Σε ρόλο «χρήσιμου ηλιθίου» ο Κασσελάκης

Ο Νίκος Παππάς είναι ο αφανής πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη και στοχεύουν σε «εθνοκάθαρση» του κόμματος

Ημέρα με την ημέρα αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το ονοματεπώνυμο Στέφανος Κασσελάκης, όπως επαίρεται ο νέος «σωτήρας» του κόμματος και της Ελλάδας, ο οποίος δηλώνει ότι επειδή ξέρει καλύτερα αγγλικά και έχει περισσότερες γνώσεις για την οικονομία θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η νέα ηγεσία είναι ένα νέο δίδυμο, όπως είπε και ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης στο κείμενο του αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το δίδυμο είναι ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης. Αυτοί διοικούν το μαγαζί, αυτοί έχουν βάλει μπρος την «εθνοκάθαρση» στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τον Κασσελάκη στην βιτρίνα. Διότι όπως έχει δηλώσει και ο Μάρκος Σεφερλής «είναι νέος, όμορφος και γυμνασμένος».

Το σχέδιο των προεδρικών, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θεωρείται ο άρχων του παρασκηνίου. Από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον δαχτυλίδι από τον Αλέκο Αλαβάνο, ο Νίκος Παππάς ήταν πάντα δίπλα του. Κι όπως έλεγαν οι παλαιότεροι από την εποχή που εμφανίστηκε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα «στην πορεία προς την εξουσία ο Αλέξης, δεν δίστασε να θυσιάσει πολλούς συντρόφους του, η υποστήριξη των οποίων είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πολιτικής του καριέρας. Έναν μόνο δεν θέλησε και δεν δέχτηκε να θυσιάσει ποτέ, τον Νίκο Παππά. Παρότι του ζητήθηκε πάρα πολλές φορές και από πολλούς όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Νίκος Παππάς ήταν ανέκαθεν στο μάτι του κυκλώνα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν τον είχε επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας (χωρίς να δέχεται αντιρρήσεις στο θέμα αυτό), θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είχε κάνει ποτέ πολιτική καριέρα. Αυτό πάνω-κάτω πιστεύουν οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, ειδικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας επί πολλά χρόνια είχε πιστέψει πως χωρίς τον Παππά δεν θα είχε καταφέρει να κυβερνήσει. Όμως όπως λένε τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης «ο Νίκος Παππάς ποτέ δεν έπαιξε το ρόλο του έμπιστου του κ. Τσίπρα. Απολάμβανε το παιχνίδι με τους επιχειρηματίες από τον Ιούνιο του 2012, όταν όλοι είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν πως το γελαστό αγόρι ήταν εν δυνάμει πρωθυπουργός». Επί της ουσίας ήταν ο αρχηγός αντί του αρχηγού. Απλά ο Τσίπρας είχε το πολιτικό υπόβαθρο και να καλύπτει τις γκέλες του φίλου του, αλλά και κρατάει ζεστούς τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Και στο τέλος της ημέρας έμεναν όλοι ικανοποιημένοι.

Εμπόδιο το 13-0

Ο Νίκος Παππάς, όταν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, γρήγορα κατάλαβε ότι οι πιθανότητες να είναι ο νικητής έναντι της Έφης Αχτσιόγλου ήταν απειροελάχιστες, παρά το γεγονός ότι οι Προεδρικοί μπορούν να κερδίσουν την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Ήταν η καταδίκη του κ. Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο με 13-0, που επί της ουσίας του έφραζε το δρόμο. Έτσι αναζητήθηκε μία επιπλέον λύση για να περάσει το κόμμα στα χέρια του. Και βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ένα λαμπερό πρόσωπο με ελάχιστες πολιτικές γνώσεις, που είχε ψηφίσει Γιώργο Παπανδρέου το 2009, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. το 2016 (πιθανότατα έγινε και μέλος του κόμματος) και το 2023 ανακάλυψε τον Τσίπρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να ζήσει τον μύθο του στην Ελλάδα και ο Νίκος Παππάς να διευθύνει το κόμμα και να είναι ο πραγματικός αρχηγός. Οπότε αποφασίστηκε να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους.

Αυτό αποδεικνύεται ότι ξαφνικά όταν εμφανίστηκε ο Κασσελάκης με την δήλωση «Με λένε Στέφανο» προσέτρεξαν λες και είδαν τον Μεσσία μπροστά τους διάφοροι υποστηρικτές του Νίκου Παππά με πρώτο και καλύτερο τον Παύλο Πολάκη. Κι ακολούθησε ο ναύαρχος Αποστολάκης και οι λοιποί συγγενείς (Τζάκρη, Αυγέρη κ.α.). Και την πολιτική ανυπαρξία του Κασσελάκη την κάλυψαν με το life style και τα troll του διαδικτύου. Και ως φαίνεται η γκεμπελίστικη μέθοδο που ακολούθησαν έπιασε τόπο. Στο διαδίκτυο λίγες ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές κατηγορήθηκε η Αχτσιόγλου ότι απέστειλε sms στο κινητό του Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να παραιτηθεί. Ναι μεν αντέδρασε η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά η δουλειά έγινε και ο Κασσελάκης από άγνωστος πόλεμος μετατράπηκε σε φαβορί για την προεδρία. Και το έργο ολοκληρώθηκε όταν ανακοινώθηκε ότι ο Νίκος Παππάς στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Κασσελάκη.

Τεράστιες διαφορές

Ο Νίκος Παππάς ακολουθεί την ίδια τακτική, όπως το 2008, ως δεξί χέρι του Τσίπρα. Απλά υπάρχει μία κολοσσιαία διαφορά. Ο Τσίπρας ήταν έτοιμος πολιτικά. Είχε υποδομή από τα γυμνασιακά του χρόνια. Είχε περάσει από όλη την κομματική πυραμίδα. Τουναντίον ο Στέφανος Κασσελάκης πέραν του επικοινωνιακού χαρίσματος που διαθέτει είναι άσχετος πολιτικά. Θυμίζει περισσότερο τους θαμώνες των καφενείων που τους ακούς να λένε «τρεις ημέρες να με κάνουν πρωθυπουργό να δεις πως θα άλλαζα τη χώρα». Κι όταν τους πιάνεις κουβέντα για τις υποτιθέμενες αλλαγές που θα έκαναν διαπιστώνεις ότι είναι άσχετοι σε βαθμό κακουργήματος.

Η διαφορά του Κασσελάκη με τους καφενόβιους πρωθυπουργούς είναι ότι ο νεαρός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει γκελ σε κάποιες ηλικίες, αποδέχεται πως όλοι έχουν δίκιο και το κυριότερο τους αγκαλιάζει λες και είναι συγγενείς του. Όμως μία ερώτηση που του έκανε μία κυρία σε πρόσφατη επίσκεψη του στο «Γεννηματάς» αναδεικνύει το πώς τον αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η ερώτηση ήταν «εσύ είσαι αριστερός;»

Αναμφίβολα η ασχετοσύνη του Κασσελάκη επί όλων των θεμάτων είναι παροιμιώδης για πολιτικό αρχηγό. Όμως αυτό ελάχιστα απασχολεί το Νίκο Παππά. Βλέπει ότι με τον Κασσελάκη για αρχηγό μπορεί να καθαρίσει το κόμμα από όσους θεωρεί ενοχλητικούς. Εξάλλου όπως αποδέχθηκε και η Σία Αναγνωστοπούλου στην συγκέντρωση της Ομπρέλας προ ολίγων 24ωρων η Ριζοσπαστική και Ανανεωτική Αριστερά από μόνη της κινείται στα όρια του 4-5%. Οπότε ο Νίκος Παππάς εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να έχει τύχη και χωρίς αυτούς. Διότι κακά τα ψέματα την στρατηγική την ορίζει αυτός και όχι η υποτιθέμενη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, η Τζάκρη, η Αυγέρη και διάφοροι άλλοι.

Αυτοί μαζί με τον Πολάκη αποτελούν την γραμμή κρούσης. Με λαϊκιστικές κορώνες απλά προσπαθούν να κρατήσουν στο μαντρί τους ψηφοφόρους που γουστάρουν αυτού του είδους την πολιτική. Να τους υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια κι εν συνεχεία όταν αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν να ρίχνουν τις ευθύνες στα διαπλεκόμενα, στους εξωγήινους και σε οτιδήποτε άλλο που φτάνει στα όρια του μεταφυσικού.

Προκαλεί τον γέλωτα

Φυσικά για τους σκεπτόμενους ο «αυτοφωράκιας» Κασσελάκης προκαλεί τον γέλωτα. Την ασχετοσύνη του την έδειξε την ίδια ημέρα δύο φορές. Την μία όταν συναντήθηκε με το Νίκο Ανδρουλάκη και συνομολόγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική με βάση τον φάκελο που απέστειλε ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για τις ευθύνες που προκύπτουν από την μη ολοκλήρωση της σύμβασης «717» για την τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Και ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας έχει στο στόχαστρο τους δύο προηγούμενους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα) και Χρήστο Σπίρτζη. Και ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας επενέβη, καθώς η σύμβαση «717» χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με κοινοτικά κονδύλια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με αρκετούς μπορεί να μην εμπνέει, όμως όλοι του αναγνωρίζουν ότι είναι ψημένος πολιτικά, έχει ξεκινήσει την ενασχόληση του με την πολιτική από την εφηβεία του και γνωρίζει και τις κακοτοπιές. Έτσι η πρόταση του να υπάρξει σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα των υποκλοπών, αλλά και του δυστυχήματος των Τεμπών, επί της ουσίας μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παρακολούθημα.

Ο έμπειρος Νίκος Παππάς κατανόησε την γκάφα Κασσελάκη και αποφάσισε να δείξει αντίδραση με το να του «απαγορεύσουν» να μεταβεί στην εκδήλωση προς τιμή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όπου είχε κληθεί. Τουναντίον αποφασίστηκε να καταγγείλουν την εποχή Σημίτη έχοντας διττό στόχο. Από την μία να δημιουργήσουν ρήγμα στις σχέσεις Καραμανλικών-Μητσοτακικών (οι καραμανλικοί εξακολουθούν να θεωρούν τον Σημίτη ως καταστροφή) και από την άλλη να ικανοποιήσουν τους τσοχατζοπουλικούς του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ένα από τα θεμέλια της τάσης των προεδρικών. Όμως λησμόνησαν κάτι πολύ σημαντικό. Ότι ναι μεν ο ΣΥΝ στάθηκε κριτικά απέναντι στον Σημίτη, όμως μετείχε στον διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων. Επίσης ουκ ολίγα σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- από τον πανεπιστημιακό χώρο- είχαν θέσεις κλειδιά στην κυβερνητική πυραμίδα της εποχής Σημίτη.

Οι προεδρικοί, λοιπόν, θεώρησαν ότι με την καταγγελία του Κασσελάκη για την καταστροφή της χώρας επί Σημίτη καθάρισαν. Όμως κι εδώ την πάτησαν, καθώς ο κ. Κασσελάκης ανέδειξε την πολιτική του γύμνια. Ανήρτησε ένα διάγραμμα για την αύξηση του δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβάνοντας τις περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα υποστήριξε πως «το ότι η χρεοκοπία της χώρας επιτέθηκε εναντίον μου, είναι τιμή για μένα».

Το ΠΑΣΟΚ ναι μεν είναι τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, όμως τα στελέχη του, ακόμη και τα νεώτερα σε ηλικία είναι ψημένα στην πολιτική. Έτσι αντί οι πολίτες να διαβάσουν και να σταθούν στα όσα είπε ο Κασσελάκης έμειναν στην απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, του Θανάση Γλαβίνα. Ο κ. Γλαβίνας που ξεκίνησε την πολιτική καριέρα ως φοιτητής από την ΠΑΣΠ είναι γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη (εκλεγόταν βουλευτής από το 1981-1996) του απάντησε: «O κ. Κασσελάκης επιβεβαιώνει άθελά του την ιστορική αλήθεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη παρέδωσε το 2004 τη χώρα με δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 95%, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή άφησε πίσω της έναν εκτροχιασμένο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 127% και θηριώδη “δίδυμα ελλείμματα” (δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 15% και εξωτερικό έλλειμμα ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως). Εκλαμβάνουμε την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως αυτοκριτική για τη σύμπλευση του κόμματός του με την καραμανλική συνιστώσα της χρεοκοπίας της χώρας». Και όντως αυτή είναι η αλήθεια που επί της ουσίας δεν δικαιώνει τον Κασσελάκη, αλλά τον Σημίτη.

Σε ρόλο «αναπληρωτή» ο Πολάκης

Με την νέα ηγετική ομάδα να συμπιέζεται αφενός από τους followers και αφετέρου από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο Παύλος Πολάκης ήταν αυτός που δίνει τις απαντήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όσους κατηγορούν την ηγετική ομάδα. Έτσι ο Πολάκης απάντησε στον Γιώργο Σταθάκη εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι στην επιστολή του ο πρώην υπουργός τον κατηγορεί. Ο αψύς Σφακιανός (κατά τη ρήση Αλέξη Τσίρπα) επισήμανε πως «ναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογές για πρόεδρο, είναι να κάνετε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Τόσοι είστε».
Πολλοί θα αναρωτηθούν μέχρι που θα φτάσει αυτή η κατάσταση με πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον «αυτοφωράκια» Κασσελάκη; Την εποχή της παντοδυναμίας του, ο Ιωσήφ Στάλιν εισήγαγε τον πολιτικό όρο του «χρήσιμου ηλίθιου» για να προσδιορίσει εκείνη την κατηγορία πολιτών που από αγαθή προαίρεση ακολουθούσαν ακρίτως την πολιτική του Κρεμλίνου. Ο προκάτοχος του Στάλιν, ο Βλαντιμίρ Λένιν είχε περιγράψει καθ’ αυτόν τον τρόπο διανοουμένους και άλλους ανένταχτους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους, και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, που συνεπικουρούσαν το μπολσεβικικό κίνημα, χωρίς να αποτελούν μέλη του.

Τον ρόλο του «χρήσιμου ηλιθίου» τώρα για το δίδυμο Παππά-Πολάκη τον παίζει ο Κασσελάκης. Επιδιώκουν να καθαρίσουν το κόμμα από τους ενοχλητικούς εσωκομματικούς αντιπάλους και να το οδηγήσουν εκεί που θέλουν. Όμως το μεγάλο στοίχημα για το δίδυμο θα είναι οι Ευρωεκλογές. Εάν εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο κόμμα, τότε ίσως υπάρξει και αλλαγή ηγεσίας, καθώς ο «χρήσιμος ηλίθιος» θα έχει κάνει την δουλειά για την οποία επιλέχθηκε. Και ίσως το δίδυμο πάρει απόφαση για άλλον πρόεδρο.

Όπως αποδεικνύεται από όλα όσα εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης δεν κάνει και δεν λέει τίποτα μόνος του, αλλά ουσιαστικά καθοδηγείται από ένα στενό κύκλο συμβούλων. Όλοι μιλούν για τον Παύλο Πολάκη, καθώς χρησιμοποιείται κατά κόρον η φρασεολογία του βουλευτή των Χανίων. Κι όπως επισημαίνουν διάφοροι αναλυτές «ο πολακισμός είναι χρόνια αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ. Την άφησε ο Αλέξης Τσίπρας να εξαπλωθεί και έφαγε το δικό του κεφάλι. Σήμερα έχει κατακυριεύσει τα πάντα, πνίγει και το νέο αρχηγό Κασσελάκη και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη διάλυση».

Μήπως αυτό επιδιώκει ο αφανής αρχηγός, Νίκος Παππάς, για να πάρει στα χέρια του το κόμμα, έχοντας ως «αυτοφωράκια» τον Κασσελάκη και αντιπρόεδρο τον Πολάκη; Ο Γιώργος Σταθάκης στο κείμενο αποχώρησης του αυτό υποδεικνύει: «Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν την εκλογή Προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα