Η δύσκολη «κολοκυθιά» με το ΔΝΤ

Μπορεί κυβερνητικοί παράγοντες επί σειρά ετών να έβαλαν κατά του ΔΝΤ, αλλά ο καιρός έχει όντως γυρίσματα και σήμερα στο Μαξίμου επικρατεί έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. Άλλωστε, όλα θα κριθούν στο επικείμενο Eurogroup το οποίο μπορεί είτε να σημάνει την επόμενη μέρα είτε μια ακόμα πιο ταραγμένη περίοδο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Επί της ουσίας στην κυβέρνηση θέλουν να ξεμπερδεύουν με το Tαμείο, το οποίο κατηγορούν για αλλεπάλληλα λάθη τα οποία επέβαλαν στη χώρα σκληρά μέτρα προς τη λάθος κατεύθυνση. Από την άλλη όμως είναι ίσως ο καλύτερος σύμμαχος στην παρούσα φάση.

Από τη Νέα Υόρκη έχουν κάνει σαφές πως ανεξαρτήτως των εξελίξεων υπάρχει η πρόθεση του ΔΝΤ να μείνει στην Ελλάδα ως τεχνικός σύμβουλος. Αυτό το σενάριο ικανοποιεί ιδιαιτέρως το Βερολίνο διότι σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα πιέζεται για σκληρά μέτρα αλλά χωρίς όφελος. Αν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα τότε πολύ απλά η συζήτηση για το χρέος παρά τα συμφωνηθέντα πάει περίπατο.

Το ΔΝΤ σε κάθε τόνο έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν προτίθεται να μπει στο πρόγραμμα αν πρώτα η Ευρώπη δεν πάρει απόφαση για το ελληνικό χρέος. Το είπε ο… παλιός αγαπημένος Πολ Τόμσεν, ο οποίος άφησε και ένα χρονικό περιθώριο μετά το επικείμενο Eurogroup, το είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρυ Ράις, το είπε και ο Έλληνας εκπρόσωπος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος μέσα στην ελληνική Βουλή.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο κ. Ψαλιδόπουλος είχε δηλώσει ότι αν δεν δοθούν έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη ή λίγες μέρες μετά, από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, τα μέτρα, τα οποία ζητά το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε αυτό δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα που έχει ήδη εγκρίνει κατ’ αρχήν τον Ιούλιο του 2017. Προσέθεσε ότι «το Ταμείο φυσικά θα είναι παρόν στις ανάγκες των μελών του, είτε είναι χώρες της Ε.Ε. είτε είναι η ίδια η Ελλάδα», καθώς δεν δρα ανεξάρτητα από τη θέληση των μελών του. «Τα μέλη του είναι αυτά που ζητάνε την ανάμειξή του και σε ποιο βαθμό», είπε, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στις διαβουλεύσεις που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος του ΕSΜ.

 

Τελειώνει ο χρόνος

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα δύο σκέλη του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και πως πλέον απομένει να ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους.

«Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε έγκριση του προγράμματος επί της αρχής. Η ενεργοποίησή του εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις, όπου έχουμε σημειώσει πολύ καλή πρόοδο, και το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ έχει θέσει αυτό το ζήτημα ξεκάθαρα στο τραπέζι σχετικά με το τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα για την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

«Ο χρόνος τελειώνει και ο Πολ (Τόμσεν) ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ σημαντική. Συνεπώς, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια επιτυχή κατάληξη, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους», συμπλήρωσε.

 

Το Βερολίνο

Οι πιέσεις πάντως δεν φαίνεται να αγγίζουν το Bερολίνο, όπου o νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Εδώ και εβδομάδες και ενώ οι σχετικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι εκπρόσωποί του απαντούν πάντα με τον ίδιο τρόπο σε σχετικές ερωτήσεις της «Ντόιτσε Βέλλε»: H Γερμανία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους της και οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Σε άρθρο της «Ντόιτσε Βέλλε» τονίζεται πως όσοι ήλπιζαν ή και πίστευαν ότι ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε θα είναι πιο διαλλακτικός στο ελληνικό ζήτημα δεν φαίνεται να δικαιώνονται μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, ο σοσιαλδημοκράτης διάδοχός του φαίνεται να κινείται προς το παρόν στην ίδια σκληρή γραμμή. Αυτό αφορά καταρχήν τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας στο πεδίο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Όπως σημειώνουν αναλυτές, λόγω του συχνά «αμαρτωλού» παρελθόντος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων της κρίσης –με μη τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και μονομερείς ενέργειες όπως το κοινωνικό μέρισμα– η εποπτεία αναμένεται να είναι πολύ πιο αυστηρή απ’ ό,τι υπήρξε στις υπόλοιπες χώρες που είχαν υπαχθεί σε παρόμοια προγράμματα στήριξης.

Σε αντίθεση με το ΔΝΤ που αξιώνει έναν αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης μέτρων ελάφρυνσης, η Γερμανία φέρεται να προτείνει έναν αυτόματο μηχανισμό «αναστολής» των μέτρων ελάφρυνσης, κάθε φορά που η Ελλάδα θα αποκλίνει από το συμπεφωνημένο δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Κοινώς, όταν δεν θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ή όταν δεν θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε θα μπαίνει αυτομάτως φρένο και στις ελαφρύνσεις.

Το θέμα πάντως για ακόμα μια φορά έθεσε και ο πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη το απόγευμα στη Σόφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η μη λήψη απόφασης για το χρέος ναρκοθετεί την ολοκλήρωση του προγράμματος. Πάντως από την κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει στους Ευρωπαίους πως μιας και οι προτάσεις του ΔΝΤ συνδέονται άμεσα με το χρέος αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει, τότε και η Αθήνα θα επανεξετάσει τα μέτρα αυτά.

Οι αμερικανικές πιέσεις δεν φαίνεται να αγγίζουν το Bερολίνο, όπου o νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά του κλειστά

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα