Για μία… απελευθερωμένη προεδρία

Η πολύμηνη διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει δημιουργήσει αναμφίβολα ένα αρνητικό κλίμα στην κοινωνία και η κυβέρνηση παρουσιάζει μία εικόνα, την οποία θέλει να αλλάξει ο πρωθυπουργός. Η καθημερινή ενασχόληση με την τρόικα έχει εγκλωβίσει την κυβέρνηση, με συνέπεια να δείχνει ότι έχει αφήσει τα πάντα στο έλεος του Θεού ελέω των Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ.

Για να περάσει η κυβέρνηση στην επόμενη μέρα και να επικεντρωθεί στα ζητήματα της καθημερινότητας, πρέπει άμεσα να επέλθει συμφωνία με την τρόικα, μια εξέλιξη που θα δώσει και ουσιαστικές ανάσες στον δικομματικό συνασπισμό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι οποίοι είναι σε «ανοιχτή γραμμή», συντονίζουν τα βήματά τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που επισκιάζουν κάθε άλλη κυβερνητική δραστηριότητα.

Κατά τη συνάντηση τους, η οποία γίνεται πρωτίστως για επικοινωνιακούς λόγους καθώς έχουν καθημερινή επαφή, εξέτασαν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν μετά τη στήριξη από την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δύο αρχηγοί έχουν ως στόχο να κλείσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την τρόικα έως το τέλος του χρόνου, ώστε με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας να θέσουν το ζήτημα του χρέους.

Φυσικά Σαμαράς και Βενιζέλος πέραν των αποφάσεων για το δημοσιονομικό κενό του 2014, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, το νέο φόρο ακινήτων, τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης του υπουργείου Εργασίας και την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, αναζήτησαν και τον τρόπο π[ου θα πείσουν τους βουλευτές που θα κληθούν να στηρίξουν με την ψήφο τους τις κρίσιμες αποφάσεις.

Με τους υπουργούς

Πέραν της συνάντησης των δύο αρχηγών, ο πρωθυπουργός άμα της επιστροφής του από Βερολίνο και Βρυξέλλες «φιλοξενεί» στο Μαξίμου τους υπουργούς που έχουν άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δίνοντας εντολές για γρήγορη λύση των θεμάτων. Η εντολή είναι «τελειώστε γρήγορα» για να «φανούμε συνεπείς», ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μην απολογείται στους εκπροσώπους των πιστωτών.

Και αυτό για να μπορεί να δικαιολογηθεί και να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα «να τηρήσουν και οι πιστωτές τα συμφωνηθέντα» και να απεγκλωβιστεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Χρονικά η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν από το Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου.

Αν κάτι τέτοιο όμως δεν καταστεί δυνατό θα επιχειρηθεί να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Δεκεμβρίου, ώστε η έναρξη της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει χωρίς βαρίδια και εκκρεμότητες.

 

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα