Η μπαγαποντιά των Τούρκων με το ψευδοκράτος

Πήγαν να "περάσουν" τη συμμετοχή των Κατεχόμενων ως κράτος-παρατηρητή στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε στην Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες της έχουν άμεση σχέση με τα εθνικά μας θέματα και δη το Κυπριακό.

Κι αυτό διότι και στην τωρινή Σύνοδο και σε αυτήν που είχε γίνει πέρσι η Άγκυρα προσπαθεί να περάσει έμμεσα την αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος. Για τους μη γνωρίζοντες να πούμε ότι στην Σύνοδο του ’22 που έγινε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, στο εδάφιο που αναφέρεται ότι σε αυτόν συμμετέχουν μόνο τα κράτη που είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για πλήρη μέλη ή για παρατηρητές. Ήταν το κόλπο που χρησιμοποίησε η Άγκυρα προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη η ένταξη στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή.

Το ίδιο προσπάθησε και φέτος η κυβέρνηση Ερντογάν αλλά βρήκε τοίχο. Κι αυτόν τον τοίχο τον ύψωσαν ο Γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ ΜακΆλιστερ, μαζί με τον Έλληνα ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Αύγουστο αποστολή του ευρωκοινοβουλίου στο Καζακστάν και στο Κιργιστάν. Έχοντας την υποστήριξη τόσο του προέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ΜακΆλιστερ και Κεφαλογιάννης είχαν καταστήσει απολύτως σαφές στις ανώτατες πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και παραμένει η μόνη χώρα της Ευρώπης – εκτός από την Ουκρανία– που το 40% του εδάφους της τελεί υπό τουρκική κατοχή για 49 χρόνια, από την εισβολή του «Αττίλα το 1974 μέχρι και σήμερα. ΟΙ δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί επισήμαναν επίσης στους συνομιλητές τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισοτιμία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θύμισαν τέλος ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν καταδικάσει απερίφραστα την τουρκική θέση για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο και έχουν καλέσει την Άγκυρα να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα κατοχής από το νησί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η… πόρτα που «έφαγε» το ψευδοκράτος από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών ανέβασε την πίεση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κατηγόρησε Ελλάδα, Κύπρο και Ε.Ε. για άσκηση εκβιαστικών πιέσεων στα τουρκογενή κράτη. Ας κρατήσουμε στα θετικά αυτό που σημειώνει η κυπριακή διπλωματία ότι το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της «οντότητας» και όχι του «κράτους», αποδεικνύει το προφανές. Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα που οι Τούρκοι κατακτητές αποκαλούν ψευδεπίγραφα και προκλητικά «Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα