Η Φώφη εξαφανίζει το «Ανδρέας Παπανδρέου» από την Χαριλάου Τρικούπη

Πρώτα έβαλε λουκέτο στο «ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου» και τώρα ιδρύει το Ινστιτούτο για την Σοσιαλδημοκρατία, δίχως να υπάρχει το όνομα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

Το 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μία από τις τελευταίες αποφάσεις του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε την εντολή για την ίδρυση ενός think tank, το οποίο θα λειτουργούσε ως πολιτικό εργαστήρι με στόχο να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. Το ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου (Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών ) γνώρισε μεγάλες πιένες επί Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, ακόμη και επί Ευάγγελου Βενιζέλου, έβαλε λουκέτο τον Φεβρουάριο επί Φώφης Γεννηματά.

Η βασική δικαιολογία για το λουκέτο στο ΙΣΤΑΜΕ ήταν τα οικονομικά προβλήματα και τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί. Μάλιστα η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ επικαλείται μία ρήση του αείμνηστου καθηγητή Αντώνη Βγόντζα προς την Φώφη Γεννηματά ότι «αυτό το πράγμα δεν περπατάει πλέον». Βέβαια ο καθηγητής έχει αποδημήσει εις κύριον και ουκ ολίγοι αντιφρονούντες ισχυρίζονται πως δεν είναι αλήθεια ότι ο Αντώνης Βγόντζας πρότεινε λουκέτο στο ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου.

Στην ιστορία πέρασε το think tank που γνώρισε πιένες επί Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, μέχρι και επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου

Τέλος πάντων, αυτά έγιναν στο παρελθόν. Τώρα το ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο να εγκαινιάσει ένα νέο think tank με τον τίτλο «Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία», το οποίο όπως τονίζουν «θα είναι ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της προοδευτικής πολιτικής σκέψης. Στην παρούσα φάση, θα αναδεικνύονται θέματα όπως το κοινωνικό κράτος και την ψηφιακή εποχή, εν μέσω της πανδημίας». Το συγκεκριμένο εγχείρημα, γίνεται στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων Ευρωπαϊκών, αλλά και παγκόσμιων ινστιτούτων. Στόχος είναι να ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος, να αξιοποιεί και να προάγει την επιστημονική γνώση και επεξεργάζεται προτάσεις για τη δικτύωση πολιτικών και επιστημονικών φορέων. Επίκεντρο θα είναι ο άνθρωπος και η κοινωνία του 21ου αιώνα.

Μάλιστα σήμερα έγινε η πρώτη συνάντηση του Δ.Σ., ώστε και επισήμως πλέον να εγκαινιαστεί το εγχείρημα που επί μήνες έχτιζαν τα στελέχη, με επικεφαλής την πρώην βουλευτή του κόμματος και καθηγήτρια πανεπιστημίου, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Επιστημονικός διευθυντής έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπούλιας που κατέχει το know-how παρόμοιων δικτύων. Σημειώνεται πώς το ΙΝΣΟΣΙΑΛ, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και στόχος της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά. Το όραμα της Τρικούπη είναι να καταφέρει να συνδεθεί με τα ευρωπαϊκά Friedrich Naumann Foundation και Federation of European Progressive Studies.

Πλέον όλοι κατάλαβαν ότι τελικά ο βασικός λόγος που το ΙΣΤΑΜΕ έβαλε λουκέτο ήταν η απόφαση της κ. Γεννηματά να αποσυνδεθεί το ΚΙΝΑΛ σε ότι έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα εάν τώρα αντιλαμβάνεται το τεράστιο ατόπημα της. Επίσης αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι από το νέο Ινστιτούτο του ΚΙΝΑΛ, το ΙΝΣΟΣΙΑΛ, απουσιάζει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατά το παρελθόν στην προεδρία του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκαν ο Κώστας Καρτάλης, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Ηλίας Μόσιαλος, η Μαριλένα Κοππά, ο Χρήστος Δερβένης, ενώ από τα Δ.Σ. κατά καιρούς πέρασαν ο Νίκος Παπανδρέου, ο αείμνηστος Νίκος Θέμελης, μέχρι και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα