Η Moody’s ανησυχεί μόνο για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης

Θετικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία για ανάκαμψη και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Αυτή την εποχή, τόσο στο Μαξίμου, όσο και στο Οικονομικό Επιτελείο είναι σε εγρήγορση, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η μετάλλαξη «Δ» απειλούν και την οικονομία. Διότι, ανεξάρτητα τι λέει η κυβέρνηση, εάν η κατάσταση ξεφύγει θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία μόνο ζημιά θα προκαλέσουν. Πάνω σε αυτό τον καμβά κινήθηκε και η Moody’s Analytics, η οποία ισχυρίζεται στην έκθεσή της πως «οι κίνδυνοι που θέτει η νέα μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη αλλά και το σχέδιο Ελλάδα 2.0».

Ο επενδυτικός οίκος ναι μεν υπογραμμίζει τις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας στο μέτωπο των επενδύσεων και των αγορών καθώς και τα σημαντικά οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνει όμως πως η «Δ», στο δυσμενές σενάριο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οριακή ύφεση το 2022 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2024. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα επιστέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022, ενώ η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 4,8% και στο 3,7% το επόμενο έτος, με το 2023 να αναμένεται η μεγάλη απογείωση του τουρισμού.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Moody’s Analytics –η οποία ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Moody’s, ωστόσο αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων–, τα κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σημαντικά τον Ιούλιο, με την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες να έχουν μετακινηθεί από την πράσινη στην πορτοκαλί κατηγορία για τα ταξίδια, απαιτώντας από τους ταξιδιώτες να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση.

«Η Ελλάδα μπορεί να τα πήγε πολύ καλά στο μέτωπο της διαχείρισης της κρίσης COVID-19, ωστόσο πιθανότατα θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να το κάνει, δεδομένου τού πόσο γρήγορα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με κινούμενο μέσο όρο επτά ημερών πάνω από 2.000 στα νέα ημερήσια κρούσματα», όπως προειδοποιεί η Moody’s Analytics.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η

στέκεται ιδιαίτερα στο σχέδιο Ελλάδα 2.0, τονίζοντας πως η Κομισιόν το χαρακτήρισε φιλόδοξο, προσθέτοντας ότι μπορεί να αναμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες. Αυτό, όπως σημειώνει, είναι ακόμη ένα σημάδι ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της στην Ε.Ε. Εάν η χώρα συνεχίσει να αξιοποιεί το μομέντουμ που δίνει στην οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση της παραγωγής θα ξεπεράσει τις προσδοκίες από το 2021 έως το 2026.

Οι θετικές προοπτικές

Όπως επισημαίνει, η χώρα γνώρισε μια έκρηξη των επενδύσεων το 2020 παρά την πανδημία και την τάση που κυριάρχησε στην ευρωζώνη, κάτι που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Την ίδια στιγμή, όπως παρατηρεί, οι αποδόσεις των 3ετών ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν σε αρνητικά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ και οι αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου έχουν πλέον «γυρίσει» αρνητικά. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο κινείται με ιστορικά χαμηλή απόδοση σε όλη τη διάρκεια της Covid, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007, τη χρυσή εποχή πριν από την κρίση χρέους και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τον Μάιο, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο και τον Ιούνιο προχώρησε στο reopening του 10ετούς, εκδόσεις που υπερκαλύφθηκαν έντονα.

Η ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι σταθερή και η απασχόληση δεν έχει χτυπηθεί έντονα μέχρι τώρα, αλλά οι κίνδυνοι που θέτει η νέα παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη. Η ανεργία ανήλθε στο 16,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021, αμετάβλητη σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, αν και το ποσοστό ανεργίας μετράει μόνο εκείνους τους εργαζόμενους που αναζητούν ενεργά εργασία.

Όπως επισημαίνει η Moody’s Analytics, κατά τη διάρκεια του lockdown το περασμένο έτος πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνθηκαν από την έλλειψη ευκαιριών και βγήκαν από το εργατικό δυναμικό και δεν μετρήθηκαν ως άνεργοι, και έτσι κατά την επιστροφή τους το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί. Ήδη υπάρχουν σημάδια στα στοιχεία τής ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο, τα οποία τοποθετούν την ανεργία στο 17%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 17,2% του Αυγούστου του 2020. Η ανεργία επιδεινώθηκε επίσης από παρατεταμένα μέτρα lockdown τα οποία εφαρμόστηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης δεν μπορούσαν πλέον να πειστούν να αποφύγουν τις απολύσεις με αντάλλαγμα κρατικές παροχές.

Τα σενάρια 

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της και το βασικό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα φτάσει στα επίπεδα προ πανδημίας έως τα μέσα του 2022. Όπως εκτιμά η Moody’s Analytics, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί έτσι στο 4,8% το 2021 και στο 3,7% το 2022.

Όσον αφορά το πιο θετικό σενάριο, η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει στα προ-πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021. Ο τουρισμός σε αυτό το σενάριο υφίσταται ένα πιο ήπιο χτύπημα, χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη επιτυχία των μέτρων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και τα χαμηλά ποσοστά νοσηλείας διασφαλίζουν την απουσία πρόσθετων lockdowns. Η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει στην πλήρη κανονικότητα στις αρχές του 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 5,5% το 2021 και 6,9% το 2022.

Στο δυσμενές σενάριο, ο ιός προκαλεί επιπρόσθετα βαριά περιφερειακά lockdowns ή ακόμη και ένα πλήρες εθνικό lockdown. Η τουριστική περίοδος πλήττεται το 2021 και δεν ανακάμπτει πλήρως το 2022. Αυτά εμποδίζουν έτσι την Ελλάδα να επιστρέψει στο προ-πανδημίας επίπεδο παραγωγής πριν από το 2024. Το ΑΕΠ αυξάνεται μόνο 3,4% το 2021, και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής αναταραχής που προκαλείται από την πανδημία έχουν ως αποτέλεσμα οριακή ύφεση της τάξης του 0,7% το 2022.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα