Greek Mafia: Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες – Ο ένας τα αρνείται όλα κι ο άλλος «ομερτά»
Ένας ακόμη 21χρονος που απολογήθηκε σήμερα, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο
Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων ο 39χρονος και ο 21χρονος που κατηγορούνται για εμπλοκή σε δολοφονίες της αποκαλούμενης Greek Μafia.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά την απολογία του ο 39χρονος αρνήθηκε να πει οτιδήποτε, επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής.
Απο την πλευρά του ο 21χρονος που αντιμετωπίζει και αυτός κακουργηματικές κατηγορίες, αρνήθηκε την εμπλοκή του στην οργάνωση.
Ο 39χρονος και ο 21χρονος φέρονται να εκτελούσαν ακριβοπληρωμένα συμβόλαια θανάτου της Greek Mafia. Η αστυνομική έρευνα τους έχει ταυτοποιήσει ως τους φυσικούς αυτουργούς των δολοφονιών του Γιάννη Σκαφτούρου, στα Σκούρτα Βοιωτίας, τον Απρίλιο 2022 και των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη, τον περασμένο Ιούνιο, στον Κορυδαλλό και για τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Μαυρόπουλου στην Κατερίνη και δυο συγγενικών προσώπων του Γιάννη Σκαφτούρου.
Αντίθετα ένας ακόμη 21χρονος που απολογήθηκε σήμερα και στον οποίο αποδίδονται τα πλημμελήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της λαθρεμπορίας, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα. Ο 21χρονος που αφέθηκε ελεύθερος, αρνήθηκε τα αδικήματα που του έχουν αποδοθεί.
Greek Mafia: Οι ποινικοί ελέγχουν 1 στα 11 βενζινάδικα
«Βρόμικο» χρήμα, παράνομα καύσιμα ή, πλέον, ακόμα και αίμα «ρέουν» άφθονα στις αντλίες των πρατηρίων τα οποία ελέγχει η ελληνική μαφία, εκμεταλλευόμενη κενά της νομοθεσίας και την ανεπάρκεια ελέγχων. Τα κυκλώματα λαθρεμπορίου και νοθείας δρουν ανενόχλητα στην αγορά καυσίμων, με την αγορά και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) να φωνάζουν επί χρόνια ότι το βασικό σύστημα ελέγχου της διακίνησης καυσίμων (το σύστημα εισροών-εκροών) είναι εντελώς διάτρητο και αναποτελεσματικό.
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ εντείνονται διαρκώς και από το 2022 σφραγίστηκαν 19 πρατήρια καυσίμων. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις και οι τρύπες στην εφαρμογή του συστήματος δεν επέτρεψαν να τεθεί υπό έλεγχο η παράνομη διακίνηση καυσίμων, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο, οι Ελληνες καταναλωτές και οι νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου να χάνουν επί δεκαετίες πάνω και από 1 δισ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με την περίοδο και τις περιστάσεις.
Το οργανωμένο έγκλημα βρήκε έτσι χώρο και τρόπους να ανθήσει, θησαυρίζοντας τόσο από το λαθρεμπόριο και τις νοθείες στα καύσιμα όσο όμως και από το ξέπλυμα μαύρου και βρόμικου χρήματος το οποίο γίνεται νομότυπα, μέσα από τις… βιτρίνες των πρατηρίων.
Πριν από 12 χρόνια ακριβώς (13 Ιανουαρίου 2012), η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου ανακοίνωνε, μεταξύ άλλων μέτρων, και την εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών. Ο τότε πρωθυπουργός δήλωνε στη Βουλή πως «οι απώλειες εσόδων για το Δημόσιο πιθανόν φτάνουν σε ετήσιο ύψος 1.000.000.000 ευρώ», διαβεβαιώνοντας παράλληλα «ότι ο νόμος πρόκειται να επιβληθεί». Με βάση μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΕΠΕ, οι καταναλωτές παραλαμβάνουν έως και 21% μικρότερη ποσότητα καυσίμων από αυτή που πληρώνουν. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η τάση το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά τις ελλειμματικές παραδόσεις, είναι αυξητική.
Ρεπορτάζ: Βασιλική Κόκκαλη / Κωστής Χ. Πλάντζος / Στέλιος Κράλογλου
Πηγή: protothema.gr