Γερμανοί και Γάλλοι αστυνομικοί έρχονται στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Την αποστολή προσωπικού υποστήριξης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ζητούν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, Βερολίνο και Παρίσι σκοπεύουν να βοηθήσουν την Αθήνα με 600 συνολικά υπαλλήλους στη γραφειοκρατική διαχείριση της κρίσης. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από μία επιστολή που έστειλαν από κοινού στην Κομισιόν το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο γάλλος ομόλογός του Μπερνάρ Καζνέβ. Οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να αποστείλουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά «ώστε να δοθεί η απαραίτητη έμφαση στο επείγον της κατάστασης» αναφέρεται στο γράμμα.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας 200 επιπλέον αστυνομικούς και 100 υπαλλήλους από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Και η Γαλλία είναι επίσης πρόθυμη να στείλει 200 άτομα από την Frontex και 100 από την EASO». Επίσης, Γερμανία και Γαλλία είναι έτοιμες για «τεχνική υποστήριξη», ώστε να βοηθήσουν την Αθήνα στις διαδικασίες επαναπροώθησης. «Αποτελεί μια προσφορά λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης στην Ελλάδα καθώς και μία έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ελπίζουμε ότι και άλλα κράτη – μέλη θα ακολουθήσουν παράδειγμά μας».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ήταν μια μεγάλη επιτυχία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και ένα σημείο καμπής: «Το ζήτημα της βαλκανικής οδού λύθηκε. Κι αυτό αποτελεί τώρα κοινή ευρωπαϊκή θέση». Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των προσφύγων έχει πλέον μειωθεί, «κάτι που δεν πρέπει πλέον να αλλάξει, γι’ αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν οι εναλλακτικές διαδρομές».

Νωρίτερα ο κ. ντε Μεζιέρ είχε ήδη ανακοινώσει ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα με αστυνομικούς και προσωπικό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα