Η Εθνική, οι μανατζαραίοι, ο Άγγελος και οι απειλές και τα διχασμένα αποδυτήρια

Τη νίκη πολλοί αγάπησαν και αρκετοί έσπευσαν να την υιοθετήσουν. Την ήττα, όμως, όλοι αρνήθηκαν και έτρεξαν να απομακρυνθούν. Από το δόγμα δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Εθνική ομάδα και όσα ακολούθησαν την ήττα στο Τάμπερε από τη Φινλανδία. Ο στόχος της πρώτης θέσης στο Nations League πήγε περίπατο. Όχι πως ήρθε η καταστροφή, διότι και άλλες εθνικές ομάδες τα πήγαν άσχημα στη διοργάνωση. Ούτε βέβαια σημαίνει κάτι από μόνη της η ήττα στη Φινλανδία. Εκεί έχουμε χάσει και άλλες φορές. Με σαφώς ποιοτικές ομάδες.

Για παράδειγμα, στον δρόμο προς την πρόκριση του Κυπέλλου Εθνών 1980 η Ελλάδα ηττήθηκε 2-0 από τους Φινλανδούς. Στην πρεμιέρα του Ότο Ρεχάγκελ στον ελληνικό πάγκο γνωρίσαμε τη συντριβή με 5-1. Το πρόβλημα είναι η εικόνα της Εθνικής. Όποιος επιχειρεί να την παρακολουθήσει είτε στο γήπεδο είτε διά τηλεοράσεως νομίζει ότι κάποια στιγμή φτάνει στα ρουθούνια του μυρωδιά νοσοκομείου. Μοιάζει άρρωστη η κατάσταση και γι’ αυτό προσπαθούν όλοι να αποποιηθούν οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο Κώστας Κατσουράνης στάθηκε στις διαφορές που έχουν οι διεθνείς από τις κόντρες των συλλόγων τους. Σε ένα βαθμό έχει δίκιο, αν και η κατάσταση δεν μοιάζει με εκείνη του 2008 όταν στο Euro η Εθνική πήγε σαν ραγισμένο παρμπρίζ αυτοκινήτου από την πέτρα που πέταξε στο πρωτάθλημα ο Ρόμαν Βάλνερ και η υπόθεσή του.

Από τον διασυρμό στο Ζάγκρεμπ γίνεται λόγος για τις παρεμβάσεις των ατζέντηδων στις επιλογές του Μίκαελ Σκίμπε. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Γερμανός κατηγορήθηκε ότι άγεται και φέρεται από τους μανατζαραίους που εκπροσωπούν τους διεθνείς παίκτες. Ως επιχείρημα χρησιμοποιούν πολλοί την περίπτωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ συνεργαζόταν για χρόνια με τον Παύλο Μπακάλη. Στην Εθνική, όμως, κλήθηκε όταν κυκλοφόρησε η πρόθεσή του να υπογράψει στον Πολ Κουτσολιάκο με τις γνωστές διασυνδέσεις στη γερμανική αγορά.

Οι παίκτες, βέβαια, είναι μοιρασμένοι! Πράγματι, ο ομογενής ατζέντης έχει την εκπροσώπηση των περισσοτέρων, ενώ συμμετείχε και σε κάποιες μεταγραφές, όπως εκείνη του Γιώργου Τζαβέλα στην Αλάνια Σπορ. Σε αυτή την υπόθεση, όμως, λέγεται ότι έπαιξε ρόλο και η Ασπασία Σουλούκου, αδελφή της Λίνας και δικηγόρος αρκετών παικτών, κυρίως όσων είχαν στο παρελθόν διαφορές με τον Παναθηναϊκό.

Το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι τι μέτρα έλαβαν από την ΕΠΟ. Τι έπραξαν ο υπεύθυνος των Εθνικών Ομάδων, Ζήσης Βρύζας και τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής. Και δεν εννοούμε τη λύση της συνεργασίας με τον Σκίμπε που επισημοποιήθηκε την Πέμπτη. Μιλάμε για όσα όφειλαν να κάνουν νωρίτερα για να μη φτάσουν στον πάτο του βαρελιού. Ειδικά ο άλλοτε διεθνής επιθετικός, ο οποίος αποτελούσε και τον συνδετικό κρίκο. Στα αποδυτήρια ακούγεται πως οι διεθνείς δεν του δίνουν και ιδιαίτερη σημασία. Αν και με τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης από το 2004 θα έπρεπε να εμπνέει τους παίκτες. Να τους δίνει όραμα. Κάτι η γενικότερη στάση του και η αδιαφορία του, κάτι η περιπέτειά του με την επιταγή του σε κύκλωμα τοκογλύφων, ο Βρύζας έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν τον βοήθησαν ούτε οι φαβορίτες που αποτέλεσαν θέμα συζήτησης κατά τη διπλή αποστολή της Εθνικής σε Ταλίν και Βουδαπέστη για τα ματς με Εσθονία και Ουγγαρία στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής δεν χρειάζεται να πούμε εμείς κάτι. Τα λένε όλα οι ενέργειές τους. Ο Κώστας Βρακάς της ΕΠΣ Ηπείρου έβαλε στόχο την απομάκρυνση του Κώστα Τσάνα επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να παραστεί σε σεμινάριο προπονητών που διοργάνωσε ο πρώτος. Αρχικά ο Γιαννιώτης παράγοντας τα κατάφερε, αλλά στην πορεία οι πιέσεις του Σκίμπε και διαφόρων άλλων στον Ευάγγελο Γραμμένο επανέφεραν τον Τσάνα στο επιτελείο της Εθνικής. Ο Βρακάς έφτασε στα πρόθυρα της έκρηξης και σε Ταλίν και Βουδαπέστη έκανε δύσκολη τη ζωή του Γερμανού τεχνικού. Μπροστά στα μάτια των διεθνών. Άλλος ένας λόγος να χαθεί η εκτίμηση για τον προπονητή. Μέχρι που η ήττα στο Τάμπερε ολοκλήρωσε τη θητεία του «τζέντλεμαν», κατά τον Γραμμένο.

Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε στην πορεία αφορούσε στη μετακόμιση των παικτών από τη Βουλιαγμένη στη λεωφόρο Συγγρού. Η ΕΠΟ δέχθηκε καλύτερη προσφορά και άλλαξε ξενοδοχείο. Οι διεθνείς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά η Ομοσπονδία σκέφτηκε το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Άλλη μία περίπτωση που οδήγησε στο πάγωμα των σχέσεων. Λεπτομέρεια θα πει κάποιος, αλλά όταν μιλάμε για ποδοσφαιριστές, ακόμα και έτσι μπορεί να προκληθεί χάσμα.

Άλλοι πόλοι

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τους δύο πόλους που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα αποδυτήρια. Εντελώς ξαφνικά φαίνεται ότι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Κώστας Μανωλάς μοιάζουν με την Ανατολή και τη Δύση. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλοι διεθνείς προτιμούν τη χαραυγή, κάποιοι το ηλιοβασίλεμα. Θέλετε κι άλλα για την εικόνα της Εθνικής;

Το χατίρι του Ιβάν

Όσο για την επόμενη μέρα, ο Άγγελος Αναστασιάδης καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες όσων αποδέχθηκαν τη σκέψη που είχε ο Ιβάν Σαββίδης για την αξιοποίηση του 65χρονου προπονητή. Διότι αναφέρθηκαν όλοι στην ομόφωνη έγκριση της εισήγησης που έκανε στην Εκτελεστική Επιτροπή ο πρόεδρος της ΕΠΟ, αλλά αποτελούσε κοινό μυστικό ότι το μπλοκ του Βορρά είχε υιοθετήσει την επιθυμία που εξέφραζε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ για την αποκατάσταση του Άγγελου. Έστω και με συμβόλαιο έως και τα προκριματικά του επόμενου Euro.

Τάσεις φυγής

Ο Αναστασιάδης είναι έμπειρος. Έχει πολλές συμπάθειες. Αλλά και αρκετοί τον θεωρούν παρωχημένο για την Εθνική. Με ξεπερασμένες μεθόδους. Γι’ αυτό και έχουν αρχίσει οι διαρροές που θέλουν κάποιους διεθνείς να εκφράζουν τάσεις φυγής. Στα social media μπαίνουν μέχρι και στοιχήματα από δημοσιογράφους που έχουν καλές σχέσεις με μάνατζερ, αλλά και παίκτες. Άρα, οι διαρροές έχουν υπόβαθρο. Ίσως γι’ αυτό και οι φίλοι του Μακεδόνα τεχνικού έσπευσαν να τον στηρίξουν ξεκάθαρα. Καλή ώρα όπως ο Βασίλης Βέργης.

«Αν υπάρχει διεθνής παίκτης που έλεγε “με Άγγελο, φεύγω”, τότε στο… καλό και να μας γράφει», ανέφερε στην τελευταία σελίδα της «Live Sport». Ίσως τελικά φύγουμε από τη διετία των ατζέντηδων που την καταγράφουμε με κάθε λεπτομέρεια. Ενδεχομένως να βρισκόμαστε από την Πέμπτη στην εποχή των φίλων Αναστασιάδη. Όπως και να ’χει, το ζητούμενο είναι η επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Εθνική και όχι οι εξυπηρετήσεις φίλων, γνωστών και μανατζαραίων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα