Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας πρώτος στόχος του ΟΗΕ

Την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον κόσμο και την προώθηση της «πράσινης» οικονομίας θα πρέπει να θέσει ως πρώτο στόχο του ο ΟΗΕ μέχρι το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέταξε τη σχετική έκθεση υπό την προεδρία των ηγετών της Βρετανίας, της Ινδονησίας και της Λιβερίας.

Σύμφωνα με την έκθεση που υποβλήθηκε σήμερα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ο αγώνας κατά των ανισοτήτων και της διαφθοράς, η πρόληψη των συγκρούσεων και η καλή διακυβέρνηση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις «για να πιστέψουμε ότι είναι εφικτός ένας καλύτερος κόσμος».

Οι νέοι στόχοι θα πρέπει να οριστούν επακριβώς και να επικυρωθούν από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του Οργανισμού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτικοί. Στην έκθεση διαπιστώνεται επίσης ότι στα 13 τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε η γρηγορότερη μείωση της φτώχειας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ωστόσο μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα.

Εκτός από την εξάλειψη της φτώχειας, η έκθεση θέτει ως στόχους την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφική ασφάλεια και την πρόσβαση στο νερό. Στο κείμενο τονίζεται ότι θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας και μια ισόρροπη ανάπτυξη, να δοθεί έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να προστατευθεί η βιοποικιλότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα