Η νέα τακτική του Κυριάκου

Μέχρι τώρα το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρκείτο στην άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση και ανέμενε πότε θα έρθει η σειρά της να κερδίσει εκλογές. Παράλληλα, υποσχόταν στους πολίτες τα πάντα και όταν ερχόταν η ώρα να αναλάβει τα ηνία πάθαινε αμνησία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Αυτή η αντιπολιτευτική τακτική δεν είναι στο dna τού Κυριάκου», μας έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. λίγες ώρες μετά την πρώτη μονομαχία του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα. Κι όπως εξηγεί, «περιμένω από τη Ν.Δ. να μην περιορίζεται μόνο στην κριτική της μιας μέρας, αλλά να προχωρά σε παρεμβάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της οικονομίας και της χώρας».

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίχως να του το έχει ζητήσει κάποιος κυβερνητικός, είναι θορυβημένος από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το τελεσίγραφο από το Κολλέγιο των Επιτρόπων, και έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες. Μάλιστα, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος τις τελευταίες ώρες για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση με τη συνθήκη Σένγκεν. «Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έρχονται σχετικά με εξελίξεις που αφορούν τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν, αυτές θα ήταν καταστροφικές, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», φέρεται να έχει πει ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του, και για τον λόγο αυτό ο ίδιος είναι αποφασισμένος να πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες, με πρώτη τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, την ερχόμενη Δευτέρα. Και φυσικά με παρεμβάσεις του στο ΕΛΚ.

Παράλληλα με το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλο βάρος και στην πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς υπάρχει φόβος, αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, η χώρα να ξεμείνει σύντομα από ρευστότητα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί αυτό που έζησε η χώρα το καλοκαίρι με τα capital controls και έχει δώσει εντολή το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρακολουθεί στενά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Στενό μαρκάρισμα
Το πρέσινγκ προς την κυβέρνηση θα συνεχιστεί και σε πολιτικό επίπεδο, όπως φάνηκε και από την ερώτηση που κατέθεσαν 40 βουλευτές της Ν.Δ. υπό τον αναπληρωτή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, και με την οποία ρωτούν τον πρωθυπουργό ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για τη διερεύνηση όλων των ευθυνών που προκύπτουν από τις ενέργειες του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κοινοβουλευτικά θα ελέγχεται η κυβέρνηση και για όποιο άλλο θέμα προκύπτει, όπως συνέβη με την ΕΡΤ και το περιβόητο βίντεο που προβλήθηκε στη γενέθλια φιέστα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Tae Kwo Do, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να ρίχνει τις ευθύνες στη διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως «δεν θα πρέπει η δημόσια τηλεόραση να λειτουργεί ως τηλεοπτική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, το νέο επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού ξεκίνησε και στην πραγματοποίηση briefing των πολιτικών συντακτών, με την πρεμιέρα να έγινε χθες το πρωί στα γραφεία της Ν.Δ.

Ταυτόχρονα, με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η στελέχωση του κομματικού μηχανισμού, καθώς ορίστηκε και γραμματέας Προγράμματος ο Γιώργος Στεργίου, επί χρόνια στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Shell,Mobil,Toyota,Unimac), ενώ έχει θητεύσει ως γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Καταναλωτή, καθώς και ως ειδικός γραμματέας Εποπτείας Αγοράς, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το κρας τεστ
Οι περισσότεροι ανέμεναν το πρώτο κρας τεστ του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στην αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Το πρώτο τεστ ήταν πολύ θετικό», λένε τόσο οι στενοί συνεργάτες του αρχηγού της Ν.Δ., όσο και οι αντικειμενικοί παρατηρητές, ενώ την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει το έργο της κυβέρνησής του.

«Η Ν.Δ. σήκωσε κεφάλι», έλεγαν οι βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης και στις τάξεις της επικρατούσε θετικό κλίμα, μετά από πάρα πολλούς μήνες, υπεροχής του πρωθυπουργού. «Πλέον, ο Τσίπρας δεν παίζει μόνος του και έχει απέναντί του έναν δυνατό αντίπαλο», ήταν το κεντρικό μήνυμα από την πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. στην αποτίμηση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή. Η γενική αίσθηση των νεοδημοκρατών ήταν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε με λόγο σαφή, καθαρό, τεχνικά ακριβή, τεκμηριωμένο και ταυτόχρονα, αυτοκριτικό.

Ειδικά η αυτοκριτική του για την παλαιότερη στάση της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό επί υπουργίας Τάσου Γιαννίτση, τον οποίο και εκθείασε, αλλά και η αναγνώριση του μεταρρυθμιστικού έργου εκσυγχρονιστικών υπουργών των κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, ξάφνιασε πολλούς και ανοίγει εκ των πραγμάτων συζήτηση στο πεδίο της διεύρυνσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άλλες δυνάμεις.

Ένα από τα θετικά σημεία της πρώτης κοινοβουλευτικής μάχης του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν το γεγονός πως, πέρα από τη στηλίτευση των λαθών της παράταξής του, αναγνώρισε το βάρος του προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς περιστροφές και επιφυλάξεις.

Η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη που ήταν απόλυτα προετοιμασμένος και είχε άλλο επίπεδο, πολύ διαφορετικό από μια συνηθισμένη κλασσική αντιπολιτευτική παρουσία, αν μη τι άλλο ξάφνιασε και το Μέγαρο Μαξίμου, που είδε στην πρωτολογία να την κερδίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Γι’ αυτό και ο εκνευρισμός ήταν έντονος και ενισχύθηκε και αναδείχθηκε από το γεγονός ότι, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου, το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε non paper για να επιτεθεί στον βασικό του αντίπαλο, τον πρόεδρο της Ν.Δ., και να αναφέρει ότι ηττήθηκε κατά κράτος και, μάλιστα, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση και δεν είχαν αρχίσει καν οι δευτερολογίες.

Γκρίνιες για… μισή ανανέωση
Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα στη Νέα Δημοκρατία λόγω του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατ’ αρχάς, το μείζον ζήτημα είναι το οικονομικό. Τα χρέη πολλά, τα έσοδα λίγα και όλα δείχνουν πως υπάρχει αδιέξοδο. Για το θέμα αυτό οι περισσότεροι περιμένουν τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου και να μπει σε εφαρμογή το πλάνο που προβλέπει μείωση των δαπανών.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι υπάρχουν και γκρίνιες μετά την ανακοίνωση των τομεαρχών. Ο λόγος είναι ότι μερικά στελέχη εκτιμούν ότι η σύνθεση της σκιώδους κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν ανταποκρίνεται στο 100% στην ανανέωση που είχε υποσχεθεί ο νέος πρόεδρος. Κάποιοι μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναφέρουν ότι στον βωμό της διατήρησης των κομματικών ισορροπιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυσίασε την ανανέωση και τα καινούργια πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις θέσεις των τομεαρχών.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος. Ότι «ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιοι εκ των τομεαρχών που δεν θα ικανοποιήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντικατασταθούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα