Η Αχτσιόγλου νέος, ισχυρός πόλος εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πολιτικής αμφισβήτησης

Ο Κασσελάκης πέτυχε τον πρώτο του στόχο, να απαλλαχθεί από την «Ομπρέλα», υπό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Παύλου Πολάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέτυχε τον πρώτο του στόχο, να απαλλαχθεί από την «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, και τώρα βάζει σε κίνηση το δεύτερο στάδιο της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, να απαλλαχθεί και από τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση της ομάδας Αχτσιόγλου.

Ό,τι δεν «κατάφερε» ο Αλέξης Τσίπρας σε ενάμιση χρόνο από το συνέδριο του 2022 το έκανε πράξη ο Στέφανος Κασσελάκης σε μόλις ενάμιση μήνα από την εκλογή του, σημείωναν μετά το τέλος της ΚΕ σε πανηγυρικό τόνο οι υποστηρικτές του.

Οι τακτικισμοί υψηλής ακρίβειας του Στέφανου Κασσελάκη υπό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Παύλου Πολάκη έφεραν κατά κοινή παραδοχή όλων στον ΣΥΡΙΖΑ το επιδιωκόμενο από την αρχή αποτέλεσμα για τη νέα ηγετική ομάδα: να φύγει η «Ομπρέλα» και ο ίδιος να φανεί ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Όπως παραδέχονται και οι συνεργάτες του, η πρόκληση δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών, για την οποία γνώριζε ότι θα γίνει αντικείμενο οριζόντιας κατακραυγής από το πολιτικό σύστημα, ήταν και ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ικανοποιήσει από τη μία πλευρά τη δίψα του «πόπολου» για διαγραφές και από την άλλη πλευρά να εξωθήσει στην έξοδο την εσωκομματική αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

Τα «ικριώματα» και τα λαϊκά δικαστήρια που του καταλόγισαν εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια και στα αυτιά των οπαδών και κατ’ επέκταση για τον ίδιο εκλαμβάνονται ουσιαστικά ως τιμητικοί τίτλοι μπροστά στη λήξη της ομηρίας στην οποία αισθανόταν ότι βρισκόταν μεταξύ της επιτροπής δεοντολογίας και πόλεμου φθοράς από την αριστερή πτέρυγα.

Η «Ομπρέλα» σε έναν βαθμό εμφανίστηκε να διευκολύνει τις διαδικασίες αποφασίζοντας την αποχώρησή της με όρους αριστερής καθαρότητας για να μην κατηγορηθεί ότι παίζει καθυστερήσεις και συνεχίζει, όπως κατηγορείται από τους νεοπροεδρικούς, να επιδίδεται σε έναν πόλεμο φθοράς.

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», δήλωσε από το βήμα της ΚΕ ο κ. Κασσελάκης, μόνο που αυτή είναι καταφανώς επίπλαστη, καθώς η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου κάνει λόγο για βαθιά διχαστικό πρόεδρο.

Η ομάδα Αχτσιόγλου αποτελεί τώρα τον νέο ισχυρό πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πολιτικής αμφισβήτησης.

Το κείμενο που κατέθεσαν τα στελέχη από την πλευρά της ομάδας Αχτσιόγλου είναι κόλαφος για τον κ. Κασσελάκη, φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει αρχηγό κόμματος της Ακροδεξιάς.

«Ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό».

Και τι διαφορά μπορεί να έχει αυτή η αναφορά από τα όσα είχε πει ο Νίκος Φίλης όταν χαρακτήριζε τον κ. Κασσελάκη «Τραμπ» και «Μπέπε Γκρίλο»; αναρωτιούνταν πολλοί στο κόμμα.

Σε ερώτημα αν αυτές οι τοποθετήσεις σηκώνουν διαγραφές, συνεργάτες του κ. Κασσελάκη αποφεύγουν να τοποθετηθούν για την ώρα.

Ωστόσο οι Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος και ακόμη τέσσερις βουλευτές φαίνεται ότι συνυπογράφοντας αυτό το κείμενο άρχισαν και εκείνοι να μετρούν αντίστροφα μέχρι την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πολλοί προσδιορίζουν κατά πολύ νωρίτερα από το Συνέδριο.

Όσο κι αν το στρατόπεδο Κασσελάκη διακατέχεται από μια ευδαιμονία για το αποτέλεσμα της διάσπασης, η αλήθεια είναι ότι το κόμμα που παρέλαβε ο κ. Κασσελάκης έχει αρχίσει να μικραίνει όχι μόνο δημοσκοπικά πλέον, αλλά και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Με την ανεξαρτητοποίηση, τώρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χάνει δύναμη και πέφτει στους 45 βουλευτές.

Στο κείμενο της κ. Αχτσιόγλου υπογράφουν 7 βουλευτές που, όπως φαίνεται, όλοι τους βρίσκονται με το ένα πόδι έξω και τρεις από αυτούς έχουν αναλάβει και τομεάρχες.

Μπορεί να μην αποχώρησαν, αλλά μια πλειάδα στελεχών και βουλευτών προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από το σοκ της ομιλίας Κασσελάκη.

Αν επιλέξουν τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης, τότε ο αριθμός συνολικά σκαρφαλώνει στους 9, έναν μόλις βουλευτή μακριά από το ψυχολογικό όριο των 10 βουλευτών που μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους ΚΟ.

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν πως υπάρχουν ήδη βουλευτές που αν έβλεπαν να αναπτύσσεται δυναμική ανεξαρτητοποιήσεων, δεν θα δίσταζαν, παρότι έχουν αναλάβει τομεάρχες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, να ακολουθήσουν κι αυτοί.

Ήδη πολλοί εκτιμούν μετά τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο ότι ο αριθμός των βουλευτών αυτών μπορεί να φτάνει και τους 6.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα