Γιάννης Οικονόμου(Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού): Στη θάλασσα του ποδοσφαίρου (χωρίς σωσίβιο….)

Το τοξικό κλίμα για διαιτησία, τα στημένα παιχνίδια για το στοίχημα, οι οικονομικοί έλεγχοι, και το μητρώο είναι τα μεγάλα προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσει ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού

Τα μεγάλα άλυτα προβλήματα του ποδοσφαίρου θα πρέπει να επιλύσει ο νέος Συνταγματικός επόπτης στον αθλητισμό, κάτι που οι προκάτοχοί του δεν κατάφεραν. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και κυρίως οι υφιστάμενοι επιτελείς, θα επισημάνουν στον Γιάννη Οικονόμου τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του αθλητισμού, τα οποία στην πράξη είναι προβληματάρες, που όσοι πέρασαν από αντίστοιχη θέση με τελευταίο τον Λευτέρη Αυγενάκη, δεν μπόρεσαν να επιλύσουν.

Τοξικό κλίμα λόγω διαιτησίας

Η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει συγκροτηθεί με τη βοήθεια της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ κι έχει ανοιχτά απέναντί της τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ο δε Άρης που πλαισιώνει το Big-5, προσχώρησε προσφάτως στο κιτρινόμαυρο μπλοκ…

Η διαιτησία «κυβερνάται» από τον Στίβεν Μπένετ που παρά τη διαφωνία του ΠΑΟ και Ολυμπιακού, επιλέχθηκε απ’ την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, είχαμε «χειροκροτήματα» από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και μύδρους από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για τη διαιτησία. Ο Μπένετ είχε δεξί του χέρι στην ΚΕΔ τον πρώην διαιτητή Σταύρο Μάνταλο, ο οποίος γνωρίζοντας τις επιδόσεις του κάθε διαιτητή-ήταν στην ΚΕΔ κι επί Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αλλά με άλλα καθήκοντα-, προσέφερε τις γνώσεις του, που ενίοτε μπορεί να μετατρέπονταν σε συμβουλές.

Σύμφωνα με φήμες-καταγγελίες είναι αυτός που εισηγείται την επιλογή διαιτητών κάθε αγωνιστική.

Ο Μπένετ εξάλλου «έδωσε» τον Μάνταλο όταν σε συνεδρίαση της ΕΠΟ, παραδέχτηκε πως κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου στην ΚΕΔ και είναι στενός του συνεργάτης στην επιλογή των διαιτητών.

Ο αρχιδιαιτητής έχοντας το πράσινο φως να επιζητεί ξένους διαιτητές στους αγώνες μεταξύ των Big-5, έκρινε ότι θα αναζητεί διαιτητές για το ελληνικό πρωτάθλημα από χώρες ό,ως το Αζερμπαϊτζάν, η Αλβανία, η Λιθουανία, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα ζήτησε διαιτητές επιπέδου Elite κατηγορίας ή από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, αλλά η UEFA δεν τους έδινε.

Η υπόθεση αυτή έγινε ανέκδοτο, όταν η UEFA δημοσιοποίησε πως δεν έχει λάβει αίτημα από την Ελλάδα να στείλει διαιτητές του συγκεκριμένου επιπέδου. Τότε χρειάστηκε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αλεξάντερ Τσέφεριν, έως ότου τα παράπονα του Ιταλού διαιτητή Μάσα στον αγώνα πρωταθλήματος Ολυμπιακού-ΑΕΚ πως δέχθηκε επίθεση μετά το τέλος του, οδήγησαν τους Ευρωπαίους ιθύνοντες σε αλλαγή στάσης.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι θα γίνει στο πρωτάθλημα που έρχεται; Θα παίζουν Έλληνες διαιτητές όπως ισχυρίστηκε ο Μπέντετ-και ο Τάκης Μπαλτάκος-μετά το επεισόδιο σε βάρος του Μάσα;

Το πρόβλημα θα μεταφερθεί στις πλάτες του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, αλλά και όλης της κυβέρνησης μετά και τη μιντιακή δυναμική του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Γιάννη Αλαφούζου η οποία μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Μπορεί να δώσει λύσεις ο Γιάννης Οικονόμου; Δύσκολη εξίσωση. Πιο εύκολο θα ήταν να τετραγωνίσει τον κύκλο…

Συμπέρασμα: Το τοξικό κλίμα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο θα συνεχιστεί. Το να μεσολαβήσει πάλι ο Πρωθυπουργός δεν είναι πιθανό, καθώς το συνυποσχετικό που υπέγραψε με τον Τσέφεριν, κατόπιν υποδείξεων του «άμπαλου» τότε Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, αναφέρει ότι συμφωνεί με το καταστατικό των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών Αρχών, οι οποίες έχουν εγκρίνει το καταστατικό της ΕΠΟ.

Αποτέλεσμα: Οι νομίμως εκλεγμένοι σύμβουλοι-μέλη της Ε.Ε., έχουν επιλέξει νόμιμα τους Μπένετ και Μάνταλο στην ΚΕΔ, οι οποίοι μπορούν νόμιμα να βάζουν όποιους διαιτητές θέλουν, ξένους ή Έλληνες και να μη δίνουν λογαριασμό για οποιοδήποτε «φάλτσο» σφύριγμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα