Η 11άδα υποψηφίων της IAAF για κορυφαίο αθλητή της χρονιάς

Οι δέκα πρώτευσαν στα αγωνίσματά τους στο Παγκόσμιο που έγινε στη Ντόχα

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Στίβου γνωστοποίησε σήμερα (14/10) την 11άδα των υποψηφίων για το βραβείο του καλύτερου αθλητή της χρονιάς. Οι δέκα από αυτούς πρώτευσαν στα αγωνίσματά τους κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που έγινε στη Ντόχα.

Ο μοναδικός υποψήφιος που δεν αγωνίστηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ είναι ο Κενυάτης, Έλιουντ Κιπσόγκε. Ο οποίος, έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του Μαραθωνίου που έτρεξε σε λιγότερο από δύο ώρες (1:59:40) την απόσταση. Αυτό έγινε στη Βιέννη, αν και η επίδοση δεν αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ, αφού ο αγώνας δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο καλεντάρι της IAAF.

Από τη λίστα απουσιάζει τ’ όνομα του τέσσερις συνεχόμενες φορές σερί παγκόσμιου πρωταθλητή στη σφυροβολία, Πάβελ Φάιζεκ.

Τη δεκάδα, απαρτίζουν οι:

Ντόναβαν Μπρέιζιερ (ΗΠΑ): Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 800μ με ρεκόρ αγώνων (1:42.34), καθώς και νικητής στο Diamond League.

Κρίστιαν Κόουλμαν (ΗΠΑ): Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ και 4Χ100 της Ντόχα.

Τζόσουα Τσεπτεγκέι (Ουγκάντα): Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 10.000 μ (κορυφαία εφετινή επίδοση), νικητής στην ίδια απόσταση στο Diamond League.

Τίμοθι Τσερούιγιοτ (Κένυα): Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 1.500μ, νικητής στο Diamond League.

Στίβεν Γκάρντινερ (Μπαχάμες): Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400μ.

Σαμ Κέντρικς (ΗΠΑ): Παγκόσμιος πρωταθλητής στο επί κοντώ για 2η συνεχή φορά.

Έλιουντ Κιπσόγκε (Κένυα): Έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του Μαραθωνίου που έτρεξε σε κάτω από δύο ώρες (1:59:40) στον αγώνα της Βιέννης (δεν αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ).

Νόα Λάιλς (ΗΠΑ): Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200μ και 4Χ100, νικητής στο Diamond League σε 100μ και 200μ.

Ντάνιελ Σταλ (Σουηδία): Παγκόσμιος πρωταθλητής στη δισκοβολία, πρώτος στον τελικό του Diamond League.

Κρίστιαν Τέιλορ (ΗΠΑ): Παγκόσμιος πρωταθλητής του τριπλούν, πρώτος και στο Diamond League.

Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία): Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400μ εμπόδια, ανίκητος σε κλειστό και ανοικτό στίβο σε όλες τις αποστάσεις, μεταξύ των οποίων σε Diamond League και Ευρωπαϊκό κλειστο.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 23 Νοεμβρίου στο Μονακό. Αύριο η Συνομοσποδνία θα ανακοινώσει τις υποψήφιες αθλήτριες για το σχετικό βραβείο.

Διαβάστε επίσης