«Η ελληνική Δικαιοσύνη στήριξε το πραξικόπημα»

Χορήγηση ασύλου δόθηκε και με τη «βούλα» του ΣτΕ στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι. Ωστόσο αυτό προκάλεσε την οργή της Άγκυρας που εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας. 

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε:΅«Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε αυτούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είναι μία σκανδαλώδης απόφαση που προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα την χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό ο οποίος θα μπορεί πλέον να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Μάλιστα γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και πως ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.

Γίνεται δεκτός, δηλαδή, ο ισχυρισμός του πως δεν ανήκε στο κόμμα του Γκιουλεν «γιατί και αυτό (σ.σ εκτός απο τον Ερντογάν) αποσκοπεί στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας».

Μάλιστα στην πολυσέλιδη απόφαση γίνεται ειδική μνεία στη συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να της εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (σ.σ Τουρκία εν προκειμένω).

«Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ Τούρκου πιλότου ) στη χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και τη διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει εγνώριζε την οργάνωσή του».

Σημειώνεται ότι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται σε καθεστώς «περιορισμένης» ελευθερίας, ενώ ήδη σε 3 από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.

Ο Τούρκος Αξιωματικός, όμως, είναι ο πρώτος η υπόθεση του οποίου τελεσίδικησε σε πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα , όταν όμως το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία.

Ωστόσο ακόμα κι αν του χορηγηθούν, για να φύγει από τη χώρα θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα