Η Εθνική μας…. μοναξιά

Η βιτρίνα κάθε Ομοσπονδίας είναι η εθνική της ομάδα. Εκεί που μπαίνει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το ποδόσφαιρο μιας χώρας, με πολλή προσοχή, καθώς αυτό εκπέμπει λάμψη, αυτό προσελκύει, αυτό πουλάει και αυτό αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια που θα ενισχύσουν τη βάση.

Πέρασαν 14 χρόνια που η Εθνική ανδρών ποδοσφαίρου πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης κι έβγαλε όλους τους Έλληνες στους δρόμους, μικρούς-μεγάλους, πλούσιους-φτωχούς, άνδρες-γυναίκες-παιδιά. Δυστυχώς, οι διοικήσεις της ΕΠΟ δεν κεφαλαιοποίησαν τη μεγάλη επιτυχία, δεν φρόντισαν ν’ αφήσουν κάτι στις επόμενες γενιές. Στον αντίποδα. Δεν είχαν τη σύνεση, το πάθος, τον επαγγελματισμό ν’ αξιοποιήσουν την Εθνική Ελλάδος. Με τις λογικές τους σύντομα τη στραπατσάρισαν και την οδήγησαν στην απαξία. Δύσκολο είναι να φθάσεις ψηλά, αλλά ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνεις εκεί.

Η γαλανόλευκη, μετά το Μουντιάλ του 2014, έχασε την επαφή με τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κατέρρευσε κατά τρόπο εκκωφαντικό. Για να στήσεις ένα ποδοσφαιρικό οικοδόμημα από το οποίο θα προκύψουν τα μεγάλα ταλέντα, αυτά που θα στελεχώσουν την Εθνική ανδρών, και για να έχει αυτή διακρίσεις, απαιτείται προγραμματισμός, μεράκι, αλλά κυρίως σχέδιο και δουλειά. Με ευχές και τύχη δεν έρχονται τα αποτελέσματα.

Η εποχή Σκίμπε στην Εθνική ανδρών ανέβασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από τον πάτο του βαρελιού. Κανείς προπονητής δεν έχει όμως το μαγικό ραβδάκι. Ακόμη και ο Ότο Ρεχάγκελ έπρεπε να επιβάλει σκληρούς όρους, δύσκολους για τα ελληνικά δεδομένα, όμως όταν γνωρίζεις τι εστί εθνική ομάδα και τι επιπτώσεις μπορεί να φέρουν οι επιτυχίες της, λες αβίαστα…. «ναι σε όλα».

Ο Μίκαελ Σκίμπε σε καμία περίπτωση δεν ήταν Ότο Ρεχάγκελ, αλλά (συ)μάζεψε τα κομμάτια της Εθνικής. Η πρόκριση στα τελικά του παγκοσμίου Κυπέλλου όμως δεν ήλθε, η ελληνική παρουσία στα γήπεδα της Ρωσίας έμεινε όνειρο απατηλό, κι έτσι η αποκαθήλωση άρχισε. Η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στα προκριματικά πίσω από το Βέλγιο που εντυπωσίασε στο Μουντιάλ, είχε προσφέρει ελπίδα πως η Ελλάδα επιστρέφει. Κατάφερε να αφήσει εκτός νυμφώνος τη Βοσνία, γνώρισε μόλις μία ήττα στα 10 επίσημα ματς, οπότε η αντεπίθεση είχε βάσεις να συνεχιστεί. Στα play off ωστόσο βρέθηκε στον δρόμο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος η Κροατία, μετέπειτα φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αποκλεισμός ήλθε φυσιολογικά. Αλλά οι ήττες μέχρι και από τα νησιά Φερόες στο «Καραϊσκάκη» ήταν μια κακή ανάμνηση και μόνο. Από τα 7 γκολ στα 10 παιχνίδια και την προτελευταία θέση στον όμιλο να κερδίζεται στη διαφορά τερμάτων, η Εθνική έφθασε στα 17 γκολ και στη δεύτερη θέση μια διοργάνωση μετά. Η νέα τάξη πραγμάτων αποφάσισε ν’ ανανεώσει τη συνεργασία της με τον Γερμανό τεχνικό. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος και οι συνεργάτες του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Σκίμπε με τη σύμφωνη γνώμη και των διεθνών.

Οι όροι… αποτυχίας, όμως ήταν βέβαιο πως θα ωθούσαν την Εθνική ξανά στην κατρακύλα. Η εμβόλιμη διοργάνωση του Nations League, όπου οι αντίπαλοι της ελληνικής ομάδας ήταν τόσο βατοί ώστε να φαντάζει φαβορί για την πρωτιά, είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Όπως έστρωσε όμως η ΕΠΟ, κοιμήθηκε η Εθνική.

Η προετοιμασία του ελληνικού συγκροτήματος για τις υποχρεώσεις του στο Nations League, ήταν…. άκρως ακατάλληλη. Προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει Φινλανδούς και Ούγγρους, η ΕΠΟ προγραμμάτισε για την Εθνική φιλικά με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο σε Σεβίλλη και Ζυρίχη αντίστοιχα, ενώ είχε κλείσει και αγώνα προετοιμασίας με το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ματαιώθηκε μετά το επεισόδιο της αρπαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους. Στην ΕΠΟ φαίνεται ότι είχαν λόγους να γυρίζουν την Εθνική ανά την Ευρώπη με αντιπάλους ομάδες εκτός Ευρώπης.

Για οικονομία ο Γραμμένος και η παρέα του αποφάσισαν αρχικά να μην ανανεώσουν το συμβόλαιο του συνεργάτη του Σκίμπε, Κώστα Τσάνα. Ο Γερμανός όμως είδε το ποτήρι της οργής να ξεχειλίζει και αντέδρασε. Έτσι, με τα χίλια ζόρια κράτησε τον βοηθό του. Αυτά τα δείγματα γραφής όμως επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία όλων.

Το μόνο που οι παίκτες έβλεπαν ήταν ολόκληρη κουστωδία παραγόντων σε κάθε εκτός έδρας παιχνίδι. Χωρίς να έχουν δουλειά, μέλη που δεν μετείχαν στην αποστολή την ακολουθούσαν με τέτοια συχνότητα, που η Εθνική φάνταζε αντί για ομάδα, γραφείο ταξιδίων.

Την ώρα που το χρήμα έρεε άφθονο στην ΕΠΟ, ο Σκίμπε είδε τις αποδοχές του να μειώνονται από 560.000 ευρώ τον χρόνο σε 380.000 ευρώ ετησίως με μπόνους πρόκρισης στο Euro στις 200.000 ευρώ. Κούρεμα και των γονέων, δηλαδή. Με την καρέκλα του να τρίζει στο πρώτο αποτυχημένο αποτέλεσμα και τη δήλωση του Άγγελου Αναστασιάδη πως όλα πήγαν καλά με την περιπέτεια υγείας της γυναίκας του και ότι θα μπορεί να εργαστεί από τον Νοέμβριο, ο Γερμανός άρχισε να ψάχνει τους όρους του συμβολαίου του.

Χωρίς στηρίγματα ο Σκίμπε επεχείρησε να κάνει απερίσπαστος όσο μπορούσε τη δουλειά του. Στην πρώτη αναποδιά ωστόσο η πόρτα της εξόδου άνοιξε.

Πολιτική με το γήπεδο

Σαν να μην έφθαναν όλα τ’ άλλα, η ΕΠΟ άρχισε να κάνει πολιτική με την έδρα της Εθνικής. Το «Καραϊσκάκη» έγινε ξαφνικά κόκκινο πανί κι ας ήταν ποδοσφαιρικό γήπεδο. Η μετακόμιση στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας δεν φάνταζε μόνιμη, καθώς το μυαλό του Βαγγέλη Γραμμένου ήταν στην πόλη του, τη Θεσσαλονίκη. Έτσι ξαφνικά η Εθνική αποφασίστηκε να πάει στην Τούμπα. Τα όσα συνέβαιναν όμως στο ελληνικό πρωτάθλημα λειτούργησαν αποτρεπτικά. Η αντιπαράθεση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ υπήρχε ο κίνδυνος να μεταφερθεί στην Εθνική, και μπροστά σε αυτό το δεδομένο το φιλικό με την Ελβετία, που είχε προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου στην Τούμπα, έγινε τελικά στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Το ΟΑΚΑ δεν ήταν άδειο μόνο στο φιλικό με τους Ελβετούς, αλλά και στα παιχνίδια που ακολούθησαν για το Nations League με την Ουγγαρία τον Οκτώβριο και στη συνέχεια τη Φινλανδία και την Εσθονία τον Νοέμβριο. Όχι τυχαία. Για να μαζέψεις τον κόσμο χρειάζεται στρατηγική. Η ΕΠΟ στο κομμάτι αυτό έχει μείνει στην ίδια τάξη. Το δυστύχημα είναι πως δεν κάνει καν προσπάθεια. Μάλλον οι αρμόδιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν αρκούν τα ταξίδια, οι αποζημιώσεις, οι επιτροπές για να είναι ικανοποιημένοι. Γιατί όταν δεν ασχολείσαι με την Εθνική με τον τρόπο που πρέπει, τότε η κατρακύλα θα είναι τέτοια που οι αρνητικές επιπτώσεις θα συνταράξουν ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Τα τηλεοπτικά και τα διαφημιστικά δικαιώματα δεν έρχονται τιμής ένεκεν. Κανείς δεν πετάει τα λεφτά του. Όμως για κάποιους αυτά δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά τους.

Η έδρα της Εθνικής ανδρών για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020 διεκδικείται από Ηράκλειο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το Παγκρήτιο στάδιο Ηρακλείου θεωρείται δεδομένο ότι θα υποδεχθεί κάποιους αγώνες της Εθνικής. Μπορεί να… προλάβει και η Τούμπα πριν γκρεμιστεί. Στη δε Αθήνα υπάρχει πάντα διαθέσιμο το Ολυμπιακό Στάδιο. Στην Πάτρα υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει διεθνές αεροδρόμιο ώστε να χρησιμοποιηθεί το Παμπελοποννησιακό. Η ΕΠΟ δεν πρόκειται να δηλώσει ένα γήπεδο, αλλά όσα περισσότερα μπορεί εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Έχει τους λόγους της.

Άγγελος με κομμένα φτερά

Στην αλλοπρόσαλλη λογική της η ΕΠΟ δεν περίμενε να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της Εθνικής στο Nations League, αλλά στη λογική του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» άλλαξε προπονητή.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που έγινε στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε η τεχνική ηγεσία της Εθνικής ανδρών να δοθεί στον Άγγελο Αναστασιάδη. Μόνο που αποφάσισε να δώσει τις τύχες στον Άγγελο με… κομμένα τα φτερά. Γιατί η ΕΠΟ τού έκανε συμβόλαιο ενός χρόνου –προφανώς δεν… μπορούσε να του κάνει εξάμηνο– με τα μισά σχεδόν χρήματα από αυτά που έδινε στον Σκίμπε.

Με αυτές τις λογικές ο Αναστασιάδης θα πάει στις 2 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο, όπου θα διενεργηθεί η κλήρωση για τον καταρτισμό των προκριματικών ομίλων του Euro 2020, το οποίο θα έχει επετειακό χαρακτήρα επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών της διοργάνωσης και οι αγώνες του θα φιλοξενηθούν σε 13 χώρες.

Οι 55 συμμετέχουσες εθνικές ομάδες θα χωριστούν σε δέκα ομίλους των πέντε και έξι ομάδων, από τους οποίους στην τελική φάση θα προκριθούν οι 20, ενώ άλλες 4 θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στα τελικά μέσω της νέας διοργάνωσης, του UEFA Nations League.

Το πουλάκι του Nations League πέταξε για την Ελλάδα, η οποία πλέον θα κυνηγήσει ένα από τα 20 εισιτήρια που έμειναν μέσω των προκριματικών του EURO. Στόχος που πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί.

Η Εθνική –μετά την ολοκλήρωση του Nations League– βρίσκεται στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να υπερκεράσει ισχυρότερους αντιπάλους.

Δηλαδή, η ομάδα που τερμάτισε πίσω από τη Φινλανδία και την Ουγγαρία, που έχασε στην έδρα της από την Εσθονία (η οποία, υποβιβάστηκε στη League D στο Nations League) θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά ανώτερες από τις προαναφερθείσες αντιπάλους. Ώστε να κατακτήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον όμιλό της και να βρεθεί στα τελικά του EURO 2020

Η απόφαση για την πρόσληψη του Αναστασιάδη ήταν ομόφωνη από την ΕΠΟ, αλλά ήδη η ήττα από την Εσθονία στο ΟΑΚΑ παρασυζητήθηκε. Οι άστοχες επιλογές, η κακή διάθεση, ο εκκλησιασμός των εννέα από την 23άδα που χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους στον αγώνα, οι δηλώσεις… όλα φταίνε. Μέχρι ότι μίλησε στο κινητό κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Γι’ αυτό προφανώς ήλθε η ήττα από τους Εσθονούς.

Μάλλον κάποιοι άκουσαν ότι ο Αναστασιάδης δεν θέλει παράγοντες στα πόδια του και αποφάσισαν ως αφεντικά να του κόψουν τα φτερά. Για να μάθει να λέει ότι δεν θέλει στο ξενοδοχείο της Εθνικής μέλη του Δ.Σ.. Δεν είναι και Ρεχάγκελ να έχει τέτοιες απαιτήσεις.

Εξάλλου, Έλληνας προπονητής είναι. Δεν τον συμφέρουν οι συγκρούσεις, γιατί στην Ιερουσαλήμ θα κατοικεί και μετά την καριέρα του στην Εθνική…

 

Το μοιραίο λάθος

Η διοίκηση του Βαγγέλη Γραμμένου κατάφερε κάτι μοναδικό στην ιστορία της ΕΠΟ. Να έχει για την ίδια περίοδο δύο προπονητές στην Εθνική ανδρών. Γιατί μπορεί ο Άγγελος Αναστασιάδης να κάθεται στον πάγκο, μπορεί να έστειλε τις κλήσεις των ξενιτεμένων για τα παιχνίδια του Nations League χωρίς να έχει υπογράψει συμβόλαιο, αλλά η αντίστοιχη σύμβαση του Μίκαελ Σκίμπε παρέμενε ισχυρή.

Ο Γερμανός προπονητής, εφόσον η ΕΠΟ δεν μερίμνησε να βάλει όρο στο συμβόλαιό του να έχει τη δυνατότητα διακοπής σε περίπτωση πρόωρου αποκλεισμού χωρίς αποζημίωση, χόρεψε όπως ήθελε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Ο Σκίμπε πάτησε πάνω στο συμβόλαιό του και πήρε αυτό που ήθελε. Ήταν δικαίωμά του να πάρει την αποζημίωση που προβλεπόταν μέχρι τη λήξη του και σε περίπτωση που έφθανε στη FIFA η δικαίωση ήταν δεδομένη και με το παραπάνω, πόσω μάλλον όταν ως προπονητής αντικαταστάθηκε στον… αέρα.

Η ΕΠΟ τελείωσε τον Γερμανό πριν καν η εθνική μας ομάδα εξαντλήσει τις πιθανότητες πρόκρισης στο Nations League!! Αυτό ίσως ήταν και το μοιραίο της λάθος. Λειτούργησε δε τόσο ερασιτεχνικά, που δεν φρόντισε στο νέο συμβόλαιο που είχε κάνει στον Σκίμπε, ν’ ακολουθήσει τους όρους του παλιού της προηγούμενης διοίκησης, με βάση το οποίο ο αποκλεισμός έφερνε και λύση του.

 

Έδιωξε τον κόσμο

Τα αρνητικά ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων σε αγώνες της Εθνικής, με παρουσία φασιστών στις κερκίδες που καίνε σημαίες άλλων κρατών, καταγράφεται ως κατήφορος χωρίς τέλος για τη γαλανόλευκη.

Η Εθνική ανδρών έπαιξε σε άδειο γήπεδο, όπως και η Εθνική ελπίδων στο μπαράζ με την Αυστρία στην Τούμπα, όπου επίσης το ματς θύμιζε ότι γινόταν κεκλεισμένων των θυρών. Για την προσέλευση κόσμου απαιτείται στοιχειώδης επικοινωνιακή πολιτική. Εκεί που η Ομοσπονδία όχι απλά χωλαίνει, αλλά αγγίζει τον πάτο.

Ακόμη και στην παρουσίασή του, ο Άγγελος Αναστασιάδης φάνταζε ως ο φτωχός συγγενής. Στην αίθουσα που συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΠΟ στο Πάρκο Γουδή, εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τον πρόεδρο Βαγγέλη Γραμμένο, μίλησε και σχεδόν…. φυγαδεύτηκε, εγκαινιάζοντας μια ιδιαίτερα κακή σχέση με τα ΜΜΕ.

Στοιχειωδώς η Ομοσπονδία που δαπανά τεράστια ποσά για το παραμικρό, έπρεπε να διοργανώσει την παρουσίαση του νέου προπονητή σε ένα ξενοδοχείο και να την πλαισιώσει από πακέτο μέτρων στήριξης, πόσω μάλλον όταν μετά από 17 χρόνια ανέθεσε τις τύχες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε Έλληνα. Η δε διοίκηση έπρεπε να είναι σύσσωμη παρούσα για να δείξει τη στήριξή της, και όχι να έχει συμμετοχή μόνο στα ταξίδια.

Αυτή η ΕΠΟ κατάφερε να διώξει τους φιλάθλους από την εθνική ομάδα. Για να χτίσεις ξανά τη σχέση του παρελθόντος είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για το γκρέμισμα οι συνθήκες ήταν απλές…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα