Η αλήθεια του Χρυσοχοΐδη που ενοχλεί

Καμία κυβερνητική παρέμβαση δεν θα χρειαζόταν, αν οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών πανεπιστημίων προστάτευαν ως οφείλουν στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, αυτό που τους έχει εμπιστευτεί όχι η πολιτεία αλλά η ελληνική κοινωνία

Την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που εκτός από τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την αντιμετώπιση του προβλήματος των «αιώνιων», φοιτητών περιλαμβάνει και την πρόνοια καθιέρωσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό, στην κοινοβουλευτική αίθουσα δεν βρίσκονταν πολλοί βουλευτές, αυτό όμως δεν εμπόδισε την άνοδο της θερμοκρασίας. Αιτία μια αποστροφή του λόγου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που τόλμησε(;) να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο. Ποια ήταν η ενοχλητική αναφορά του; «Η ευθύνη του πρύτανη, δηλαδή η δυνατότητα και ικανότητα των πρυτανικών αρχών να εφαρμόσουν από μόνες τους, με διάρκεια, ένα σχέδιο προστασίας και ασφάλειας, δυστυχώς δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα», είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Ο πρότερος βίος δεν είναι υπέρ τους(…) Η συνήθειά τους να διευθύνουν, ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες βίαιες μειοψηφίες, δεν αποτελεί προσόν, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι κατά κάποιο τρόπο εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης θεωρώντας τη αναγκαίο κακό».

Αυτές οι ούτε 70 λέξεις έκαναν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη persona non grata στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Όχι βεβαίως γιατί ο υπουργός θέλει να καταργήσει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, όπως υποστηρίζουν μέλη συλλόγων ΔΕΠ. Ούτε γιατί ήταν «χυδαίες» –όπως χαρακτηρίστηκαν από μέρος του αντιπολιτευόμενου Τύπου– οι αναφορές Χρυσοχοΐδη προς τους πρυτάνεις.

Η δυσανεξία έχει, δυστυχώς, να κάνει με το γεγονός ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε αλήθειες που πονάνε. Διότι είναι απόλυτα αληθής η υπουργική υπόμνηση ότι «εδώ και δεκαετίες υπάρχει, σε σχεδόν σταθερή βάση, υπέρμετρη βία που ασκείται κατά καθηγητών, αλλά και φοιτητών, από ακραία στοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν και φοιτητές των σχολών».

Επίσης αληθής είναι και η διαπίστωση ότι η χυδαία διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη, έγινε γνωστή από «θριαμβευτική» ανάρτηση των δραστών και όχι από καταγγελία ή κινητοποίηση των πρυτανικών αρχών.

Ας μην κρυβόμαστε. Το λένε οι φοιτητές, το λένε οι πρυτάνεις, το παραδέχονται και οι ηγεσίες των δύο υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, που «σταυρώνονται»: ουδείς θέλει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια! Ούτε καν η ίδια η ΕΛ.ΑΣ., που έχει γίνει το… παιδί για όλες τις «δύσκολες» δουλειές. Όπως, όμως, έγινε και με την περίπτωση του ασύλου, καμία άρση του δεν θα χρειαζόταν, αν οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έκαναν το προφανές. Προστάτευαν, δηλαδή (στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου), αυτό που τους έχει εμπιστευτεί όχι η πολιτεία αλλά η ελληνική κοινωνία.

Φοβήθηκαν, όμως, να τα βάλουν με μία δράκα μπαχαλάκηδων που έχει μετατρέψει πανεπιστημιακούς χώρους σε γιάφκες παραγωγής και φύλαξης μολότοφ. Φοβήθηκαν ακόμη και το τηλέφωνο να σηκώσουν για να καλέσουν τις αρχές, όταν διαπίστωναν την τέλεση αυτόφωρων αδικημάτων στους χώρους που τελούν υπό τη διοικητική ευθύνη τους. Και τώρα φοβούνται το φάντασμα του «κακού χωροφύλακα», που δήθεν θα εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την ακαδημαϊκή έρευνα.

Αυτή την ενοχλητική αλήθεια είπε, τελικά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πιθανότατα όχι για να πείσει εκείνους που δεν τη γνωρίζουν, αλλά, όπως είπε αιώνες πριν ο Άγγλος ποιητής και ζωγράφος Γουίλιαμ Μπλέικ, για να υπερασπιστεί αυτούς που τη γνωρίζουν. Όσο για τους προοδευτικούς ινστρούχτορες που ενίστανται, ας δοκιμάσουν να υπηρετήσουν για μία φορά την αλήθεια, άσχετα ποιος τη λέει, ας αποπειραθούν να ταχτούν στο πλευρό της Δικαιοσύνης άσχετα για ποιον είναι υπέρ ή κατά. Ας μην το φοβηθούν. Στο κάτω-κάτω, η νουθεσία δεν βγήκε από το στόμα κάποιου βερμπαλιστή φιλελεύθερου, αλλά την εκστόμισε ο δολοφονημένος Αμερικανός ακτιβιστής Malcolm X, που στα χρόνια του δεν τον έλεγες και… «μητσοτακικό»!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα