Η πόλωση φέρνει ψηφοφόρους στις κάλπες

Με ελληνική ατζέντα θα διεξαχθούν οι φετινές ευρωεκλογές και τα πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα θα παραμείνουν στο συρτάρι

Στις αρχές του 2024 ουδείς ανέμενε ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα εξελισσόταν τόσο οριακή για όλα τα κόμματα. Τόσο για το κυβερνών κόμμα, όσο και γι’ αυτά της αντιπολίτευσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από την μία οι κινητοποιήσεις των αγροτών, από την άλλη οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, συν την ακρίβεια δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλίμα. Και όταν σε αυτή την φορτισμένη ατμόσφαιρα προστέθηκαν και οι εξελίξεις των Τεμπών, τότε πλέον μιλάμε για ένα εκρηκτικό μίγμα. Ένα μίγμα, το οποίο έδωσε άλλη διάσταση στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, των οποίων η κρισιμότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Και η αλήθεια είναι ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, αναζητούσαν τρόπου σαν πείσουν τους πολίτες να πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν και να μην προτιμήσουν ένα καλοκαιρινό μπανάκι. Ή πιο σωστά να κάνουν και το μπανάκι στην θάλασσα και να πάνε να ψηφίσουν. Οπότε όπως αναφέρουν οι πολιτικοί αναλυτές «η πρόταση δυσπιστίας ήταν ένα δώρο στα κόμματα». Διότι όπως εξηγούν αφενός μεν θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για τα μέλη του κάθε κόμματος, αφετέρου δε η πόλωση που θα αναπτυχθεί είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Και φυσικά θα οδηγηθούμε στις ευρωεκλογές με ελληνική ατζέντα και ελάχιστα θα ασχοληθούν ακόμη και οι πολιτικοί με το μέλλον της Ευρώπης και τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Εξάλλου και οι πολίτες για να πειστούν να ψηφίσουν και να μην είναι τόσο χαλαροί περισσότερο ενδιαφέρονται για τα ελληνικά ζητήματα και όχι για τα ευρωπαϊκά. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και τα Τέμπη είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επηρεάσουν την απόφαση των ψηφοφόρων, όπως και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών σε συνδυασμό με την τεκνοθεσία είναι κατ’ εξοχήν αυτά που συζητιούνται στα καφενεία και όχι οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, κάτι που έχει οδηγήσει τα τρακτέρ  όλης της Ευρώπης στις πρωτεύουσες.

Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό που βρίσκουν πανευρωπαϊκά σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ο χαλαρός τρόπος που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι τις ευρωεκλογές. Και από την άλλη όσοι δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν δηλώνουν πως θα το κάνουν για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους. Εξάλλου παραδοσιακά οι ευρωεκλογές δεν ρίχνουν κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 1999, όπου η Νέα Δημοκρατία νίκησε στις ευρωεκλογές, αλλά λίγους μήνες αργότερα τον Απρίλιο του 2000 το ΠΑΣΟΚ επικράτησε με 70.000 ψήφους διαφορά της Νέας Δημοκρατίας. Οπότε και οι ψηφοφόροι είναι απελευθερωμένοι και ουκ ολίγες φορές ξεφεύγουν από τα στενά κομματικά πλαίσια.

Μπορεί η ακρίβεια να παραμένει το πιο φλέγον ζήτημα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, καθώς συνεχίζει να κατατρώει το εισόδημα, αφού ούτε τα κυβερνητικά μέτρα, ούτε η εξαγγελθείσα αύξηση στον κατώτατο μισθό προσφέρουν ανακούφιση, ωστόσο, οι πολίτες – όσοι εξ αυτών αποφασίσουν να ψηφίσουν – έχουν πολλά να αναλογιστούν την ώρα που θα μπαίνουν στο παραβάν. «Δεν είναι καιρός για εφησυχασμούς και αδράνειες, για σκέψεις αποχής ή αποστολής επιπόλαιων μηνυμάτων διαμαρτυρίας», διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δυσαρέσκεια από τις δημοσκοπήσεις

Όλα τα παραπάνω έχουν κάνει τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να επιτύχει στροφή στην κοινωνική ατζέντα, χαρακτηρίζοντας την ακρίβεια, την υγεία και το αγροτικό ως προτεραιότητες, μαζί με θέματα που έχουν απήχηση στο στενό κομματικό ακροατήριο, όπως η άμυνα, το μεταναστευτικό και τα εισοδήματα. Και η στροφή αυτή είναι και η κυβερνητική απάντηση στην δυσαρέσκεια των πολιτών που αποτυπώνεται με σαφή τρόπο σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να αφήσει πίσω του την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του για τα Τέμπη, στην οποία πέτυχε μια νίκη με την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, όμως οι πολιτικοί του αντίπαλοι την χαρακτηρίζουν ως πύρρειο. Κι αυτό διότι υπήρξαν οι παραιτήσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, σημαινόντων γραναζιών στο Επιτελικό Κράτος.

Χρησιμοποιώντας την απειλή μίας αντιπολίτευση «του χάους και του αδιεξόδου», όπως υποστηρίζει, καλεί τους ψηφοφόρους να δώσουν το παρών στις κάλπες των ευρωεκλογών, κάνοντας λόγο για διακύβευμα με «εθνικό αποτύπωμα», καθώς θα κριθεί αν η χώρα «θα μείνει σταθερή και σε τροχιά προόδου σ’ ένα ασταθές περιβάλλον στον κόσμο και στην περιοχή μας». Όπως σημειώνει, μάλιστα, ταυτόχρονα θα αποφασιστεί «αν όλα όσα πετύχαμε και καθημερινά πετυχαίνουμε, θα έχουν συνέχεια, σε μία συγκυρία, η οποία δεν επιτρέπει κανένα πισωγύρισμα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για λάθη και πειράματα».

Μπορεί η Ν.Δ. και το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχουν υποστεί σημαντική φθορά, ωστόσο, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αν δεν ανασυνταχθούν σοβαρά, λόγω και έργω, δύσκολα θα πετύχουν την ανατροπή που ονειρεύονται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, άλλωστε, να διαμηνύσει στους πολίτες πως «δεν είναι καιρός για εφησυχασμούς και αδράνειες, για σκέψεις αποχής ή αποστολής επιπόλαιων μηνυμάτων διαμαρτυρίας». Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που ο πρωθυπουργός δίνει τον δικό του χαρακτηρισμό στα μηνύματα που του στέλνουν οι πολίτες, ακόμη και αρκετοί από το «γαλάζιο» στρατόπεδο.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση

Από την άλλη πλευρά, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που άφησαν προσωρινά τις διαφορές τους στην άκρη για να συνεργαστούν στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, δεν είναι διατεθειμένα να υποχωρήσουν και κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους κατά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, με μία ατζέντα εφ’ όλης της ύλης, στην οποία κυριαρχούν τα Τέμπη.

Τα δύο κόμματα χρησιμοποιούν όλο το φάσμα των θεμάτων της επικαιρότητας στην κόντρα τους με την κυβέρνηση, όμως δεν ξεχνούν και τη μάχη των ευρωεκλογών όπου διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση, με τις τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν κάμψη στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και μικρή άνοδο σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορεί το κυβερνών κόμμα και το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχουν υποστεί σημαντική φθορά, ωστόσο, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν πως είναι έτοιμοι για την ανατροπή, που τόσο ονειρεύονται.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα