ουδείς έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δραστηριότητα της κας Γεννηματά σε ό,τι αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων, καθώς εδώ και δεκαετίες είναι καπελωμένες από το ΚΚΕ που έχει την πρωτοκαθεδρία στους δρόμους. Εδώ δεν δίνουν σημασία στον ΣΥΡΙΖΑ που δίνει μεγάλο βάρος στο εργασιακό και το ανήγαγε σε μητέρα των μαχών. Σιγά μη δώσουν σημασία στην επαναστατική γυμναστική της κας Γεννηματά.  Τουναντίον, αυτό που λογικά θα περίμεναν όλοι οι ψηφοφόροι είναι μία αντιπρόταση από το Κίνημα Αλλαγής επί του νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

Για παράδειγμα, από το 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου με πρόταση του τότε υφυπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη εισήγαγε στη δημόσια διαβούλευση την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ώστε να υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος στις επιχειρήσεις και να γνωρίζει το κράτος εάν καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα. Τώρα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη φέρνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά θα ξεκινήσει η χρησιμοποίησή της από την 1η Ιανουαρίου του 2022, ενώ οι άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου θα ισχύουν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ. Αντί, λοιπόν, το ΚΙΝΑΛ να επιμείνει σε τέτοια ζητήματα και να αναδείξει όλες τις προσπάθειες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε ανάλογα ζητήματα, αποφάσισε να γίνει ουρά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στις αντιδράσεις περί κατάργησης οκταώρου και να θυμηθεί τους δρόμους και την αγωνιστική γυμναστική.

Μιλάμε ότι για να βρεις πότε έχει να ξαναγίνει αυτό με αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ή του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή τη συμμετοχή σε απεργία, θα πρέπει να φτάσεις κάπου μεταξύ του 2004-2009, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε κάτι τέτοιες guest παρεμβάσεις στο πλαίσιο των ακτιβιστικών δράσεών του. Φυσικά, τα οφέλη για το ΚΙΝΑΛ από την επαναστατική γυμναστική θα είναι μηδαμινά. Ουδείς από αυτούς που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν.

Αναμένοντας τον Λοβέρδο

Στο μεταξύ, όλοι στο Κίνημα Αλλαγής αναμένουν τη διακήρυξη αρχών και θέσεων του Ανδρέα Λοβέρδου, την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Όπως αναφέρουν συνομιλητές τού πρώην υπουργού, πρόκειται για ένα κείμενο στο οποίο θα αναπτύσσονται οι σκέψεις του κ. Λοβέρδου για το μέλλον της παράταξης και για όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Λοβέρδος αναμένεται να καλέσει «όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες να τους ξανακούσουν, να τους κρίνουν αυστηρά, να έρθουν κοντά τους και να ενισχύσουν τη φωνή τους, όλες τις δυνάμεις που πλαισίωσαν την Ελιά, τη Δημοκρατική Παράταξη, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής να παλέψουν για το μέλλον της Ελλάδας και του κόμματος, όλους τους πολίτες που ήταν μαζί τους στο παρελθόν, που έδωσαν μάχες στη Βουλή, που αγωνίστηκαν στην αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό να δώσουν και πάλι το “παρών”, όλους τους πολίτες, που δεν εγκατέλειψαν την πιο ιστορική παράταξη της Ελλάδας, που βρέθηκαν μαζί στις τραγικές μέρες του 2010, του 2012, του 2015-19 και κράτησαν ψηλά τη σημαία τους, να ανασυντάξουν το κόμμα και να το φέρουν ξανά στο προσκήνιο».

Όλοι αναμένουν την διακήρυξη αρχών του Ανδρέα Λοβέρδου την ερχόμενη Τετάρτη

Η αβάντα από τον Τσίπρα

Όπως γίνεται αντιληπτό, μετά την άκομψη παρέμβαση του κ. Τσίπρα στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ, η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου ενισχύθηκε. Ας μη λησμονούμε ότι η βάση του ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμεί καμία συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ήθελαν θα είχαν ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που υποσχόταν ψέματα, όπως ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Οπότε όσο βλέπουν πως ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να επιβάλει τη Φώφη Γεννηματά, τόσο ισχυροποιείται το μπλοκ των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου. Κάτι που έχει φανεί και σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Η αστραπιαία αντίδραση του Λοβέρδου ανάγκασε και τη Γεννηματά να πάρει θέση, αλλά φάνηκε ότι το έκανε με βαριά καρδιά. Η αναφορά στην ανακοίνωση για «δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία», επί της ουσίας λέει τα ίδια ακριβώς με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με διαφορετικά λόγια.

Αλήθεια, όλοι αυτοί που βρίσκονται σε κομματικές θέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη με ποιο σκεπτικό συνυπογράφουν αυτή την ανακοίνωση; Προφανώς εάν εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν αποφασίσει είτε να πάνε σε άλλο κόμμα, είτε να φύγουν από την πολιτική και να ιδιωτεύσουν. Διότι με τι μούτρα θα παρουσιαστούν στον επόμενο αρχηγό και θα πουν «εγώ ήμουν αυτός που υποστήριζα ότι θα κάνεις το ΚΙΝΑΛ δορυφορικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως έλεγε ο Τσίπρας»; Εκτός και εάν όντως προχώρησαν στην ανακοίνωση, αφού είχαν λάβει κάποιο σχετικό mail από την Κουμουνδούρου.

Φυσικά, η κα Γεννηματά και οι συν αυτή θα ένιωσαν πολύ άσχημα τόσο με την ξεκάθαρη θέση που έλαβε ένας άλλος υποψήφιος για την ηγεσία, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και εκ των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ούτε ντρίμπλες, ούτε χρησιμοποίησε παρενθέσεις, ερωτηματικά και θαυμαστικά. Είπε πως ήταν απαράδεκτη η ενέργεια του Τσίπρα και πως δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην πολιτική ιστορία του τόπου.

 

Τους συμφέρει η ακίνδυνη Γεννηματά

Αναμφίβολα και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται για την εξέλιξη των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι κεντρώοι και φιλελεύθεροι βρήκαν καταφύγιο στη Νέα Δημοκρατία, όπως και ένας υπολογίσιμος αριθμός εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, που είχαν αναφορά στον Κώστα Σημίτη. Ο μοναδικός υποψήφιος που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο Μαξίμου αποσπώντας του έναν σημαντικό αριθμό στελεχών και ψηφοφόρων είναι μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Διότι εάν καταφέρει ο Λοβέρδος κι αφυπνίσει τους εκσυγχρονιστές, τότε μπορεί να κλείσει την πόρτα προς τη δεξιά πολυκατοικία και να διεκδικήσει μέρος του κέντρου.

Επίσης, δεν θα είναι ευχάριστη εξέλιξη για το Μαξίμου και πιθανή εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής έχει βαθιές ρίζες στο κόμμα και δίπλα του βρίσκονται άνθρωποι που έχουν να επιδείξουν κομματικά ΠΑΣΟΚικά μάστερ. Άρα, μπορούν να στεγανοποιήσουν το κόμμα και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να κερδίσουν ψηφοφόρους. Αντίθετα, το Μαξίμου επιθυμεί επανεκλογή της Γεννηματά, καθώς θα έχει ελεύθερο το πεδίο να προχωρήσει και σε νέες μεταγραφές. Διότι με τη Φώφη πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ οι κεντρώοι νιώθουν να πνίγονται.

Αλλά και στην Κουμουνδούρου επιθυμούν εκλογή Γεννηματά, διότι όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, «με πρόεδρο την ακίνδυνη Γεννηματά είναι πανεύκολο να αλώσει τον χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα