Η κακοκαιρία θα φέρει και τη γρίπη

Ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον ιό της γρίπης συστήνουν οι υγειονομικές αρχές, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ο συγχρωτισμός λόγω των εορτών, ευνοούν την εξάπλωσή του.

Αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, αλλά και των εποχικών ιώσεων -σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις- αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθώς μπαίνουμε στον μήνα της αναμενόμενης έξαρσης του νοσήματος. Παράλληλα, όμως, υπάρχει και η πτώση της θερμοκρασίας, εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επιπλέον επιβάρυνση επιφέρει και ο συνωστισμός των εορτών, που κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μεγαλύτερου αριθμού κρουσμάτων, ενώ μέχρι σήμερα η γρίπη κινούνταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, από γρίπη οδηγήθηκε στο θάνατο ένας άνθρωπος 61 ετών, ο οποίος ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν ήταν εμβολιασμένος κατά του ιού, ενώ ακόμη τρεις ασθενείς εισήχθησαν με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εξαιτίας επιπλοκών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χαρακτηρίζει χαμηλή τη δραστηριότητα της γρίπης, με βάση τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες του μέχρι την προτελευταία εβδομα΄δα του Δεκεμβρίου. Μένει να αποδειχθεί εάν αυτό θα συνεχιστεί. Οι επιστήμονες τρέφουν ελπίδες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς φέτος υπήρξε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους προληπτικούς εμβολιασμούς.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα, πάντως, δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Έχει αποδειχθεί ότι οι εποχιακές εξάρσεις της γρίπης καταγράφονται κάθε χρόνο, περίπου μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση της πρώτης περιόδου ψύχους με την έλευση του χειμώνα. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας συμβάλλει στην έναρξη της επιδημίας της γρίπης κι αυτό έχει αποδειχθεί και μέσα από επιστημονική μελέτη, η οποία έδειξε ότι τα σταγονίδια από το φτάρνισμα, τα οποία περιέχουν αιωρούμενα σωματίδια και ιούς, μπορεί να εξαπλωθούν πιο εύκολα σε κρύα και ξηρή ατμόσφαιρα. Ο ξηρός αέρας απορροφά την υγρασία από τα σωματίδια, τα συρρικνώνει και τα βοηθά να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα, ταξιδεύοντας μαζί του σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης