Η παγίδα που στήνει το ΠΑΣΟΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, καθώς για πρώτη φορά δεν εμπλέκεται στέλεχος του σε υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου

Αποφασισμένοι να πάνε ως το τέλος εμφανίζονται στο ΠΑΣΟΚ με την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις υπουργικές ευθύνες που υπάρχουν από την μη ολοκλήρωση της σύμβασης «71» για την λειτουργία της τηλεδιοίκησης.

Του Μιχάλη Κωτσακου

Και φέρονται αποφασισμένοι να επιμείνουν για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια για ένα σκάνδαλο που ταλανίζει την δημόσια ζωή δεν εμπλέκεται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Τουναντίον αυτοί που πρέπει να ελεγχθούν είναι οι δύο πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) και Χρήστος Σπίρτζης. Οπότε πολύ λογικά στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν την πρόταση για την Προανακριτική κάτι σαν την «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Είναι ίσως ο εξαγνισμός ενός κόμματος που ναι μεν έχει προσφέρει στη χώρα, αλλά από την άλλη έχει να επιδείξει και καταδίκες από τα Ειδικά Δικαστήρια αρκετών στελεχών του (Αθανασόπουλος, Πέτσος, Τσοβόλας, Τσοχατζόπουλος, Παπακωνσταντίνου).Επίσης με την πρόταση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής το ΠΑΣΟΚ στήνει τις δικές του παγίδες σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Διότι και για τα δύο κόμματα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι καυτή και μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικά ζητήματα.

Αντιδράσεις Καραμανλικών

Στη Νέα Δημοκρατία μιλάμε για τον Κώστα Καραμανλή, που μπορεί να μην ήταν από τα πρώτα βιολιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά έχει ένα επώνυμο που προκαλεί δέος σε όλους τους νεοδημοκράτες. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα βρει απέναντι του όλο το σύστημα του Καραμανλισμού, που την προηγούμενη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης της Παναθηναϊκής Κίνησης στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής έβραζε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που άφησε την εκδήλωση στη μέση για να πάει σε αυτή στον Ελληνικό Κόσμο προς τιμή του μεγάλου αντιπάλου του Κώστα Καραμανλή, του Κώστα Σημίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, που ήταν εκ των ομιλητών στην εκδήλωση για την Γιαννάκου και δυσαρεστημένος που έφυγε από αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως «έχουμε τακτοποιήσει τα μισά ορφανά του Σημίτη στη Ν.Δ.».

Το μπρος-πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως και στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, διότι στην συζήτηση των δύο προέδρων την Δευτέρα το απόγευμα είπε το «ναι» ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, όμως αργότερα κατάλαβαν στην Κουμουνδούρου την γκάφα του Στέφανου Κασσελάκη. Έτσι το δίδυμο Παππά-Πολάκη έβαλαν τον Κασσελάκη να κάνει την δήλωση κατά του Σημίτη, προκειμένου να πάρει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ για να μην αναγκαστεί να στηρίξει την πρόταση για Προανακριτική.

Στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν τις στενές σχέσεις του Χρήστου Σπίρτζη με το Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη, που ίσως δεν γνώριζε ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην γραμμή που συμφώνησε ο Κασσελάκης με τον Ανδρουλάκη. Πάντως στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και εάν δεν περάσει η πρόταση του, δηλαδή δεν την ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι από όλη την διαδικασία θα βγουν κερδισμένοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την μη ολοκλήρωση της σύμβασης «717» έχει ξεκινήσει έρευνα η Κομισιόν, καθώς ήταν ένα πρόγραμμα ολοκληρωτικά χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περί σύμπλευσης

Η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, βέβαια, δημιούργησε αντιδράσεις και εντός ΠΑΣΟΚ, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να σχολιάζει σε ανάρτησή του: «Είκοσι τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να σταματήσει το «ειδύλλιο» ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά το θεωρούσα αναμενόμενο και όσα γράφονταν μόνο στην φαντασία τους υπήρχαν! Όσοι τα πίστεψαν ακόμη χειρότερα!». Ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, κοιτώντας και στο εσωτερικό του κόμματός του, μίλησε για «τακτικισμούς που έχουν ημερομηνία λήξης» και πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ «μακριά από γυρολόγους και γενίτσαρους».

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος το τελευταίο διάστημα έχει απομακρυνθεί από την ηγετική ομάδα, ενώ οι προσωπικές του σχέσεις με το Νίκο Ανδρουλάκη μοιάζουν παγωμένες. Έτσι σε κάθε ευκαιρία ο βουλευτής Αρκαδίας διατρανώνει την προσωπική του θέση, που είναι καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μεταγραφές.

Στην πραγματικότητα, η υπόθεση Σημίτη φέρνει στην επιφάνεια την ουσία της σχέσης των δύο κομμάτων, ανεξαρτήτως της επιμέρους κοινοβουλευτικής συνεννόησης που έτσι κι αλλιώς θα κρίνεται κάθε φορά ανά περίσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές που έρχονται θα δώσουν μεταξύ τους την μάχη για την δεύτερη θέση. Ως τότε για τα δύο κόμματα λειτουργεί το δόγμα «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Στο αποτέλεσμα, ωστόσο, ενδεχομένως να κριθεί η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών» είχε το δικό της ενδιαφέρον. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως είναι δύσκολο να δημιουργηθεί το αντίβαρο της αντιπολίτευσης «με αυτοδύναμη πολιτική πρόταση και εφόσον κάτι τέτοιο δεν υπάρξει, πρέπει να αναζητηθεί συνεργασία εντός του συνταγματικού πλαισίου».

Σ’ αυτήν την φάση, πάντως, ο Βενιζέλος αναγνώρισε πως «βρισκόμαστε σε ενδιάμεση φάση μέχρι τις ευρωεκλογές και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι το δεύτερο κόμμα και, άρα, η ουσιαστική αντιπολίτευση, είναι αναμενόμενος», επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ «δικαιούται να διεκδικεί να γίνει δεύτερο κόμμα με όσα ανέλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να παραμείνει».

Παράλληλα, όπως και ο Κώστας Σημίτης την Δευτέρα, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την στήριξή του στο ΠΑΣΟΚ: «Θα ήθελα μια αντιπολίτευση να μπορεί να είναι συμπεριληπτική. Να μπορεί να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τις ασυμμετρίες που έχει η χώρα. Αυτή η αντιπολίτευση στεγάζεται στο ΠΑΣΟΚ. Με το ΠΑΣΟΚ και εγώ, όπως είπε ο Κώστας Σημίτης, γιατί άλλωστε στη δική μας πολιτική προσχώρησαν όλοι», επεσήμανε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα