Γιώργος Τσίπρας: Η διαχείριση της υπόθεσης Novartis έγινε με τρόπο που μας έκανε ζημιά

Διευκρίνισε ότι η «διαχείριση» δεν αφορά την ουσία του ζητήματος - «Τα μεγάλα λάθη δεν ήταν αυτά»

Τη συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της διαχείρισης της υπόθεσης Novartis επανέλαβε ο Γιώργος Τσίπρας, που διευκρίνισε ότι το ζήτημα τελικώς έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή η διαχείριση δεν αφορά κατά κάποιο τρόπο την ουσία του ζητήματος. Αφορά ότι τελικά έγινε με έναν τέτοιο τρόπο που μας έκανε ζημιά εμάς. Ούτε στο κράτος δικαίου έκανε ζημιά, ούτε στη δημοκρατία έκανε ζημιά», είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού στο Συνέδριο που συνδιοργάνωσε η «Καθημερινή».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «ζούμε σε ένα μιντιακό τοπίο, άρα η όποια δήλωση, τοποθέτηση είναι και πώς εκλαμβάνεται από το μιντιακό τοπίο και τελικά φτάνει στον κόσμο. Είδα δηλαδή, δεκάδες δημοσιευμάτων, περίπου σαν όλο το θέμα Νοβάρτις να ήταν ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ή σαν όλο το θέμα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου να ήταν ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον, μία διαστρέβλωση».

«Δεν έχω κανένα ρόλο ερμηνευτή των όσων λέει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος έχει την ευθύνη των λόγων του» σημείωσε πως «και σκάνδαλο Νοβάρτις υπήρξε, χωρίς να υπάρξει πραγματικά τελικά απόδοση δικαιοσύνης ή έστω κάποια στοιχειώδη μέτρα από την ελληνική πολιτεία για ένα διεθνές σκάνδαλο που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος (…) και από την άλλη μεριά και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι γνωστό ότι υπήρχε μία ανώμαλη άναρχη κατάσταση στη χώρα μας και σε ό,τι αφορά το αν πληρώνονταν φόροι και σε ό,τι αφορά το αν υπήρχαν άδειες».

Ο κ. Τσίπρας πάντως άφησε αιχμές και για τον χρόνο της αυτοκριτικής. «Τέτοιου είδους αυτοκριτικές θα ήταν καλύτερο να έχουν γίνει ήδη από το 2019 και στη συνέχεια. Δηλαδή έχουμε σήμερα 2024. Έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που μπορούσε να γίνει η όποια αυτοκριτική. Και η γνώμη μου πάντα ήταν ότι έπρεπε να γίνει πιο σοβαρή αυτοκριτική προς την κοινωνία. Ούτε προς το αντίπαλο κόμμα, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας ή το ΠΑΣΟΚ τότε, ούτε για να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες. Στην κοινωνία οφείλαμε να κάνουμε μια σοβαρή αυτοκριτική και ποια ήταν τα πολλά θετικά που είχαμε ως κυβέρνηση, που ήταν η κύρια πλευρά και ποια ήταν οι αστοχίες και τα αρνητικά, το οποίο κατά τη γνώμη μου, τότε δεν έγινε και το πληρώσαμε», είπε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «τα μεγάλα λάθη δεν ήταν αυτά». Όπως ανέφερε, «το πιο μεγάλο θέμα αφορά το μαξιλάρι. 11,5 δισ. ευρώ από τα 37 του μαξιλαριού ήταν υπερπλεόνασμα, το οποίο σημαίνει είτε το δει κανείς ως υπερφορολόγηση ή ως ελλιπείς κρατικές δαπάνες, καταναλωτικές και παραγωγικές, σημασία έχει ότι πρώτον φύγανε από την πραγματική οικονομία και το δεύτερο και κυριότερο δεν επέστρεψαν, ενώ μπορούσαν να επιστραφούν. Όλες οι δικαιολογίες ότι δεν μπορούσαν να ξαναγυρίσουν στην πραγματική οικονομία είναι επιφανειακές και εκ του πονηρού. Είναι πολύ σοβαρό θέμα, γιατί πρώτον αφορά τη ζωή πολύ κόσμου και αφορά και το τελικά τι αποτύπωμα είχε η κυβέρνησή μας».

«Σε συνέχεια, αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, το ένα αφορά το θέμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε αρχές του 2022, ενώ η βίαιη απολιγνιτοποίηση που το θεωρώ ως πολιτική, εντελώς ερασιτεχνική και στην ουσία σκόπιμη για κάποια συμφέροντα, ξεκίνησε το φθινόπωρο του 19 να θυμίσω με τη δήλωση Μητσοτάκη ότι θα γίνουμε η πρώτη χώρα στην απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη, το οποίο είναι αστείο γιατί ξεχνούσε τελείως το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας το οποίο πληρώσαμε στη συνέχεια, σαν χώρα το πληρώσαμε πολύ ακριβά, το πλήρωσε ο κόσμος, δηλαδή και η ελληνική οικονομία. Το δεύτερο, το οποίο το λέω τώρα, προφανώς υπήρχε συζήτηση στο εσωτερικό, αφορά το θέμα της καταψήφισης της Ελληνογαλλικής συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα τρία ζητήματα δεν ήταν διαχειριστικά ή τακτικών χειρισμών αλλά ουσίας.

Καταλήγοντας, ερωτηθείς, αν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Γιώργος Τσίπρας απάντησε «έχω εκδηλώσει ενδιαφέρον, θα γίνουν προκριματικές διαδικασίες και προφανώς ελπίζω ότι θα είμαι υποψήφιος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα