«Η λέξη “γιαούρτι” είναι τουρκική, δεν χωράει αμφιβολία»

Αφορμή για το νέο ξέσπασμα των media ήταν η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που δικαίωσε την ελληνική εταιρείας ΦΑΓΕ, απαγορεύοντας στον Τούρκο επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της εταιρείας Chobani να πουλάει στην αγορά γιαούρτι με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι». Ο Χαμντί Ουλουκάγια θεωρείται μάλιστα, και ένας από τους δέκα πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ και όπως λένε τα τούρκικα δημοσιεύματα η υπόθεση θα λυθεί στα δικαστήρια καθώς ο Τούρκος έγινε «τούρκος» με την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.

Τόσο στην έντυπη μορφή της όσο και στα διαδικτυακά sites, hurriyet.com.tr και hurriyetdailynews.com καταπιάστηκαν με το ίδιο θέμα θέλοντας να δικαιώσουν τη χώρα τους και να πείσουν ότι το γιαούρτι έχει καταγωγή από την Τουρκία. «Δεν υπάρχει άλλος λαός που καταναλώνει τόσο πολύ γιαούρτι όσο οι Τούρκοι», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και επικαλούμενος το βιβλίο του δημοσιογράφου και γευσιγνώστη Αρτούν Ουνσάλ αναφέρει ακόμα τα εξής: «Οι Τούρκοι είναι τόσο “δεμένοι” με το γιαούρτι, που θα μπορούσαν να τους αποκαλούν “λαό του γιαουρτιού”!». Μάλιστα, ο ίδιος επικαλείται πως πάρα πολλά τουρκικά πιάτα έχουν ως βασικό συστατικό το γιαούρτι, ενώ αναφέρει ακόμα ότι: «Η Chobani ήταν έτοιμη να προωθήσει και το προϊόν “ελληνικό τζατζίκι”, από τη στιγμή που η λέξη έρχεται από την Περσία».

«Η λέξη ”γιαούρτι” είναι τουρκική, δεν χωράει αμφιβολία. Ωστόσο στις ΗΠΑ, πριν από 50 χρόνια που μπήκε στην αγορά το γιαούρτι, το ελληνικό ήταν εκείνο που έκανε πρώτο την εμφάνισή του και όχι το δικό μας. Τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γιαούρτι μας και δεν μπορούμε να τονίσουμε πως η λέξη μας ανήκει. Πάνω από όλα η δική μας κουζίνα δεν έχει λάβει τη διεθνή θέση που την αξίζει, όπως έχει συμβεί με την ιταλική και την ελληνική κουζίνα», καταλήγει το δημοσίευμα της Hurriet.  

  

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα