Γκουαρντιόλα: Ο βασιλιάς των τίτλων

Όπου πήγε ο Καταλανός έγραψε ιστορία με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα μια ποδοσφαιρική ιδιοφυία και όχι άδικα… 

Πολύ πριν από την επένδυση του σείχη Μανσούρ από το Άμπου Ντάμπι, η Μάντσεστερ Σίτι ήταν μια μέτρα ομάδα. Ο σύλλογος από το «Μέιν Ρόουντ» στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας το 1968 μόλις  για δεύτερη φορά (η πρώτη την δεκαετία του ΄30)αφού κέρδισε την «αιώνια» αντίπαλό του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Την επόμενη χρονιά, πριν από την πρώτη αναμέτρηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου εναντίον της Φενέρμπαχτσε, ο βοηθός προπονητής της Σίτι, Μάλκολμ Άλισον, δήλωνε ότι ο σύλλογος «θα τρόμαζε την Ευρώπη μέχρι θανάτου». Ωστόσο, στον πρώτο γύρο, η τουρκική ομάδα απέκλεισε τη Σίτι, η οποία δεν θα έπαιζε ξανά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις κορυφαίου επιπέδου  το 2011, όταν ξεκίνησε η εισροή αραβικών χρημάτων.

Υπήρξε μια εποχή που οι παίκτες συνήθιζαν να λένε «Μάντσεστερ» και να εννοούν την… Γιουνάιτεντ και όχι την Σίτι.

Η Σίτι κατέβαλε τα χρήματα για να δελεάσει τους καλύτερους και χρησιμοποίησε ακόμη και διαφημιστικές πινακίδες για να ενημερώσει τον κόσμο ότι υπήρχε μια ομάδα στα μπλε στο Μάντσεστερ. Σε απάντηση, ο τότε προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άλεξ Φέργκιουσον, είχε χαρακτηρίσει τους  «πολίτες» ως «θορυβώδεις γείτονες». Η απόλυτη υποτίμηση.

Η Σίτι θα συνέχιζε να κλιμακώνεται στην Αγγλία, με την Ευρώπη ως την επόμενη κατάκτησή της.

Οι καιροί όμως άλλαξαν στο Μάντσεστερ…

Η Σίτι πήρε άλλα δυο πρωταθλήματα τα πρώτα χρόνια της αραβικής ιδιοκτησίας ( το 2012 και το 2014) και τα έκανε τέσσερα, αλλά στα τελευταία εφτά χρόνια της παρουσίας του Πεπ Γκουαρντιόλα στην ομάδα έχει σαρώσει  τους τίτλους στην Πρέμιερ Λιγκ. Το φετινό πρωτάθλημα  ήταν  το ένατο συνολικά για τον σύλλογο και πέμπτο επί εποχής Γκουαρντιόλα, με τα τρία τελευταία να είναι συνεχόμενα. Στα επτά χρόνια παρουσίας του στο Νησί, ο Πεπ έχει χάσει μόνο το πρώτο (2016-17) από την Τσέλσι και ένα από τη Λίβερπουλ (2019-20), φτιάχνοντας τη δική του αυτοκρατορία.

Από τη συλλογή έλειπε ένα Champions League….

Ο πεισματάρης  Καταλανός  στα 15 χρόνια καριέρας (με ένα διάλειμμα τη σεζόν 2012-13), μετράει 11/14 πρωταθλήματα. Έχει πάρει τρία με την Μπαρτσελόνα, άλλα τόσα με την Μπάγερν και πέντε πλέον με τη Σίτι. Επίσης είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει καταφέρει να πάρει τρία σερί πρωταθλήματα σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Το Champions League θα του…γλύτωνε;

Από το 2010 και μετά την κούπα με τα μεγάλα αυτιά κατέκτησαν η Ρεάλ Μαδρίτης (5 φορές), η Μπαρτσελόνα (2), η Μπάγερν Μονάχου (2), η Τσέλσι (2) και η Λίβερπουλ (1),δηλαδή πανίσχυρα κλαμπ με μεγάλη οικονομική επιφάνεια κάτι που σήμαινε ότι ήταν θέμα χρόνου προτού η Μάντσεστερ Σίτι, με αποτίμηση 4,99 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέσει το όνομά της στη λίστα.

Για να οδηγήσει τον σύλλογο στο «Άγιο Δισκοπότηρο», η Σίτι στράφηκε στον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος είχε πετύχει δύο ηπειρωτικούς τίτλους με την Μπαρτσελόνα σε τέσσερα χρόνια, τον οποίο και προσέλαβε το καλοκαίρι του 2016.

Εκτός από τα τρόπαια και το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που ακολούθησε την εποχή του Γκουαρντιόλα, η Σίτι δημιούργησε μια  ασπίδα στον Ισπανό απέναντι σε διάφορες κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του συλλόγου.

Πολλοί δεν περίμεναν ότι ο Γκουαρντιόλα θα περνούσε μια δεκαετία χωρίς το στέμμα του Champions League, παρά την σημαντική υποστήριξη στη μεταγραφική αγορά τα πρώτα έξι χρόνια του στη Σίτι. Ο Kαταλανός, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε επτά διαδοχικούς ημιτελικούς με την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν Μονάχου στα πρώτα επτά χρόνια του, δεν κατάφερε να φτάσει μακριά  στις τέσσερις πρώτες σεζόν του με τη Σίτι.

Όπως και η Σίτι, ένας άλλος ποδοσφαιρικός σύλλογος που τροφοδοτείται από αραβικά κεφάλαια, αλλά  δεν μπορεί να κατακτήσει το πολυπόθητο ευρωπαϊκό στέμμα είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, συμφερόντων του  Κατάρ.

Η Σίτι με την ρευστότηα των αφεντικών της είχε την ευκαιρία να αποκτήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι στα 36 και 33, αντίστοιχα, κάτι όμως που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο στυλ υψηλής έντασης της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο και θα διόγκωνε τη δομή των μισθών της εκτός γηπέδου.

Η Γιουνάιτεντ και η Παρί Σεν Ζερμέν  που την …πάτησαν με τον Ρονάλντο και τον Μέσι, δεν πέτυχαν κάτι αντίστοιχο με την Σίτι στο Champions League.

 

Ο Γκουαρντιόλα και η Σίτι, αντ’ αυτού, αντιστάθμισαν τις επενδύσεις τους  στο αναπτυσσόμενο νεαρό ταλέντο του Έρλινγκ Χάαλαντ. Παρ΄ολ αυτά και χωρίς Μέσι ή Ρονάλντο η Μάντσεστερ Σίτι  είναι η ομάδα με την υψηλότερη εκτιμώμενη μεταγραφική αξία των παικτών της η οποία αγγίζει το 1,5 δις. ευρώ. Μπροστά από Μπαρτσελόνα, Άρσεναλ, Τσέλσι, Μπάγερν και δεν συμμαζεύεται…

Παρ΄όλ΄ αυτά τα κατορθώματα ο Γκουαρντιόλα παραμένει ταπεινός και ξέρει ότι στο ποδόσφαιρο εκτός από ικανότητα χρειάζεται και τύχη…« Είμαι πρωταθλητής Ευρώπης επειδή ένας επιθετικός (στον τελικό με την Ίντερ) τρία μέτρα μακριά έχασε μια καθαρή κεφαλιά για γκολ. Μας πήρε εφτά χρόνια για να κατακτήσουμε το Champions League…» έλεγε πρόσφατα ο 52χρονος προπονητής.

Αναμφίβολα, ο πιο πετυχημένος στις μέρες μας….

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα