Η οικονομία το ισχυρό χαρτί

Διπλό το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για σιγουριά στην προοπτική της χώρας και ταυτόχρονα να υπάρξει μέριμνας για τους πιο ευάλωτους

 Μπορεί η ακρίβεια να αποτελεί το υπ’ αριθμόν έναν πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, όμως στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το πεδίο της οικονομίας είναι το πεδίο, στο οποίο υπερτερεί ο πρωθυπουργός έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, λοιπόν, τόσο στην μάχη για το φορολογικό, που δόθηκε την Τετάρτη στην Βουλή, όπου και ψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και σε αυτή που ακολουθεί την ερχόμενη Παρασκευή με την ψήφιση του προϋπολογισμού εκτιμούν στο Μαξίμου ότι προσφέρεται μία σημαντική ευκαιρία στον πρωθυπουργό. Σε αυτές τις δύο μάχες πριν από την εορταστική περίοδο, σε συνδυασμό βέβαια με τις παροχές, που θα ακολουθήσουν λίγα 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα, θα διαμορφώσουν ένα σαφώς καλύτερο κλίμα στην κοινωνία, σε ό,τι αφορά τον δείκτη της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία στην συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο για να στείλει ένα διττό μήνυμα. Πρώτον ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και δεύτερον ότι το κόμμα του σε τίποτα δεν υστερεί στην κλίμακα της κοινωνικής ευαισθησίας έναντι των πολιτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε ρυθμούς παντού. Στα social media (ενδεικτική η προσπάθειά του να ζωηρέψει μέσω Tik Tok το ενδιαφέρον της νεολαίας για το Youth Pass), στην εκτός Μαξίμου κινητικότητα για την προβολή κυβερνητικών πρωτοβουλιών (στην ημερίδα της ΕΣΑμεΑ για την εθνική στρατηγική 2024-2030 σχετικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, στο Πέραμα για την στρατηγική για την επαγγελματική εκπαίδευση), στην επαφή με πολίτες με νέες περιοδείες στα σκαριά (η μία πιθανότατα στη Θεσσαλία).

Ενόσω το σοβαρό «αγκάθι» της ακρίβειας στα τρόφιμα παραμένει, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει άλλωστε ότι η αντιμετώπισής της είναι κυρίαρχο στοίχημα που κρίνει τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Fitch. Δεύτερον, στην προβολή του κοινωνικού χαρακτήρα των πολιτικών αποφάσεων και των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Το δίπτυχο

Στο Μαξίμου κινούνται με το δίπτυχο δημοσιονομικής πειθαρχίας – κοινωνικής φροντίδας, επιδιώκοντας να χτίσουν εκ νέου αφήγημα «σιγουριάς για τις προοπτικές της χώρας» και ταυτόχρονα «μέριμνας για τους πιο ευάλωτους». Είναι ο λόγος που η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην επόμενη εβδομάδα του Προϋπολογισμού, δεδομένων των προβλέψεων για στήριξη των εισοδημάτων, αύξηση των εσόδων, δαπάνες προς τομείς – πυλώνες της καθημερινότητας, όπως η Υγείας και η Παιδεία.

«Η οικονομική πολιτική μας αποδίδει» υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές «και όσο αυτό συνεχίζεται τόσο το πλεόνασμα θα κατευθύνεται πίσω στην κοινωνία και όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Εξάλλου και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη  στην έκφραση του Στέφανου Κασσελάκη ότι «ο πρωθυπουργός είναι σαν τον «θείο που λέει “εγώ θα κάτσω με τη νεολαία” και της μοιράζει φραγκοδίφραγκα» ήταν ενδεικτική: «Να του πούμε ότι η ανεργία των νέων τον Νοέμβριο του 2018 ήταν στο 43%. Τον Νοέμβριο του 2023 είναι στο 23%».

Το μεταρρυθμιστικό πλάνο

«Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος και είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης. Και φυσικά δέσμευση της κυβέρνησης, τα πρόσθετα έσοδα να κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Εξάλλου, αυτό προβλέπει ήδη ο Προϋπολογισμός. Σχεδόν 500 εκατομμύρια πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν στην Υγεία και παραπάνω από 250 εκατομμύρια στην Παιδεία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή για το φορολογικό. Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και έχει ενσωματώσει μία σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. «Ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν άλλαξε. Αυτό το οποίο έχει προστεθεί, και το θεωρούμε σημαντικό είναι ότι, εάν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι μία επιλογή σημαντική που δίνεται στους φορολογούμενους, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται ότι αδικούνται από το τεκμήριο», επισημαίνουν παράγοντες της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, το ισχυρό μήνυμα που επιδεικνύει ότι η κυβέρνηση του έχει πυγμή ήταν η ρήση του ότι «η κυβέρνηση δε θα κάνει βήμα πίσω από το μεταρρυθμιστικό πλάνο της τετραετίας 2023-2027 και δε θα φοβηθεί το όποιο πολιτικό κόστος. Έχουμε μιλήσει πολύ για τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη φορολογία. Δεν γίνεται το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό κέρδος, το 85% κάτω των 10.000 ετησίως. Ούτε γίνεται ο εργοδότης να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα από τους εργαζομένους του. Το σύστημα το οποίο εισηγούμαστε συνοδεύεται από μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πράξη έναν χρόνο νωρίτερα: τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Και βέβαια για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι τους κάλεσε να… αφήσουν την όχθη των γενικών αφορισμών και του εύκολου μηδενισμού, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Μία τακτική που προς ώρας είναι αποτελεσματική, καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις η κοινωνία εξακολουθεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασθμαίνοντας ξεπερνούν το 12%.

Οι αλλαγές

Φυσικά παρά το γεγονός ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν βέβαιη, λόγω του ότι υπάρχει η άνετη πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στην Βουλή, εν τούτοις ο «τσάρος της οικονομίας» Κωστής Χατζηδάκης, ακόμη και την τελευταία ώρα προέβη σε αλλαγές, με βάση και τις προτάσεις που κατέθεσε με τέσσερις τροπολογίες στην Βουλή το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με βάση τα σχόλια των φορέων στην δημόσια διαβούλευση. Και όπως τονίζεται από Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, «οι αλλαγές ναι μεν είναι βελτιωτικές, εν τούτοις δεν ακυρώνουν την φιλοσοφία της μεταρρύθμισης».

Έτσι το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% από το 2024 για όλους τους επαγγελματίες, ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα