«Ελευθεροτυπία»: Από τον Κίτσο στον Βαγγέλη…

Στα €8,1 εκατ. εκτοξεύτηκε το τελικό τίμημα εξαγοράς των σημάτων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «WWW.ENET.GR», με την Alter Ego να επικρατεί κατά πληροφορίες μίας εταιρείας συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη

Στο “περιουσιολόγιο” της Alter Ego του Ευάγγελου Μαρινάκη ανήκουν απο σήμερα Δευτέρα (4/3) τα ιστορικά για τον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σήματα των εφημερίδων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», καθώς και του ενημερωτικού ιστότοπου «WWW.ENET.GR».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η έκθεση αποτίμησης που έκανε για τα εν λόγω σήματα η εταιρεία συμβούλων GRANT THORNTON όριζε τα  €378.666,64 και αυτή ήταν η τιμή της πρώτης προσφοράς στον δημόσιο πλειστηριασμό που διενεργήθηκε στο κατάστημα του Πρωτοδικείου Αθηνών, το τίμημα τελικά εκτινάχθηκε στα 8,1 εκατ. ευρώ, με την Alter Ego να πλειοδοτεί έχοντας κατα πληροφορίες αντίπαλο μία εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ο πλειστηριασμός είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου, αλλά αναβλήθηκε για μία εβδομάδα αργότερα, ενώ πριν από αυτόν είχε προηγηθεί ο πλειστηριασμός δύο ακινήτων της πτωχευμένης εταιρείας Χ.Κ. Τεγόπουλος, το βιομηχανικό ακίνητο στο Κορωπί και το κτήριο της Μίνωος 10-16 όπου στεγάζονταν τα γραφεία της εφημερίδας.

Για μία από τις ιστορικότερες εφημερίδες της Ελλάδας που χρεοκόπησε πριν από περίπου 12 χρόνια και που ανέκαθεν απειχούσε κριτικά μεν ξεκάθαρα δε τις θέσεις της Κεντροαριστεράς (σ.σ. με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ  στην εξουσία το 1981 υιοθέτησε το σλόγκαν «Στηρίζουμε την αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία»), το ρεπορτάζ θέλει την Alter Ego να σχεδιάζει εν ευθέτω χρόνω την επανέκδοση της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».

Κάποιοι δεν αποκλείουν, μάλιστα, αυτός ο σχεδιασμός να συνδυάζεται με ευρύτερες πολιτικές διεργασίες του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που δεν αποκλείεεται να συντελεστούν μετά από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και αναλόγως του συσχετισμού δυνάμεων που θα “γεννήσει” το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ξεκίνησε να εκδίδεται στις 21 Ιουλίου του 1975 από τον εκδότη ΧρήστοΚίτσοΤεγόπουλο και υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη Μεταπολίτευση, καθώς τα υπόλοιπα έντυπα της εποχής είτε δεν είχαν διακόψει την κυκλοφορία τους κατά την περίοδο της χούντας είτε απλώς επανεκδόθηκαν μετά από τη διακοπή της κυκλοφορίας τους.

Το πρώτο φύλλο της στήθηκε πάνω στα χνάρια του απεργιακού φύλλου “Αδέσμευτη Φωνή”, το οποίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει στις 13 Μαΐου του 1975, εν μέσω της μεγάλης απεργίας των δημοσιογράφων. Το απεργιακό εκείνο φύλλο ήταν η απάντηση των απεργούντων αρχισυντακτών σε ένα αντίστοιχο φυλλάδιο που εξέδιδε τον καιρό της απεργίας η Ένωση Ιδιοκτητών και Εκδοτών Εφημερίδων με τα καθημερινά «νέα» της επιλογής τους.

Εμφανίσθηκε ως «Η εφημερίδα των 70 συντακτών», με αρχικούς ιδιοκτήτες τον Χρήστο Τεγόπουλο, τον Χρήστο Σιαμαντά, τον Αλέξανδρο Σουδενό και άλλους, και με διευθυντή σύνταξης τον Αλέκο Φιλλιπόπουλο. Τον Απρίλιο του 1976 τη διεύθυνση σύνταξης ανέλαβε ο Σεραφείμ Φυντανίδης.

Τον Νοέμβριο του 1975 κυκλοφόρησε και η «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η πρώτη έκδοση απογευματινής εφημερίδας την Κυριακή, ενώ τον Μάιο του 1978 κυκλοφόρησε και η “Πρωινή Ελευθεροτυπία”, παράλληλα με το απογευματινό φύλλο, χωρίς μάλιστα η έκδοση της μίας να επηρεάσει την κυκλοφορία της άλλης. Η πρωινή αυτή έκδοση διακόπηκε τρία χρόνια αργότερα και η εφημερίδα άλλαξε το σχήμα της σε ταμπλόιντ, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών.

Ένα πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του με την εφημερίδα ήταν αυτό του Σεραφείμ Φυντανίδη, που υπήρξε διευθυντής της για περισσότερα από 30 χρόνια (μία θητεία από τις μακρότερες στον αθηναϊκό τύπο), από το ξεκίνημα της έκδοσης της εφημερίδας το 1976 (με μικρά διαλείμματα) μέχρι την παραίτησή του τονΑπριλιο 2007. Τον αντικατέστησε ο Βαγγέλης Παναγόπουλος. Η καλύτερη κυκλοφοριακή περίοδος της εφημερίδας υπήρξε τον Νοεμβριο του 1977, όταν ο μέσος όρος πωλήσεων τον μήνα εκείνο έφτασε τα 160.448 φύλλα

Από τα χαρακτηριστικά της εφημερίδας ήταν και η σχετική με την επικαιρότητα φράση-σλόγκαν «Ο ΚΑΙΡΟΣ» της τελευταίας σελίδας που καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1990. Γραφόταν από τον αρχισυντάκτη Γιώργο Παπαδόπουλο-Τετράδη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα